Sydänmerkki auttaa parempiin valintoihin

Sydänmerkki auttaa parempiin valintoihin

ARTIKKELI LIS√ĄTTY 28.2.2022

Hyvinvointimme perustana on terveellinen ja ravitseva ruoka. Vain syöty ruoka ravitsee, joten ruoan on oltava terveellisyyden lisäksi maittavaa. Atrian tuotekehitystyön lähtökohtana on kuluttajan mieltymysten ja ravitsemussuositusten huomioiminen. Työ maistuvan ja ravitsevan ruoan ympärillä on jatkuva prosessi. 

Ravitsemukselliset paremmat vaihtoehdot on merkitty Sydänmerkillä helpottamaan niin ammattikeittiöiden kuin kuluttajien valintaa. Suomessa hyvin tunnettu Sydänmerkki ohjaa meitä tekemään parempia valintoja omassa tuotekategoriassa. Kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. 

Mihin kiinnitettävä erityistä huomiota Sydänmerkki-tuotteiden kehityksessä?  

Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua reilusti. Keskusteluissa kuulee usein, että Sydänmerkki-tuotteisiin yhdistetään mauttomuus. Vähärasvainen tuote koetaan usein kuivana ja vähäinen suolapitoisuus mauttomuutena.

Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua reilusti.

Terveellisen ruoan ei tarvitse olla mautonta ja kuivaa. Tuotekehityksellä on tärkeä rooli miettiä, miten tuotteesta saadaan maistuva mausteiden avulla, vähemmällä suolalla. Suola on tarpeellinen ainesosa kaikissa elintarvikkeissa. Sitä käytetään muun muassa maun, rakenteen ja säilyvyyden parantamiseen, joten suolaa ei voi kokonaan korvata.

Rasvan määrän sijaan tulisi kiinnittää enemmän huomiota rasvan laatuun. Ruokavalion rasvan laatua voi parantaa valitsemalla kasviöljyjä ja niistä valmistettuja levitteitä sekä juoksevia kasviöljyvalmisteita. Tuotteen valmistuksessa käytettävällä rasvalla on merkitystä lopullisen tuotteen rasvan laatuun, mutta myös rakenteeseen. Tuotteen hyvä rakenne ja koostumus vaatii myös tyydyttynyttä kovaa rasvaa. Käyttämällä pehmeää kasviöljyä saadaan tuotteeseen hyvä rasvan laatu ja varmistetaan, että tuote täyttää Sydänmerkin kriteerit rasvan osalta. Voista ja kermasta saadaan runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, joten niitä ei pitäisi yksinomaan käyttää ruoanvalmistuksessa. Pehmeän juoksevan kasviöljyn ja kiinteän tyydyttyneen rasvan yhdistelmä tuo usein rakenteeseen parhaimman lopputuloksen.  

Miten Sydänmerkki-tuotteet vastaavat ruokasuosituksiin?

Sydänmerkki-tuotteet sopivat osaksi terveellistä ja monipuolista ruokavaliota ja ne ovat ruokasuositusten mukaisia. Sydänmerkki kertoo, että tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Tällä hetkellä saamme ruoasta liikaa suolaa, tyydyttynyttä kovaa rasvaa sekä sokeria ja liian vähän kasviksia ja hedelmiä, kuitua ja pehmeää rasvaa. Sydänmerkki-kriteereissä on huomioita muun muassa rasvan määrä ja laatu, suolan ja sokerin määrä, jotta tuotteet vastaisivat suomalaisia ruokasuosituksia. 

Ruokavalio on kokonaisuus ja mikään yksittäinen ruoka tai ruoka-aine ei tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä. Joka aterialla tai edes päivittäin ei tarvitse nauttia sydänmerkin omaavia tuotteita. 

Ruokavalio on kokonaisuus ja mikään yksittäinen ruoka tai ruoka-aine ei tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä.

Ruoka tuottaa hyvää oloa ja hyvää mieltä – nautitaan siis hyvällä ruokahalulla monipuolista ja maistuvaa ruokaa kohtuudella.