Hyvällä ruoalla parempi arki ikäihmiselle

Hyvällä ruoalla parempi arki ikäihmiselle

ARTIKKELI LIS√ĄTTY 11.2.2020

Ikäihmisille ruokailuhetki on päivän kohokohta ja tärkeä arjen rytmittäjä.

Ruokailun onnistumiseen vaikuttavat monet erilaiset sairaudet, nälän tunteen heikkeneminen sekä suun kunto, jolloin riskinä voi olla liian vähäinen energian ja proteiinin saanti. Siksi ikäihmisten ruokailussa pienilläkin ruokahalua tai ravitsemusta kohottavilla asioilla on paljon merkitystä.

Ruoassa tärkeintä on, että se olisi maistuvaa ja ravitsemuksellisesti laadukasta. Riittävästi energiaa ja laadukkaita proteiinin lähteitä tarjoamalla voidaan taata, että elimistö pystyy hyödyntämään ravintoaineet tehokkaasti.

Ikääntyneille maistuvat parhaiten perinteiset ruoat, kuten lihakastikkeet, padat ja keitot. Tuttuja ja selkeitä makuja tarjoamalla ruoka tulee myös helpommin syödyksi. Ruoan sopivan pehmeä suuntuntuma auttaa tekemään ruokailusta miellyttävän kokemuksen.

Ikääntyneille maistuvat parhaiten perinteiset ruoat, kuten lihakastikkeet, padat ja keitot.

Vinkki 1: Käytä karjalanpaistiin tai lihakeittoon mureita ylikypsiä lihoja. Niillä onnistut luomaan aterian, joka herättää positiivisia tunteita ja mukavia ruokamuistoja.

Välipalat ovat ikäihmisten ruokailua järjestettäessä tärkeässä roolissa energian ja proteiinin saannin turvaamiseksi. Monipuolisuus on myös tärkeää.

Välipalat ovat ikäihmisten ruokailua järjestettäessä tärkeässä roolissa energian ja proteiinin saannin turvaamiseksi.

Vinkki 2: Tuttuun leipä ja leikkele -välipalaan tai puuroateriaan saa helposti vaihtelua esimerkiksi Atrian Vuoluista valmistetuilla maistuvilla piirakoilla ja paistoksilla. 

Usein viikonloppuisin ammattikeittiössä on vähemmän työvoimaa. Kypsät ja valmiit tuotteet ovat silloin mainio apu, jolla työkuormaa voi helpottaa tinkimättä tarjottavan ruoan määrästä, laadusta tai hyvästä mausta.

Haluamme Atrialla tukea ikäihmisten parempaa arkea nostamalla esille ruokamuistoja, joita liittyy niin sesonkeihin, juhlapyhiin kuin myös elämänkaaren tärkeisiin tapahtumiin. Olemme tuottamassa ruokapalvelujen tueksi kevään aikana teemamateriaalia, joilla voidaan matkata yhdessä makumuistojen äärelle. Ikäihmisillekin ruoassa maku on se ykkösjuttu. Maistuva ruoka ja viihtyisä ruokailuhetki ovat hyvinvoinnin perusta, joiden avulla voimme tehdä arkeen arvokkaita elämyksiä, muistojen kautta.