Valitse parhaiten sinua kuvaava väittämä ja saat tietää minkämakuinen kinkku sinulle sopii!
A. Tutut joulukoristeet vuosien takaa ja kynttelikkö ikkunaan.
B. Vaikea päättää, näitä riittää! Kodin lisäksi koristan itseni ja mahdollisesti perheenjäsenetkin joulupaidoilla.
C. Jouluvalot ehdottomasti! Niitä ei voi olla liikaa.
D. Jännittävät uutuudet vetoavat! Ei ainakaan niitä tylsiä tuttuja joulupalloja tänne.
A. Kuusenhaku ja joulusauna.
B. Joulun viettoon rauhoittuminen ja lomailu.
C. Perinteet eivät kiinnosta, spontaanit lomapäivät hyvässä seurassa ovat tärkeintä.
D. Telkkarin jouluklassikot täytyy katsoa joka vuosi.
A. Kauniit klassikot, kuten Varpunen jouluaamuna, herkistävät aina.
B. Elviksen joululevy tuo tunnelmaa.
C. Kuuntelen jouluisin kaikkea muuta kuin joululauluja.
D. Petteri Punakuono ja muut hilpeät jouluveisut.
Mitä vaihtoehtoja sait eniten?
Olet jouluihminen henkeen ja vereen ja arvostat hyväksi havaittuja tapoja ja perinteitä. Kokeile tyylikästä nelimausteseosta kinkun kuorrutukseen.
Nelimauste-kuorrute kinkulle
2 tl jauhettua valkopippuria
2 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua neilikkaa
n. 1 dl makeaa sinappia
Sekoita mausteet keskenään. Sekoita nelimauste noin desiin korppujauhoja. Sivele kypsä kinkku makealla sinapilla ja painele nelimauste-korppujauhoseos kinkun pintaan. Paahda kinkkua 220 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kuori on kauniin paistuneen värinen.
Perhe on sinulle kaikki kaikessa ja jouluna keräännyt läheisten kanssa yhteiseen pöytään. Vaihtelua tuo fajita-seoksella maustettu kinkku.
Fajita-mausteseos grillatulle kinkulle
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl jauhettua juustokuminaa
½ tl kuivattua oreganoa
½ tl sokeria
¼ tl jauhettua mustapippuria
Sekoita mausteet keskenään. Sekoita mausteet keskenään. Hiero mausteseos raa’an kinkun pintaan ja anna maustua huoneenlämmössä, kunnes kinkun sisälämpötila on 15 astetta. Grillaa kinkku kypsäksi tai grillin puuttuessa, kypsennä uunissa.
Perinteet, ai mitkä? Uutuudennälkääsi jouluna palvelee jännittävät makuyhdistelmät. Korealainen kinkku vie kielesi mennessään.
Korealainen kinkun kuorrutus
5 rkl gochujang-chilitahnaa
3 rkl hunajaa
3 rkl riisiviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl seesamiöljyä
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä maustetahna kypsän kinkun pintaan ja paahda kinkkua 220 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti karamellisoitunut.
Poimit jouluna rusinat pullasta ja yhdistät perinteet sujuvasti uusiin kokeiluihin. Bbq-makumaailman kinkku maistuu varmasti.
Rapea bbq-kuorrute kinkulle
aprikoosihilloa
1 dl korppujauhoja
2 rkl ruskeaa sokeria
2 tl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl jauhettua mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
½ tl sinappijauhetta
¼ tl cayennepippuria
pintaan neilikoita
Sivele kypsä kinkku aprikoosihillolla. Sekoita korppujauhoihin sokeri ja mausteet. Painele mausteseos kinkun pintaan. Viimeistele pinta kokonaisilla neilikoilla. Paahda kinkkua 220 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kuori on kauniin paistuneen värinen.
Kinkkutesti on kehittänyt yhteistyökumppanimme Satokausikalenteri.