Joulurauhaa keittiössä

Joulurauhaa keittiössä

ARTIKKELI LISÄTTY 17.12.2021

”Jäät sahattiin seuraavaa syksyä varten purukasan alle. Keväällä pellot kynnettiin, kylvettiin, kesällä kitkettiin ja hoivattiin. Sadonkorjuun aikaan kova työ palkittiin, niin ihmisille kuin eläimille oli varattu ravintoa talven varalle”.

Tältä saattoi kuulostaa meidän isovanhempiemme jouluvalmistelut vielä viime vuosisadalla. Suomalainen jouluruokaperinne on nuorta, eikä kaikkia maakuntia yhdistäviä jouluruokia ollut vielä 1900-luvun alussa. Perinteiset joululaatikot olivat alun perin hyvin säilyvistä raaka-aineista valmistettuja pitoruokia, joita tarjottiin ympäri vuoden juhlahetkinä. Kyytipojaksi tarjottiin hyvin säilyvää kotikaljaa ja pulskaksi syötettyä sikaa. Kalat graavattiin ja leipä leivottiin. 

Suomalainen jouluruokaperinne on nuorta, eikä kaikkia maakuntia yhdistäviä jouluruokia ollut vielä 1900-luvun alussa.

Perinteet ovat tärkeitä ja tänä päivänä helpommin toteutettavissa kuin ehkä koskaan aiemmin. Selailin jouluista ruokalehteä ja spontaani kommenttini kollegalleni oli ”aivan liian työlästä”. Keskustelu ajautuikin kuin ohimennen siihen, kuinka helposti joulun herkkuruoat saa valmistettua kokoamalla mitä mielikuvituksellisimpiä ruokalajeja kaupan valmiista vaihtoehdoista. Ruoka-alan ammattilaiset ovat survoneet, paistaneet, vatkanneet ja valmistelleet valmiiksi laadukkaita tuotteita, jotta me voisimme välttää joulukiireet ja keskittyä siihen tärkeimpään – perheeseen, läheisiin ja rauhalliseen joulunviettoon. 

Perinteet ovat tärkeitä ja tänä päivänä helpommin toteutettavissa kuin ehkä koskaan aiemmin.

Jouluna nautitaan eikä tarkkoja reseptejä liiemmin kannata stressata. Tämä kakku valmistuu pahemmaltakin poropeukalolta.

Joulun jäätelökakku:
Vuoraa kakkuvuoka kelmulla. Aseta pohjalle pakastealtaassa lymyilevä mutakakku. Sekoita vaniljajäätelöön piparimurskaa ja annostele kakkuvuokaan. Säilytä kakku pakkasessa. Ennen tarjoilua poista kelmua ja nosta kakku tasaantumaan 10–15 min ennen tarjoilua. Kakun leikkaamiseen tarvitset terävän veitsen. Koristelu, more is more eli kaikkea herkkua, mitä kaapeista löytyy.