Dry rubs - Lisämakua kuivamausteseoksilla

Dry rub mausteseokset - Lisää makua grilliruokiin ja marinadeihin

Kuivamausteseokset eli rubit ovat erinomaisia vaihtoehtoja silloin, kun lihan makuun halutaan saada vaihtelua. Rubit ovat helppoja valmistettavia kotikeittiössä ja ne hierotaan lihan pintaan ennen grillausta. Tämä kuivamarinointitapa sopii erinomaisesti pitkään kypsennettäville possun- ja naudanlihoille, mutta myös broilerille ja kasviksille.

 

Rubit antavat makua ja väriä

Rubien peruspohja syntyy suolasta ja sokerista. Raakaruokosokerista valmistettu kostea ja hienokiteinen muscovado sekä tumma ja aromikas fariinisokeri sopivat erinomaisesti kuivamaustesekoituksiin tuoden niihin makeaa vivahdetta. Suolan ja sokerin lisäksi rubeihin voi lisätä lähes mitä tahansa erilaisista mausteista yrtteihin. Rubit tuovat ruokaan maun lisäksi myös kauniin värin, varsinkin jos mausteena käyttää paprikaa tai chiliä. Ainekset sekoitellaan yhteen joko pienessä kulhossa, huhmareessa tai tehosekoittimessa, joista seos siirretään suoraan lihan pintaan tai ilmatiiviiseen purkkiin käyttöä odottamaan.

 

Rubit sopivat erinomaisesti grilliruokiin, sillä mausteseos tarttuu näin parhaiten kiinni lihan pintaan syventäen sen makua. Mausteseos muodostaa kuoren lihan ympärille, jonka alla kosteus pysyy paremmin tallessa. Rubit hierotaan pihvien pintaan tai liha pyöritellään kauttaaltaan mausteseoksessa. Lihojen kannattaa antaa maustua parisen tuntia ennen grillausta, jolloin niihin tulee parhain mahdollinen maku. Mausteseosta kannattaa käyttää reilusti: 40-50 grammaa mausteita lihakiloa kohden.

 

Valmis mausteseos säilyy viikkoja

Grillauksen lisäksi rubeja voi hyödyntää myös uunissa ja pannulla valmistettavien ruokien maustamiseen sekä kattilassa valmistettaviin keittoihin ja patoihin makua antamaan. Erilaisia maustesekoituksia voi valmistaa kerralla isompia satseja ja säilöä niitä purkkeihin myöhempää käyttöä varten. Rubit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä ja ilmatiiviissä rasiassa, ja ne säilyvät jopa useita viikkoja menettämättä makuaan.

 

Rubeja voi hyödyntää myös erilaisissa marinadeissa, kun niiden joukkoon lisää öljyä. Makuvivahteita saa myös muista nesteistä, kuten appelsiinimehusta, sitruuna- ja limemehusta, worcestershirekastikkeesta tai punaviinietikasta. Mausteet ja öljy sekoitetaan keskenään vaikka blenderillä. Marinadit säilytetään jääkaapissa ja ne kannattaa käyttää muutamien päivien tai jopa viikkojen sisällä valmistuksesta. Rubeja voi hyödyntää myös dippeihin ja maustevoihin, jotka viimeistelevat grillissä valmistetun aterian.

Muita samankaltaisia teemoja