Vilkas: lihan ja kasvisten liitto

Vilkas: lihan ja kasvisten liitto

ARTIKKELI LISÄTTY 31.1.2019

Tällä viikolla vietetään ympäri Suomea päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa ja lounasravintoloissa Vilkas-teemaviikkoa. Mikä ihmeen Vilkas?

Vilkas on Apetin ja Atrian ideoima viikko, jolloin ravintoloissa tuodaan esille kotimaisen ruoan tuottajia. Ajatuksena on tehdä näkyväksi, mistä ruoka tulee: teemana onkin ”Tiedä mitä syöt”. Keittiöt tarjoavat asiakkailleen teemaviikon reseptien mukaan tehtyjä monipuolisia aterioita. 

Atria ja Apetit ovat suunnitelleet reseptit ammattikeittiöiden tarpeisiin ja niin, että niistä saa muodostettua erilaisia ateriakokonaisuuksia teemaviikoksi ja sen jälkeenkin. Ravitsemuksen ohella maku, värikkyys ja rakenne ovat olleet kehitystyön kärjessä.

Hyvässä ruokavaliossa liha, kasvikset ja viljatuotteet muodostavat erinomaisen kokonaisuuden. Kasvikset ovat oleellinen osa monipuolista ruokakokonaisuutta, mutta myös liha on tärkeä ja monipuolinen ravintoaineiden lähde. Laadukkaan proteiinin ohella lihassa on runsaasti B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Suomalaiset aikuiset saavat tuoreen FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan lihasta noin kolmanneksen proteiinista, niasiinista, B12-vitamiinista, sekä seleenistä ja sinkistä sekä viidenneksen raudasta.    

Hyvässä ruokavaliossa liha, kasvikset ja viljatuotteet muodostavat erinomaisen kokonaisuuden.

Yhä useampi kaipaa vaihtelua ruokailuun. Vilkas-viikon tarkoitus on tarjota vaihtelua, terveellisyydestä tinkimättä. Ja kotimaisuudesta iloiten. 

Ja PS!

Vilkas teemaan on tuotu ruoan lisäksi ruokailijoille suunnattu Ruokatietäjä-nettivisa, josta voi löytää vastauksen muun muassa siihen, mitä possut syövät ja millaisia supervoimia tilan väeltä vaaditaan. Kouluravintoloissa Vilkas näkyy myös kilpailuna, jossa tulee kuvata ruoan matka pellolta pöytään vapaavalintaisesti vaikkapa videototeutuksena tai piirroksina. Kilpailun voittajaryhmä saa palkinnoksi luokkaretken suomalaisen ruoan alkulähteille, maatilalle.