Peltotreffien Suuri jauhelihatutkimus – Lihapullat ehdoton ykkönen!

Peltotreffien Suuri jauhelihatutkimus – Lihapullat ehdoton ykkönen!

ARTIKKELI LISÄTTY 21.5.2015

MTK Lounais-Häme ja Tammela järjestivät tänäkin keväänä maatalousyrittäjien "bisnestreffit" Jokioisten Tietotalolla. Ilta oli onnistunut. Paikalla kävi reilut 600 vierasta jokaisesta tuotantosuunnasta. Atria ja A-Rehu olivat mukana tapahtumassa ja illan aikana osastollamme järjestettiin vieraiden kesken tutkimus arjen ruokapöydän sankarista eli parhaasta jauhelihaherkusta.

Äänestys käytiin paperilla, johon oli kirjattu seuraavat vaihtoehdot: jauhelihapihvit, jauhelihakeitto, lihapullat ja jauhelihakastike sekä kohta jokin muu mikä. Äänestäjä sai valita mieleisensä rastittamalla vaihtoehdon.

Tunnelma oli hetkittäin erittäin tiivis osastolla, kun tuottajat äänestivät parasta jauheliharuokaa. Monet keskustelut käytiin siitä, että onko äidin tai vaimon laittama jauhelijaruoka parempaa kuin valmisruoka. Miehet monesti arvostivat joko vaimon tai äidin laittamaan ruokaa valmisruokaa korkeammalle kuin taas naiset itse olivat sitä mieltä, että kyllä valmisruoka menee siinä kuin omakin tai on jopa parempaa. Kaikki olivat sitä mieltä, että valmisruoat helpottavat arkea varsinkin sesonkitöiden aikana.

Äänestykseen osallistui 166 henkilöä. Lihapullat olivat ehdoton ääniharava ja äänestyksen voittaja, jauhelihapihvien ollessa hyvänä kakkosena. Oheisessa taulukossa on koko äänestyksen tulos:

Sija. Vaihtoehto: Äänet

1.  Lihapullat: 81

2. Jauhelihapihvit: 46

3. Jauhelihakastike: 25

4. Jauhelihakeitto: 12

5. Muu mikä: makaronilaatikko: 2

Yhteensä 166

Tuotantosuunnittain verrattuna ei juuri eroja ollut. Viljanviljelijät sekä muut kasvintuotantoyrittäjät ja lammas- ja kanatuottajat äänestivät eniten jauhelijapullien ja –pihvien puolesta. Nautaihmiset tykkäsivät eniten lihapullista mutta pihvit ja kastike saivat yhtä paljon ääniä. Ei-tuotantosuuntaa ilmoittaneilla lapsilla, nuorilla ja eläkeläisillä äänestystulos oli samanlainen eli lihapullat olivat kirkkaasti ykkösenä ja jauhelihapihvit toisena. Eroa ei juuri syntynyt naisten tai miesten kesken. Naiset pitivät hieman enemmän pihveistä kuin pullista.

Äänestys koettiin erittäin hauskana. Koska äänestyslappu oli mennyt kutsun mukana, kertoivat monet, miten asiaa oli pohdittu jo kotona kahvipöydässä. Oli mielenkiintoista seurata osastolla, miten nopeasti kaksi täysin vierasta ihmistä sai keskustelun aikaiseksi, kun keskusteltiin ruoasta ja mielipideasiasta.

Peltotreffit