Suklaiset maksalaatikkokiekot
4
Henkeä
120 min

Suklaiset maksalaatikkokiekot

Raaka-aineet

Puolukkagranite:

200 g puolukoita

30 g sokeria

1 kpl timjamin oksa

Kapris-rusinahillo:

0,5 dl kapriksia liemineen

0,5 dl korintteja tai pieniä rusinoita

0,5 dl hillosokeria

Maksalaatikko:

2 kpl pientä salottisipulia

50 g voita

50 g punaviinietikkaa

1 kpl pieni pala inkivääriä

0,5 ruukku tuoretta meiramia

2 dl olutta

500 g naudanmaksaa

100 g tummaa suklaata (vähintään 63 %)

1 dl kermaa

20 g ruisjauhoja

2 dl ohranjyviä keitettynä

suolaa

mustapippuria myllystä

50 g voita paistamiseen

Näin se hoituu

Jos Kippari-Kalle sai uskomattomat voimansa pinaatista, niin suomalaisen sisun polttoaineena on kautta historian ollut maksa. Vähärasvainen, vitamiinirikas ja rautapitoinen maksa on superruokaa parhaimmillaan.

Keittiömestari Jouni Toivanen kehitti Atrialle aivan uudenlaisen reseptiversion maksalaatikosta. Tummalla suklaalla aateloitu ja pyöreiksi kiekoiksi stanssattu laatikko paistetaan rapeiksi juuri ennen tarjolle tuomista. Paltturuoan ulkonäkökin muistuttaa lähinnä brownieta, joten sen voi kantaa häpeilemättä fiinimpäänkin juhlapöytään.

Aloita tekemällä puolukkagranite pakkaseen. Mehusta puolukoita, sokeria ja timjamia vesihauteessa kelmun alla tunnin ajan. Siivilöi ja pakasta.

Keitä kaikkia hillon aineksia noin vartin ajan. Säilytä valmis hillo jääkaapissa.

Tee maksalaatikon makuliemi. Hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa ja lisää etikka. Keitä kasaan. Lisää joukkoon kuorittu inkiväärinpala, meirami ja olut. Keitä kunnes jäljellä on 0,5 dl. Siivilöi ja jäähdytä.

Aja maksa hienoksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Sulata suklaa esimerkiksi vesihauteessa. Sekoita kulhossa jauhettu maksa, sulatettu suklaa, makuliemi, kerma, ruisjauhot ja ohranjyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä massa uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 120-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan. Jäähdytä hyvin.

Stanssaa maksalaatikko kiekoiksi ja paista voissa pinnat rapeiksi juuri ennen tarjoilua. Pujota tikkuun ja tarjoile puolukkagraniten ja kapris-rusinahillon kanssa.

Reseptit ja vinkit

Vinkki