Sammuttaminen ja hiilien jatkokäyttäminen

Grillaamisen ja ruokailun jälkeen kannattaa muistaa myös grillauksen jälkityöt. Kun grillaaminen on saatu loppuun, avataan grillin venttiilit auki (sekä ylä- että alaventtiilit), ja hiilien annetaan palaa loppuun asti kupu suljettuna. Näin hiilestä ei jää juuri mitään jäljelle, ainoastaan tuhka. Hiillosta ei kannata yrittää sammuttaa ennen aikojaan esimerkiksi vedellä, sillä vettä jää aina myös grillin pohjalle. Vesi ruostuttaa grilliä ja pilaa sen. 

 

Hyvissä ravintoloissa grillataan kesällä paljon, ja hiiliä ja brikettejä kuluu valtavia määriä. Ravintolat keräävät kaikki tuhkat talteen koko kesän ajalta esimerkiksi isoon metalliämpäriin. Tätä kannattaa hyödyntää myös kotioloissa grillatessa. Tuhka on nimittäin erinomainen raaka-aine kukkien ja marjapensaiden lannoitukseen. Sitä voi myös käyttää poistamaan sammalta nurmikolta ripottelemalla sammalta tuhoavaa tuhkaa sammaleen päälle. On ekologista käyttää tuhka hyödyksi lannoitteena tai sammaleen poistoon sen roskiin heittämisen sijasta. Kannattaa siis hankkia esimerkiksi kannelinen peltiämpäri, tai muu astia johon ei kosteus pääse, ja johon tuhkat kaadetaan aina grillauksen jälkeen. Jos omaa pihaa ei ole, voi tuhkat viedä vaikka tuliaiseksi ystävälle, joka voi hyödyntää ne lannoitteena koti- tai mökkipihansa pensaille.

Muita samankaltaisia teemoja