Vastuullisuus - maalaisjärki sallittua

Vastuullisuus - maalaisjärki sallittua

ARTIKKELI LIS√ĄTTY 3.1.2020

Vuosi 2019 jäi erityisesti mieleen voimakkaiden reaktioitten vuotena. Vuosi eteni hallituskriisistä toiseen, eikä vuoteen mahtunut kovin monta vakaata jaksoa. Samoin ilmastokeskustelu oli voimakasta ja hyvinkin värittynyttä. Ruoka yllättäen koettiin kaiken pahan aluksi ja juureksi ja erityisesti lihantuotanto nousi ilmastokriisin keskiöön.

Lihantuotannon kestävä kehittäminen on meille kaikille tärkeä asia. Nykyisessä keskusteluilmapiirissä valitettavasti keskitytään yksittäisiin asioihin ymmärtämättä tai haluamatta nostaa esiin kokonaisuuksia. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Maalaisjärjellä ajateltuna tuntuu todella hullulta, että halutaan lopettaa kotieläintuotanto keskustelematta lainkaan, millaisia seurauksia asialla on. Esimerkiksi nautojen lukumäärä on pysynyt kohtuullisen samana jo ainakin viimeiset 10-15 vuotta. Kotieläintilojen määrä on toki pienentynyt, mutta yksikkökoko on vastaavasti noussut. Kymmenen vuotta sitten ei puhuttu ilmaston lämpenemisestä vielä juurikaan. Mitä muutoksia on tapahtunut? Valtavaa teknologian kehittymistä, ihmismassojen siirtymistä kaupunkeihin pois maaseudulta, fossiilisten polttoaineiden lisääntynyttä käyttöä, autoilun lisääntymistä, matkustamisen megavoimakasta lisääntymistä, digitalisoitumista jne. Tässä teknologisessa digiajassa on tultu siihen tulokseen, että maailma pelastuu, kun hävitetään naudat maapallolta. Ei sillä ratkaisulla maailma pelastu eikä ilmastonmuutos pysähdy. Ei. Tarvitaan ihan muita toimia.

Suomalainen atrialainen lihantuotanto kestää kovankin tarkastelun. Ilmaston lämpeneminen on vakava asia. Ja ilmaston lämpenemisen suurin syy on fossiilisten polttoaineiden käyttö. Pohjoinen pallonpuoliskomme on ja tulee olemaan paikka, jossa ruokaa kannattaa tuottaa. Suomessa on runsaasti maa-alueita, jotka eivät sovellu suoraan ihmisravinnon tuottamiseen. Onneksi meillä on kotieläintuotantoa. Naudat ja possut sekä kanat muuttavat kasvisvalkuaisen meille ihmisille sopivaan muotoon.

Sen sijaan, että keskustelemme lihantuotannon ja maatalouden oikeutuksesta, meidän pitäisi paneutua kestävän ja vastuullisen ruoantuotannon ja kotieläintuotannon kehittämiseen. Niin me Atrialla teemme. Kehitämme omaa tuotantoketjuamme kohti hiilineutraaliutta, ja siten olemme omalta osaltamme tekemässä tärkeää työtä niin ilmastonmuutoksen ehkäisyssä, biodiversiteetin säilyttämisessä kuin ruokaturvan varmistamisessa, sekä tietenkin turvaamassa elintarvikkeiden tarjoamista kaikille kuluttajille.

Hyvää vuotta 2020!