Laatikon ulkopuolelta: Lihakarkin taikaa

Laatikon ulkopuolelta: Lihakarkin taikaa

ARTIKKELI LISĂ„TTY 17.5.2021

Onko vihreät kuulat ja liköörikarkit nähty? Puskevatko kauralastut tai kaneliässät jo korvista, mutta kieltäytyäkään ei kehtaa? Voileipäkakku herättää enää lähinnä kyllästymisen tunteen?

Älköös murehtiko, sillä nyt on aika tarjoilla iltamien kahvipöydässä astetta verevämpää menoa. Lihasta voi ilotella myös paholaismaisen hyviä makeisia, joten vaivaannuttavia hiljaisuuksia pöydän ympärillä ei tästä edespäin ole enää horisontissa.

Lihasta voi ilotella myös paholaismaisen hyviä makeisia, joten vaivaannuttavia hiljaisuuksia pöydän ympärillä ei tästä edespäin ole enää horisontissa.

Tänään tarjoilemme käsin poimitun artesaanikahvimme seurana muun muassa karamellisoitua pekonipopcornia, lihaisia häränhäntämarmeladeja ja kanannahkalasia.

Kaiken päätteeksi katteeseen isketään heliumtankki, ja päästään joukolla puhaltamaan syötäviä, pekonitomulla viimeisteltyjä ilmapalloja.

Tämän jälkeen käsitys kahvittelusta on iäksi muutettu!

Karamellisoitu pekonipopcorn

• Atria pekonirouhe
• Popcorn
• Sokeri

Paahda pekonirouhe kuivaksi ja valuta. Valmista popcornit pakkauksen ohjeen mukaan. Karamellisoi sokeri ja lisää pekoni ja popcornit. Sekoita varovaisesti kunnes popcprnit ovat kauttaaltaan sokerin peitossa. Nosta leivinpaperille, jäähdytä ja murra annospaloiksi.

Syötävä ilmapallo

• 7 g liivatejauhe
• 30 g vesi
• 200 g sokeri
• 16 g Maizena
• 165 g inverttisokeri
• 120 g vesi
• 2 g suola

Turvota liivatejauhe veteen. Yhdistä sokeri, Maizena ja inverttisokeri kattilaan ja keitä 124 asteeseen. Lisää gelatiini ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä massa 50-asteiseksi. Kasta kumiletkun pää sokerimassaan ja ammu sisään heliumia. Sido pallo rivakasti ja ripottele päälle paahdettua ja jauhettua pekonia.

Kanannahkalasi

• Kanannahka
• Isomaltoosi
• Sormisuola
• Sitruunan tai appelsiinin kuori raastettuna
• Curry Madras tai Mangocurry

Kuivaa kanannahat uunissa rapeiksi. Sulata isomaltoosi ja keitä 157-asteiseksi. Kaada sula maltoosi silikonimatolle ja jäähdytä levyksi. Murskaa levy ja jauha blenderissä tai kutterissa hienoksi tomuksi. Siivilöi tomua silikonimatolle ja ripottele päälle kanannahkaa, sormisuolaa, sitruksen kuoria ja currya. Käytä 180-asteissa uunissa kunnes maltoosi on sulanut täysin kirkkaaksi. Irrota kanannahkalasi varovasti silikonimatosta ja lohko tarjolle.

Häränhäntämarmeladi

Häränhäntämassa:
• Atria häränhäntä
• Kinuski
• Suola
• Hapankirsikka
• Rouhittu suklaa 70 %
• Sitruksien kuoria raastettuna
• Pähkinävoita

Pilko hännät ja mausta kinuskilla ja suolalla.

Vakumoi hännät ja kypsennä sirkulaattorissa tai höyryssä kunnes liha on täysin kypsää.

Revi liha pulled-tyyppiseksi ja mausta hienonnetulla hapankirsikalla, suklaalla, sitrusten kuorilla ja pähkinävoilla. Tarkista maku.

Pyöritä massasta pieniä palloja ja paina niihin cocktailtikku, pakasta.

Kun pallot ovat kohmettuneet, dippaa ne marmeladimassaan. Voit halutessasi ripotella makeisen pinnalle esimerkiksi sormisuolaa, sokeria tai kookoshiutaleita.

Marmeladi:
• 2 000 g Sicoly mustaherukkapyree
• 1 466 g sokeri
• 53 g voi
• 85 g pektiini
• 133 g sokeri

Yhdistä mustaherukkapyree, voi ja 1 466 g sokeria, kiehauta. Yhdistä pektiini ja 133 g sokeria, yhdistä suurempaan massaan. Keitä 109 asteeseen, sekoita koko ajan. Kasta häränhäntäpallot marmeladimassaan ja anna hyytyä. Kaada loppu marmeladimassa vuokaan, jäähdytä ja leikkaa tarjolle.

Kulinaari Cracker ja Ruby-suklaa

• Atria Ohuen Ohut Kylmäsavuhärkä
• Ruby-suklaa
• Sormisuola
• Tuore timjami hienonnettuna
• Punapippuri murskattuna

Kuivaa kylmäsavuhärät uunissa crackereiksi, kuivaa tarvittaessa rasvaa pois lastun pinnalta. Sulata suklaa ja pursota siksakkia lihalastun päälle. Koristele sormisuolalla, timjamilla ja punapippurilla.

Kuvauksen astiat E. Ahlström
Leikkuulauta: Saatavilla tilaustyönä • Tarjoilulautanen: Churchill KINTSUGI • Maustekulhot: Unlimited- ja Playtes -sarjoista • Kangasservetti: Mari • Lusikat: Vittoriale Gold • Neliölautanen: Sandstone • Pikkukulho: Stonecast

----

Tomi Nevala on Atria Suomen Food Service -kehityspäällikkö. Urallaan Tomi on kolunnut niin Englannin kuin Helsinginkin parhaita ravintoloita ja saavuttanut myös tiimigrillauksen Guinnes World Recordin vuonna 2017. Harrastuksenaan Tomi taiteilee sokeritöitä. Tällä palstalla Tomi antaa mielikuvituksensa lentää ja kokkaa laatikon ulkopuolelta, joskus äkkiväärästikin.

Lue myös:

Laatikon ulkopuolelta: Pitch Black Pork 'N Crab