Jauhelihakirja – 100 parasta jauhelihareseptiä arkeen ja juhlaan

Jauhelihakirja – 100 parasta jauhelihareseptiä arkeen ja juhlaan

ARTIKKELI LISÄTTY 20.11.2017

Atria on yksi itsenäisen Suomen juhlavuoden yritysyhteistyökumppaneista. Kuten pakettiin kuuluu, tuli meidänkin antaa 100-vuotiaalle Suomelle lahja. Halusimme antaa lahjan, josta olisi konkreettista hyötyä ja iloa pitkään. Yksi Suomi 100 -teoistamme oli jauhelihapakkauksen uudistaminen. Kun olimme jo helpottaneet miljoonia ja miljoonia jauhelihapakettien avauskertoja vuodessa, voisimme tarjota apua myös niihin miljooniin ja miljooniin kokkauskertoihin. Näin syntyi idea Jauhelihakirjasta.

Jauhelihaa tituleerataan arjen pelastajaksi ja suomalaisen kotiruoan kulmakiveksi, mutta usein siitä puhutaan myös halveeraavaan sävyyn. Jauhelihakierre, sinne nyt ei kukaan halua tai ainakaan myönnä siellä ajelehtivansa. Jauheliha on kuitenkin paikkansa keittiöissämme ansainnut. Se on helppoudessaan, monipuolisuudessaan ja puhtaudessaan huipputuote.

”Jauhelihakierre, sinne nyt ei kukaan halua tai ainakaan myönnä siellä ajelehtivansa.”

Arkiseksi mielletty jauheliha taipuu myös juhlavaksi herkuksi. Jauhelihakirjan 100 reseptistä löytyykin kokattavaa arjen lisäksi myös juhlaan, brunssille ja illanistujaisiin – grillausta unohtamatta. Kirjan reseptien takana on yhteensä 40 huippuammattilaista, jotka kaikki ovat olleet osana Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutuksen menestyksekästä historiaa joko kurssilaisina tai luennoitsijoina. Suurin osa heistä toimii kokkeina, keittiömestareina ja ravintoloitsijoina, mutta mukana ovat myös levy-yhtiön toimitusjohtaja, sommelier sekä olutasiantuntija, he ovat liittäneet resepteihinsä mukaan myös musiikki- ja juomasuositukset.

Mahtavinta koko Jauhelihakirja-prosessissa oli into ja kiinnostus sen tekoon. Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutuksen on käynyt vuosien varrella pitkälti yli tuhat nuorta, ja luennoitsijoitakin on remmissä ollut melkoinen liuta. Miettiessämme keitä heistä kutsuisimme mukaan kirjan tekemiseen, oli meillä käsissä runsauden pula. Niin mahtavia tyyppejä on koulutuksessa mukana ollut!

Oli suuri ilo huomata, kuinka mielellään kaikki pyytämämme henkilöt lähtivät mukaan kirjan tekemiseen. Tunnetusti superkiireiset ravintolaskenen isot nimet raivasivat kalentereistaan tilaa reseptiikan teolle ja kuvauksille. Jälkikäteen esimerkiksi ihan ensimmäisellä Atria 100 Nuorta Kokkia -vuosikurssilla opiskelijana ollut Alex Nurmi ihasteli sitä, kuinka herkullinen paketti ja kauniita kuvia niinkin tutusta raaka-aineesta kuin jauheliha saatiinkaan luotua.

”Tunnetusti superkiireiset ravintolaskenen isot nimet raivasivat kalentereistaan tilaa reseptiikan teolle ja kuvauksille.”

Poikkeuksellisen Jauhelihakirjasta tekee paitsi sen tekijöiden lukumäärä myös se, että lataamalla mobiililaitteeseen ilmaisen Arilyn-sovelluksen, pääsee kirjan sivuilta katsomaan myös videoita. Näillä videoilla muiden muassa Ari Ruoho, Maria von Graevenitz-Välimäki, Sasu Laukkonen, Kari ”Kape” Aihinen sekä Tommi Tuominen opastavat sinut kokkaamaan videoreseptien avulla.

Tämän kirjan tarkoitus ei ole tehdä bisnestä, vaan auttaa mahdollisimman monen kodin ruokahaasteissa niin arjessa kuin juhlassa. Siksi kirjan hinta on asetettu niin alhaiseksi, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus se hyllyynsä – ja ennen kaikkea käyttöönsä – hankkia. Erinomaisesti myös joulupakettiin soveltuvaa Jauhelihakirjaa on saatavilla ruoka- ja kirjakaupoista ympäri maan. Kirjan voi tilata näppärästi myös nettikirjakaupasta, esimerkiksi täältä.