
Suklaiset maksalaatikkokiekot
Raaka-aineet
Puolukkagranite:
200 g puolukoita
30 g sokeria
1 kpl timjamin oksa
Kapris-rusinahillo:
0,5 dl kapriksia liemineen
0,5 dl korintteja tai pieniä rusinoita
0,5 dl hillosokeria
Maksalaatikko:
2 kpl pientä salottisipulia
50 g voita
50 g punaviinietikkaa
1 kpl pieni pala inkivääriä
0,5 ruukku tuoretta meiramia
2 dl olutta
500 g naudanmaksaa
100 g tummaa suklaata (vähintään 63 %)
1 dl kermaa
20 g ruisjauhoja
2 dl ohranjyviä keitettynä
suolaa
mustapippuria myllystä
50 g voita paistamiseen
Näin se hoituu
Keittiömestari Jouni Toivanen kehitti Atrialle aivan uudenlaisen reseptiversion maksalaatikosta. Tummalla suklaalla aateloitu ja pyöreiksi kiekoiksi stanssattu laatikko paistetaan rapeiksi juuri ennen tarjolle tuomista. Paltturuoan ulkonäkökin muistuttaa lähinnä brownieta, joten sen voi kantaa häpeilemättä fiinimpäänkin juhlapöytään.
Aloita tekemällä puolukkagranite pakkaseen. Mehusta puolukoita, sokeria ja timjamia vesihauteessa kelmun alla tunnin ajan. Siivilöi ja pakasta.
Keitä kaikkia hillon aineksia noin vartin ajan. Säilytä valmis hillo jääkaapissa.
Tee maksalaatikon makuliemi. Hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa ja lisää etikka. Keitä kasaan. Lisää joukkoon kuorittu inkiväärinpala, meirami ja olut. Keitä kunnes jäljellä on 0,5 dl. Siivilöi ja jäähdytä.
Aja maksa hienoksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Sulata suklaa esimerkiksi vesihauteessa. Sekoita kulhossa jauhettu maksa, sulatettu suklaa, makuliemi, kerma, ruisjauhot ja ohranjyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä massa uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 120-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan. Jäähdytä hyvin.
Stanssaa maksalaatikko kiekoiksi ja paista voissa pinnat rapeiksi juuri ennen tarjoilua. Pujota tikkuun ja tarjoile puolukkagraniten ja kapris-rusinahillon kanssa.