Arvokasta kouluruokaa

Arvokasta kouluruokaa

ARTIKKELI LIS√ĄTTY 13.11.2018

Lempiruokani koulussa oli marjapuuro, sillä sen kanssa oli tarjolla grahamlihapiirakoita. Toinen lempiruokani oli uunimakkara ja perunamuusi. Olen itse käynyt ala-asteen pienessä kyläkoulussa, missä vielä 80-luvulla ”keittiön tädit” toivat ruoan luokkaan, opettaja ja järjestäjä jakoivat ruoan ja se nautittiin oman pulpetin ääressä itse käsityötunnilla koristeltu vohvelikankainen pöytäliina pulpetin suojana. Silloin koin, että "keittiön tädit" olivat meille lapsille osa koulun kasvatushenkilökuntaa ja myös aika läheisiä.

En kaipaa pulpettiruokailua takaisin; on hienoa että kouluravintoloissa oppilaat voivat seurustella ja rupatella toistensa kanssa, mutta toivon että ruokapalveluammattilaiset olisivat oppilaille yhtä läheisiä ja helposti lähestyttäviä kuin omassa lapsuudessani oli. Läheinen suhde auttaa oppilaita arvostamaan ruoan tekijöitä koulussa.

Suomalainen kouluruoka on monipuolista ja ravitsemuksellisesti hyvää. Kouluruokaa on Suomessa kehitetty ennakkoluulottomasti ja monia uusia, trendikkäitä ruokia on viety koulujen ruokalistoille hyvinkin nopeasti.

Suomalaisessa kouluruoassa käytetään pääosin suomalaista lihaa sisältäviä lihatuotteita ja tähän on julkisissa hankinnoissa viime aikoina panostettu erityisen paljon. Motiva julkaisi 2017 Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin, minkä hankintayksiköt ovat ottaneet työkaluksi elintarvikkeiden hankinnassa. Oman kokemukseni mukaan suomalaisten lihatuotteiden osuus on tällä tavoin noussut.

Kouluruokaan kilpailutettavissa tuotteissa on tiukat ja tarkat ravitsemukselliset kriteerit ja kun ravitsemussuosituksia päivitetään, muuttuvat suositukset hyvin nopeasti vaatimuksiksi hankinnoissa. Meillä ja varmasta muillakin teollisilla toimijoilla on ollut haastetta pysyä näiden muutosten vauhdissa, koska tuotteita kehitettäessä ja muutettaessa tarvitaan aikaa ja testejä paitsi tuotantolinjalla myös keittiöprosesseissa. Harmillisesti koululaisten tykkäämiä makkararuokia on vähennetty koulujen ruokalistoilta ravitsemuskriteerien vuoksi, mutta voisiko tarjontaa taas lisätä kun makkararuoatkin ovat entistä terveellisempiä sydänmerkkimakkaratuotteilla?

Kouluruokaan kilpailutettavissa tuotteissa on tiukat ja tarkat ravitsemukselliset kriteerit ja kun ravitsemussuosituksia päivitetään, muuttuvat suositukset hyvin nopeasti vaatimuksiksi hankinnoissa.

Kouluruoan tekijät ja ruokapalveluammattilaiset ovat meille tärkeä asiakasryhmä. Pyrimme kehittämään tuotteitamme ja palvelujamme koko ajan muuttuvassa maailmassa vastamaan asiakkaidemme tarpeita. Yksi osoitus tästä on Atrian sydänmerkkituotteiden kasvanut valikoima ja ravitsemussitoumus.

Toivoisin, että kouluruoasta puhuttaisiin positiivisemmin. Onhan kouluruoka meillä poikkeuksellinen yhteiskunnan tarjoama koululaisten hyvinvoinnin perusta. On hienoa, että oppilaat otetaan mukaan kehittämään kouluruokia ja ruokalistoja, he osallistuvat makuraateihin ja oikeasti vaikuttavat siihen, mitä koulussa tarjotaan tai ei tarjota. Ja jotta lasten vanhempien ja heidän omien karujen kouluruokamuistojen ääni saadaan hiljenemään, on useissa kunnissa annettu myös vanhemmille mahdollisuus päästä tutustumaan lastensa koulujen ruokatarjontaan ja toteamaan, että moni asia on vuosikymmenten saatossa mennyt hienosti eteenpäin.

 

Nautitaan yhdessä syömisestä!