Tilan nimi jauhelihapaketissa - miten se on mahdollista?

Tilan nimi jauhelihapaketissa - miten se on mahdollista?

ARTIKKELI LISÄTTY 11.3.2016

Atria Perhetilan tuoteperhe laajentui helmikuun alussa, kun Perhetilan jauheliha tuli kauppoihin. Uusi tilalle saakka jäljitettävä tulokas on tervetullut suomalaisten arjen ruokapöytiin. Ennen Perhetilan jauhelihaa kuluttaja löysi kaupasta jäljitettävää naudanlihaa arvo-osina Atria Hienoimmasta Pihvilihasta ja Atria Luomulihasta.

Miten on mahdollista, että jauhelihapaketissa on varmasti paketin päälle nimetyn tilan eläinten lihaa?

Ensinnäkin Atrian sopimustuottajilta on pyydetty markkinointilupaa eli tilan nimen käyttöoikeutta Atria Perhetilan tuotteissa. Kun Atrian sopimustuottajina on kaikkiaan yli 6 000 suomalaista nautatilaa, on lupaurakka mittava. Monenlaisia keskusteluita onkin käyty matkan varrella tuottajien kanssa. Vain harva sopimustuottaja ei lupaa ole antanut. Kieltäytymien syynä on ollut esim. se, että yrittäjä on siirtymässä eläkkeelle ja naudanlihan tuotanto tilalla pian päättymässä. 

Atrialaiset tuottajat seisovat rohkeasti ja reilusti oman työnsä takana.

Suomessa jokainen nauta on yksilöllisesti tunnistettu ja rekisteröity keskitettyyn nautaeläinrekisteriin. Eläimen matka syntymästä teurastamon leikkaamoon saakka pystytään jäljittämään eläinkohtaisesti. Pihvi- ja luomulihan arvo-osat eli fileet ja paistit pakataan ruhokohtaisesti vakuumipakkauksiin, jotka siirretään ensin mureutukseen ja sieltä toimitetaan edelleen kauppoihin.

Jauheliha valmistetaan tuotantoerissä, joihin tarvitaan isompi eläinryhmä kerralla teuraaksi. Sopivan kokoisten eläinryhmien tulo teuraaksi on suunniteltava huolella etukäteen ja toimitusketjun pitää pelata kellontarkasti Perhetilalta teurastamolle ja edelleen jauhelihan valmistukseen ja kaupan toimituksiin.

Perhetilan Jauheliha tulee nautojen kasvatukseen erikoistuneilta lihatiloilta. Tähän ammattilaisten joukkoon kuuluu lähes 400 naudanlihaa tuottavaa Perhetilaa eri puolilla Suomea: Torniosta Loimaalle ja Kiuruvedeltä Jalasjärvelle.

Kun itse ostan Perhetilan Jauhelihaa, tuntuu kuin samalla kävisin tilalla.

Tilalliset ovat omilla nimillään tuotteidensa takana, ja minä voin olla varma lihan alkuperästä ja laadusta.