Edistyneemmät vinkit kaasugrillaajalle

Kun haluat nostaa grillaamisesi vielä perus makkaranpaistoa korkeammalle tasolle, kannattaa muistaa seuraavat toimivaksi todetut vinkit.

Jos grillattava ruoka on marinoitu, tulee kypsentäminen hoitaa matalammalla lämmöllä, etteivät marinadin sokerit pääse palamaan. Jos aiot glaseerata ruoan, kannattaa se tehdä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, niin että glasyyri ei pääse palamaan, mutta ehtii silti karamellisoitua ruuan pintaan. Myös herkemmät ruuat kuten kalat ja äyriäiset, sekä nopeamin kypsyvät kasvikset vaativat matalamman lämmön. Tarvittaessa voit kypsentää herkemmät ruuat myös foliossa tai alumiinivuossa, jotteivät ne pääse palamaan.

Jos käytät grillin sivuliekkiä esimerkiksi perunoiden keittämiseen, saattaa kova tuuli puhaltaa liekin lämmön harakoille. Kun suojaat sivuliekin foliolla, lähtevät perunat kiehumaan huomattavasti nopeammin.

Suuressa osassa kaasugrillejä on nykyään myös erillinen ylähylly, jolla voit pitää kypsiä ruokia lämpimänä. Grillin ylähylly on oivallinen paikka sulattaa juusto burgerin päälle, sillä lämpö riittää juuri juuston sulamiseen mutta ei silti kypsennä burgeria yli.

Savustaminen kaasugrillillä

Myös savustaminen onnistuu kaasugrillillä. Voit lisätä grillattuun ruokaan savunmakua asettamalla grilliin liotettuja puulastuja esimerkiksi folion päällä. Suljetun kannen alla savu antaa esimerkiksi lihoihin helposti oman säväyksen.

Ilmanottoaukot kannattaa pitää savustettaessa ainakin osittain auki, että savu pääsee vaihtumaan. Jos sama savu kiertää grillissä koko savustamisen ajan, ruoka muuttuu helposti kitkeräksi. Savustaminen vaatii oman aikansa, joten kärsivällisyyttä tarvitaan.

Vetäytyminen tekee hyvän lihan

Parhaaseen lopputulokseen lihojen kanssa pääset, kun annat niiden levätä paiston jälkeen noin puolet paistoajasta. Foliokääre on omiaan lihan vetäytymiseen. Jätä kuitenkin folio hieman auki, jotta höyry pääsee pois paketista ja paistopinta ei vety. Voit nostaa lihan folion sijasta myös ylähyllylle lepäämään.

Varaväline kaasugrillin puhdistamiseen

Grillin puhdistaminen heti käytön jälkeen helpottaa huomattavasti seuraavaa grillauskertaa. Jos teräsharjaa ei satu löytymään, saat väliaikaisen teräsharjan rypistetystä paksusta foliosta, jolla voit pihtien avulla hangata grilliritilän puhtaaksi.

Haluatko katsoa videon?
Hyväksy markkinointievästeet täällä.

Kaasugrillikoulun muut jaksot

Parhaat vinkit grillaukseen

Grillausreseptiikkaa