Pikahiiligrillikoulu - Tiivistetyt ohjeet hiilillä grillaukseen

Ensimmäinen oppitunti: hiilet

Grillin sydän on hyvät hiilet. Hiiliä löytyy kaupoista montaa eri laatua, ja niiden palamisajoissa on merkittäviä eroja. Usein hiilen koko kertoo sen laadusta: mitä isompi hiilen koko on, sen pidempään ja tasaisemmin se palaa. Pääsääntöisesti ns. markettihiilipussi on puolillaan hiilimurskaa, joka tukkii pallogrillin alla olevat ilmareiät. Sen takia hiilet eivät pääse palamaan kunnolla. Ehdottomasti parhaat hiilet ovat brikettejä, jotka palavat tasaisella lämmöllä pitkään. Tärkein asia hiiliä ja brikettejä lisättäessä on, että niitä ei kaadeta pussista vaan otetaan käsin ja ladotaan grillin pohjalle. Näin varmistetaan hyvä ilmankierto ja hiilien tasainen palaminen. Grillauksessa kannattaa panostaa kahteen asiaan, joita ovat hyvä liha ja laadukkaat hiilet.

Toinen oppitunti: miten lämpö riittää?

Monen suurin huoli grillauksessa on, että lämpö ei riitä loppuun asti. Siksi lihat laitetaan usein kypsymään liekkien keskelle. Erinomainen nyrkkisääntö on puoli kiloa hiiltä yhtä kiloa lihaa kohden. Tämä takaa riittävän lämmön koko kypsennyksen ajaksi. Näin ei myöskään kuluteta turhaan hiiliä.

Kolmas oppitunti: grillin sytyttäminen

Kukaan itseään kunnioittava grillaaja ei koskaan sytytä grilliä sytytysnesteellä! Grillin sytyttämiseen pitää käyttää luontaisia, hajuttomia sytykkeitä. Näitä ovat esimerkiksi puulastut, tervaslastut, paperi tai nykytekniikalla valmistetut hajuttomat sytytyspalat. Näin varmistat, että grillattava ruoka maistuu grillatulta eikä sytytysnesteeltä.

Neljäs oppitunti: mistä tiedän, että hiillos on valmis grillaukseen?

Kun liekit ovat sammuneet ja hiillos tuntuu kuumalta kannattaa laittaa paikoilleen grillausarina. Näin arinassa olevat mahdolliset epäpuhtaudet palavat pois. Helppo vinkki oikean kuumuuden tarkistamiseen on laittaa kämmenen kokoinen sanomalehden palanen arinalle ja jos se syttyy kymmenen sekunnin aikana, grilli on valmis grillaukseen.

Viides oppitunti: kupu auki, kupu kii?

Pallogrillin tai muun hiiligrillin kupu ei ole koriste tai sateensuoja vaan onnistuneen grillauksen tärkeä elementti. Kupu toimii hyvin tuulensuojana, mutta sen tärkein tehtävä on tuoda mehukkuutta grilliherkkuihin. Grillaa aina ilman kupua, kun valmistat pieniä nahallisia tai kuorellisia tuotteita (wingsit, makkarat, ohuet leikkeet ja pihvit). Näin varmistat tuotteen pinnan rapeuden. Kaikki isot lihapalat, vähärasvaiset lihat, kokonaiset fileet ja muut helposti kuivuvat lihat tulee grillata kuvun alla, jotta tuotteet kypsyvät myös ylälämmön avulla ja pysyvät mehukkaina. Epäsuora grillaus tehdään esimerkiksi kasslerille, jossa kuvun alla hiillos asetetaan pallogrillin toiseen reunaan ja lämpö kiertää grillissä kasslerin pohjaa polttamatta.

Kuudes oppitunti: mitä teen tuhkalle?

Grilliä ei saa koskaan sammuttaa, vaan sen pitää itse rauhassa palaa loppuun. Näin jäljelle jää vain puhdasta tuhkaa, joka kerätään jäähtymisen jälkeen yhteen astiaan ja hyötykäytetään grillikesän päätteeksi. Tuhka soveltuu marjapensaiden lannoitukseen tai sammaloituneen nurmikon hoitoon. Hyvä lihagrillaaja on myös ekologinen grillaaja.

Näillä opeilla pääset grillikoulun luokalta kiitettävin arvosanoin ja muista, kertaus on opintojen äiti. Hauskaa grillikesää!

Muita samankaltaisia teemoja