Vinkit hiiligrillaukseen
Ota hiiligrilli haltuun näiden oppituntien avulla!
Ensimmäinen oppitunti: hiilet
Grillin sydän on hyvät hiilet. Hiiliä löytyy kaupoista montaa eri laatua, ja niiden palamisajoissa on merkittäviä eroja. Usein hiilen koko kertoo sen laadusta: mitä isompi hiilen koko on, sen pidempään ja tasaisemmin se palaa. Pääsääntöisesti ns. markettihiilipussi on puolillaan hiilimurskaa, joka tukkii pallogrillin alla olevat ilmareiät, jonka seurauksena hiilet eivät pääse palamaan kunnolla. Ehdottomasti parhaat hiilet ovat brikettejä, jotka palavat tasaisella lämmöllä pitkään. Tärkein asia hiiliä ja brikettejä lisättäessä grillin on se, että niitä ei kaadeta pussista suoraan, vaan otetaan käsin ja ladotaan grillin pohjalle. Näin varmistetaan hyvä ilmankierto grillissä ja hiilien tasainen palaminen. Grillauksessa kannattaa panostaa kahteen asiaan, joita ovat hyvä liha ja laadukkaat hiilet.
Lisätietoa grillihiilistä sekä briketeistä löydät täältä.
Toinen oppitunti: miten lämpö riittää?
Monen suurin huoli hiiligrillauksessa on, että lämpö ei riitä loppuun asti. Siksi lihat laitetaan usein kypsymään liekkien keskelle. Erinomainen nyrkkisääntö on puoli kiloa hiiltä yhtä kiloa lihaa kohden. Tämä takaa riittävän lämmön koko kypsennyksen ajaksi. Näin ei myöskään kuluteta turhaan grillihiiliä.
Kolmas oppitunti: grillin sytyttäminen
Hiiligrilliä ei tule koskaan sytyttää sytytysnesteellä! Grillin sytyttämiseen pitää käyttää luontaisia ja hajuttomia sytykkeitä. Näitä ovat esimerkiksi puulastut, tervaslastut, paperi tai nykytekniikalla valmistetut hajuttomat sytytyspalat. Näin varmistat, että grillattava ruoka maistuu grillatulta eikä sytytysnesteeltä.
Lisätietoa grillin sytyttämisestä löydät täältä.
Neljäs oppitunti: mistä tiedän, että hiillos on valmis grillaukseen?
Kun grillin liekit ovat sammuneet ja hiillos tuntuu kuumalta kannattaa laittaa paikoilleen grillausarina. Näin arinassa olevat mahdolliset epäpuhtaudet palavat pois ja grillaus on seuraavalla kerralla mukavaa aloittaa puhtaalta arinalta. Helppo vinkki oikean kuumuuden tarkistamiseen on laittaa kämmenen kokoinen sanomalehden palanen arinalle ja jos se syttyy kymmenen sekunnin aikana, grilli on valmis grillaukseen.
Viides oppitunti: Grillikupu auki vai kiinni?
Pallogrillin tai muun hiiligrillin kupu ei ole koriste tai sateensuoja vaan onnistuneen grillauksen tärkeä elementti. Kupu toimii hyvin tuulensuojana, mutta sen tärkein tehtävä on tuoda mehukkuutta grilliherkkuihin. Grillaa aina ilman kupua, kun valmistat pieniä nahallisia tai kuorellisia tuotteita (wingsit, makkarat, ohuet leikkeet ja pihvit). Näin varmistat tuotteen pinnan rapeuden. Kaikki isot lihapalat, vähärasvaiset lihat, kokonaiset fileet ja muut helposti kuivuvat lihat tulee grillata kuvun alla, jotta tuotteet kypsyvät myös ylälämmön avulla ja pysyvät mehukkaina. Epäsuora grillaus tehdään esimerkiksi kasslerille, jossa kuvun alla hiillos asetetaan pallogrillin toiseen reunaan ja lämpö kiertää grillissä kasslerin pohjaa polttamatta.
Lisätietoa grillikuvun käytöstä löydät täältä. Jos taas haluat tutustua tarkemmin epäsuoraan grillaukseen, suosittelemme tutustumaan Atrian Epäsuora grillaus -sivuun.
Kuudes oppitunti: Mitä teen hiilistä syntyvälle tuhkalle?
Grillihiiliä ei saa koskaan sammuttaa, vaan niiden pitää antaa palaa rauhassa loppuun. Näin jäljelle jää vain puhdasta tuhkaa, joka kerätään jäähtymisen jälkeen yhteen astiaan ja hyöty käytetään grillikesän päätteeksi. Tuhka soveltuu marjapensaiden lannoitukseen tai sammaloituneen nurmikon hoitoon. Hyvä grillaaja on myös ekologinen grillaaja.
Jos haluat tutustua tarkemmin Hiiligrillin sammuttamiseen ja hiilten jatkokäyttöön, suosittelemme tutustumaan Pallogrillikoulun sammuttamista ja hiilten jatkokäyttöä käsittelevään sivuun.
Näillä opeilla pääset grillikoulun luokalta kiitettävin arvosanoin ja muista, kertaus on opintojen äiti. Hauskaa grillikesää!