Lapsuuden lämpimät kesät

Lapsuuden lämpimät kesät

ARTIKKELI LIS√ĄTTY 18.6.2019

Kesällä joutilaisuuden ja kiireettömyyden keskellä jotenkin aina saavuttaa lapsuuden kesien tunnelman. Heinäladossa hyppiminen, aurinkoisilla portailla istuminen, uintiretket kodin jokirannassa. Aivan samalla tavalla kuin muistan hyvin tarkasti lapsuuden maatilan tuoksut ja tunnelman, muistiin palaa paljon ruokiin liittyviä muistoja.

Paapani Juho Keskinen Lapuan Haapakoskelta oli vapaussodan käynyt sotaveteraani. Sotaveteraanilla oli sotaveteraanikavereita ympäri Etelä-Pohjanmaata, joita hän kävi Kupla-Volkkarilla eli Volsulla tervehtimässä. Maatalossa lähes 80-vuotiaalle Paapalle oli sälytetty myös lapsenlikkana olo: Paapa joutui Volsulla-ajelun ja lehtienluvun lomassa vahtimaan minua. Tämä tarkoitti tietenkin, että Kaija pakattiin auton takapenkille, kun lähdettiin aseveljiä tapaamaan. Olin kuulemma melko vilkas lapsi. Paapa tiesi, miten ”motivoida” Kaijaa jaksamaan pitkät automatkat – Paapa kun sattui ajamaan valtatiellä rauhallisesti (ja varmasti) aina 60 km/h.

Matkan varrella oli Osuuskaupan myymälä. Paapan kanssa mentiin tuttuun myymälään ja ostettiin sormen pituinen siivu joko Lauantaimakkaraa tai Gotleria. Tämä voipaperin sisällä oleva herkku sitten jaettiin Volsussa tasapuolisesti: Paapalle ¾ ja Kaijalle ¼ . Samaisen Paapan kanssa myös harrastettiin paistetun siankyljen syöntiä.

Kauppa-auto kulki vielä siihen aikaan, ja sehän oli lapsille amerikkaa: oli aina hyvä mahdollisuus, että äidit ja isoäidit ostavat vähän ”hyväskää” eli karkkia ja limpsaa lapsille. Kaikki ikätoverini varmasti muistavat juhannukseen valmistautumisen kohokohdan: ostettiin kokonainen limsakori ja sinne aina rivi erilaisia limsoja. Ja paistettiin makkaraa.

Kaikki ikätoverini varmasti muistavat juhannukseen valmistautumisen kohokohdan: ostettiin kokonainen limsakori ja sinne aina rivi erilaisia limsoja.

Ruokamuistoja me luomme tänäkin kesänä niin lapsille kuin aikuisille. Ruoka ja ruokailuhetket yhdistää perheitä, ystäviä ja kylän ihmisiä. Ruoka maistuu aina parhaimmalta seurassa. Luvassa siis aurinkoinen lapsuuden kesä!

Oikein (ruoka)muistorikasta kesää kaikille!