Grillikupu ja sen käyttö

Grillaus grillinkupu auki

Grillikupua voi pitää kiinni tai auki grillauksen aikana riippuen aina siitä, että millaista lihaa grillataan. Jos halutaan grillata nahallisia lihoja, rapeaa pintaa vaativia lihoja tai muita grillattavia, pidetään grillin kupu pääsääntöisesti auki. Rapeaa pintaa vaativia tuotteita ovat esimerkiksi pienet kanansiivet, jotka kypsyvät nopeasti, mutta joiden nahka halutaan jättää rapeaksi. Myös kanan-, naudan-, ja possun ohutleikkeet, makkarat, pekonit sekä lehtipihvit ja grillipihvit kannattaa grillata grillinkupu auki.
Perussääntönä voi pitää, että kaikki nopeasti valmistuvat ja rapsakkaa pintaa vaativat lihat grillataan aina kupu avoinna.

Grillaus grillinkupu kiinni

Isoja lihapaloja grillattaessa grillikupu pidetään kiinni. Kuvun ollessa kiinni, kypsyy liha pikkuhiljaa miedolla lämmöllä. Isoja lihoja ovat muun muassa kokonaiset fileet ja possun niska. Myös kaikki vähärasvaiset lihat, jotka halutaan mehukkuuden takia kypsentää miedolla lämmöllä, kannattaa grillata kupu kiinni. On myös olemassa tuotteita, joihin hyödynnetään molempia tekniikoita. Esimerkiksi possun niska grillataan ensin grillin kupu kiinni, mutta lopussa se avataan rapean pinnan saamiseksi fileeseen.

Grillin lämpöä säädellään pohjassa ja päällä olevien venttiileiden avulla. Kun ilma kiertää hyvin, hiilet palavat voimakkaammin ja grillin lämpötila on kuumempi. Mikäli pohjassa oleva venttiili suljetaan, lämpö vähenee.

Lisätietoa grillauksesta löydät Atrian Pallogrillikoulusta sekä Kaasugrillikoulusta.

Kupu auki vai kiinni?
Video

Kupu auki vai kiinni?

Haluatko katsoa videon?
Hyväksy markkinointievästeet täällä.

Muita samankaltaisia teemoja