Uutishuone

Kinkku säilyttää paikkansa suomalaisessa joulupöydässä: Joulukinkun alkuperä entistä tarkemmin tiedossa

14.11.2014 11:04
Kinkku säilyttää paikkansa suomalaisessa joulupöydässä: Joulukinkun alkuperä entistä tarkemmin tiedossa

Joulukinkku on joulupöydän klassikko, joka löytää tiensä suomalaisten joulutarjoiluihin vuodesta toiseen. Tuotteiden alkuperällä ja kotimaisuudella on entistä suurempi painoarvo suomalaisten ostopäätöksissä. Atria tarjoaa joulupöytään kotimaisen jäljitettävän kinkun. Tänä vuonna Atria toimittaa 2,5 miljoonaa kiloa kinkkua suomalaiskoteihin.

Suomalaiset arvostavat perinteitä joulupöydän tarjoiluissa. Suomalaisten kinkunkulutus- tai makutottumukset eivät ole muuttuneet merkittävästi, sillä Atrian arvion mukaan joulukinkkua kuluu tänäkin vuonna reilusti toista kiloa henkilöä kohden.

Kinkun hankkivista talouksista valtaosa (95 %) aikoo ostaa kotimaisen kinkun. Atrian joulukinkku on aina suomalaista ja kinkkujen alkuperä on jäljitettävissä eläimen kotitilalle saakka.

”Atrian kinkut tuotetaan suomalaisilla tiloilla ja haluamme tuoda tämän esille myös kuluttajalle. Osassa joulukinkkuja jäljitettävyys on viety niin pitkälle, että kinkun ostaja näkee tuottajatilan nimen kinkun pakkauksesta. Oli juhla tai arki, laadukkaat kotimaiset raaka-aineet ovat Atrialle avainasia", kertoo tuoteryhmäjohtaja Tuomas Kujala Atrialta.

Tällä tavalla Atria jatkaa avointa ja läpinäkyvää linjaansa lihatuotannossaan ja -toimituksissaan. Kujala muistuttaa, että possu on puhdasta kotimaista lähiruokaa.

”Atrian sopimustuottajat huolehtivat asiantuntijoiden laatimien ohjeiden mukaan possujen hyvinvoinnista ja niiden ruokkimisesta", kertoo Tuomas Kujala.

Jotain uutta ja jotain vanhaa - tähteistä uusia herkkuja

Suosituin joulupöydän kunkku on edelleen 5-7 kilon Juhlakinkku. Viime vuosina pienemmät kinkut ovat kasvattaneet suosiotaan. Myös kinkkurullia ja valmiiksi kypsennettyjä joulukinkkuja tarjoillaan suomalaisessa joulupöydässä. Perinteisten joulukinkkujen ohella Atria tarjoaa kilon Pikkukinkun ja viipaloituja Atria 800 g Perinteinen Joulukinkkuviipaleita.

Useimmiten joulupöydän valtias saa päällensä sinappi- ja korppujauhohunnun neilikoilla ryyditettynä. Mukavaa vaihtelua perinteisiin saa kokeilemalla erilaisia kuorrutuksia. ”Ennakkoluuloton kotikokki hunnuttaa possunsa tänä vuonna aurajuustolla ja piparkakkutaikinalla “, kertoo Atria Mestari Tomi Nevala . "Marraskuun lämmittelykinkun pintaan puolestaan sipaisen basilikasta, persiljasta, öljystä ja korppujauhoista valmistetun leipäkuorrutuksen, joka painellaan perinteisen sinappipedin päälle."

” Joulupöydästä ylijääneen kinkun voi hyödyntää tacojen, pizzan, munakkaan sekä piirakan täytteenä tai vaikka minestronekeittossa”, Tomi jatkaa. ”Tähteet voi pakastaa ja palata kinkkuruokiin hiukan tuonnempana. Kinkun tähteet maistuvat vaikkapa laskiaisen klassisessa hernesopassa. ”

Kinkunpaistopäivystys Atrian Facebookissa

Kinkunpaisto on jokajouluinen haaste kotikokkaajalle. Mutta ei hätää. Atria Mestari Tomi Nevala päivystää Atrian Facebookissa jouluaatonaattona 23.12. klo 18-24 ja jakaa viime hetken vinkkejä kinkunpaistajille.

Lisätiedot: Tuomas Kujala, tuoteryhmäjohtaja, Atria Suomi Oy
tuomas.kujala@atria.fi
puh. 040 521 3798