Kilpailutyö oli hyvä tapa osallistua energiakeskusteluun

Atrian uusiutuva energia

Kilpailutyö oli hyvä tapa osallistua energiakeskusteluun

Taneli Leiskamo ja Teemu Manner Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta nappasivat selkeän voiton energiainnovaatiokilpailussa, jonka Atria ja Solarigo Systems Oy järjestivät energia-alan korkeakouluopiskelijoille syksyllä 2018. Kilpailun tavoitteena oli löytää uusia ratkaisuja aurinkoenergian käytön edistämiseksi.

Taneli Leiskamon ja Teemu Mannerin kilpailutyö Energiayhteisöt aurinkosähköenergian mahdollistajina Suomessa nosti esiin kiinnostavan mallin kiinteistörajat ylittävistä energiayhteisöistä.

– Erilaiset, esimerkiksi osuuskuntatyyppiset energiayhteisöt voisivat tarjota uuden tavan hyödyntää aurinkosähköä: tätä lähdimme tutkimaan monista eri näkökulmista, Teemu Manner tiivisti kilpailutyön sisältöä Atrian Nurmon tehtaalla 29.1. järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa.

Verkkoon kytketyn energiayhteisön voisivat muodostaa naapuritonteilla toimivat kaksi tehdasta tai kerrostaloa, joiden yhteiset paneelit tuottaisivat energiaa molempien tarpeisiin.

Kilpailutyössä käsitellään kattavasti aurinkosähkön nykytilaa ja kasvuun liittyviä haasteita Suomessa sekä lainsäädännön, mittausteknologian, sähkömarkkinoiden, sähkön varastoinnin että aurinkosähköteknologian kannalta. 

Atrian teknisten toimintojen johtajan Tapani Potkan mukaan Leiskamon ja Mannerin erittäin laaja perehtyneisyys aiheeseen sekä konkreettiset esimerkit tekivät tuomaristoon suuren vaikutuksen.

Voittajat saavat palkinnoksi matkan Saksan Münchenissä toukokuussa järjestettäville Intersolar Europe -aurinkovoimamessuille.

Sääntelyn muuttaminen vaikuttaisi aurinkoenergiaan

Jukka Muilu Solarigo Systelms Oy:stä kertoi, että kilpailuun toivottiin myös esityksiä uusista teknologisista innovaatioista.

– On kuitenkin vaikea keksiä mitään kaiken mullistavaa teknologista innovaatiota. Tässä voittajatyössä on ajateltu asiaa laajemmin ja pohdittu, miten Suomen energiamarkkinat tukevat aurinkosähköä ja millaisia esteitä sillä on.

Taneli Leiskamo ja Teemu Manner ovat sitä mieltä, että juuri sääntelyyn vaikuttaminen ja sen muuttaminen olisi Suomessa kaikkein tärkein ja tehokkain keino päästä hyödyntämään aurinkosähkön mahdollisuuksia.

Voittajatyössä esitetty energiayhteisömalli on Atrian kannalta kiinnostava, mutta toistaiseksi sen hyödyntäminen ei Tapani Potkan mukaan ole mahdollista.  

– Jos vieressämme olisi toinen tuotantolaitos, voisi olla järkevää rakentaa lisää paneelikenttää ja toimia yhdessä. Tällä hetkellä kaikki omasta voimalasta saatava teho menee omaan käyttöön, hän pohdiskeli.

Leiskamo ja Manner tutustuivat Nurmossa sekä Atrian tuotantolaitoksiin että aurinkosähköpuistoon, jossa 22 000 aurinkosähköpaneelia peittävät alleen lähes yhdeksän jalkapallokentän verran maa- ja kattopintaa. 

Jos kilpailutyö teki vaikutuksen tuomaristoon, Atrian Aurinko teki vähintään yhtä suuren vaikutuksen kilpailun voittajiin.

– On hienoa, että yhä useampi yritys on kiinnostunut siitä miten niiden energia tuotetaan. Atria näyttää tässä hyvää esimerkkiä: sekä rakentamalla aurinkopuiston että järjestämällä tällaisen kilpailun, totesi Teemu Manner.

He molemmat ovat viidennen vuoden opiskelijoita, jotka aloittavat diplomityönsä tekemisen tänä keväänä. Valmistuttuaan diplomi-insinööreiksi he aikovat olla mukana kehittämässä Suomeen järkevää ja tehokasta tulevaisuuden energialiiketoimintaa ja energiapolitiikkaa. 

– Kilpailu oli meille opiskelijoille ja miksei muillekin hyvä tapa osallistua aiheesta käytävään keskusteluun.

Teemu Manner ja Taneli Leiskamo tutustuivat Atrian Aurinko –aurinkosähköpuistoon, jonka paneelit odottelevat kevään tuloa vielä lumen alla.

 

teksti: Pirjo Latva-Mantila
kuvat: Timo Aalto