Joulukinkun sulattaminen

Kinkku on paras sulattaa hiljalleen jääkaapissa. Kinkun sulattaminen kestää isojen kinkkujen kohdalla viitisen vuorokautta, pienemmät sulavat kolmessa vuorokaudessa.

Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön lämpenemänä hyvissä ajoin ennen paistoa ja työnnä mittari jo tsäsä vaiheessaapaikoilleen. Laita kinkku uuniin kun sen sisälämpötila on kohonnut 10-15 asteeseen. Näin varmistat mahdollisimman mehevänlopputuloksen.

 

Tuliko kiire?

Kinkku jäässä ja joulu kulman takana? Laita kinkku muoveissaan sankoon tai suureen kattilaan ja valuta päälle kylmää vettä. Anna veden juosta vaikka astia täyttyy ja tulvii yli, liikkuva vesi on tehokkain  pikasulattaja.

Jos heräät jäisen kinkun haasteeseen vasta aatonaattoiltana, voit jättää kinkun huoneenlmäpöön sulamanaan yön yli, ja laittaa sen  uuniin varhain aattoaamuna.  Tässäkin tapauksessa sulamisen alkua voi vauhdittaa upottamalla kinkun kylmään veteen tunnin ajaksi.

Jos aika uhkaa loppua kesken ja kinkku on laitettava uuniin ennen kuin se on lämmennyt 10-asteiseksi, on paistopussi erinomainen apuväline. Kylmemmästä kinkusta nimittäin saattaa irrota kypsennyksen aikana enemmän nestettä kuin alkujaan 10-asteisesta tai lämpimämmästä, mutta paistopussi auttaa säilyttämään lihan kuitenkin mehevänä.

Videovinkit kinkun paistoon ja kuorrutukseen