Atrian käyttämät raaka-aineet ovat GM-vapaita

Atrian käyttämät raaka-aineet ovat GM-vapaita

ARTIKKELI LISÄTTY 12.5.2014

Geenimuuntelu eli GMO tai GM-vapaus ruoan tuotannossa on noussut viime aikoina jälleen kerran polemiikin kohteeksi. Keskustelun käydessä kuumana onkin hyvä muistuttaa, että kyse ei ole elämää suuremmasta asiasta.

GMO-keskustelua käydään niin perinteisessä mediassa kuin sosiaalisen median kanavissakin. Luuloja, epäilyksiä, pelkoja ja näkökulmia aiheeseen liittyy monia. Tietotulvan äärellä me Atrialla voimme puhua vain omasta puolestamme ja pitää huolen siitä, että meidän välittämämme tieto on omien tuotteidemme osalta on mahdollisimman selkeää.

Atrian linjaus geenimuuntelusta on pysynyt samana jo pitkään: tuotteissa ei käytetä geenimanipuloituja raaka-aineita. Atria-tuotteissa käytettyä lihaa tai muitakaan aineosia ei siis ole geneettisesti muunneltu. Vaadimme raaka-ainetoimittajiltamme aina todistuksen tuotteiden GM-vapaudesta. Suomessa elintarvikkeiden turvallisuutta säätelevän lain mukaan pakkaukseen pitää myös erikseen merkitä, jos tuotteessa on käytetty geenimuunneltuja raaka-aineita.

Noudatamme myös markkinoinnissamme eettisen markkinointitavan mukaisia käytäntöjä. Niiden mukaista ei ole pelotella asiakkaita ja kuluttajia kertomalla, mitä aineita tuote ei sisällä – siitä tulisi loputon lista.

Geenimuuntelusta ja ruoan tuotannosta samassa lauseessa puhuttaessa nousee usein esiin myös rehu, jolla eläimiä alkutuotannossa ruokitaan. Atrian hankkimasta lihasta kaikki broilerit ja naudat syövät vain GM-vapaata rehua. Possuistakin 80 prosenttia on ruokittu geenimanipuloimattomalla, Atrian oman rehutehtaan eli A-Rehun rehulla. Lopun, noin 20 prosentin, ruokinnassa on käytetty niin GM-vapaata kuin muunneltuakin soijaa.

Miksi eläinten rehuissa sitten ylipäätään käytetään soijaa? Koska siat ja siipikarja tarvitsevat ruokinnassaan valkuaistäydennystä, ja soija on hyvä valkuaisen lähde.Soijan osuus esimerkiksi possujen rehuannoksessa on noin viisi prosenttia. Naudat ruokitaan pääosin nurmella, viljalla, rapsilla tai rypsillä ja kivennäistäydennyksillä.

Syy siihen, miksi joissakin rehuissa käytetty soija on geenimuunneltua, on maailmanlaajuisessa soijamarkkinassa. Tänä päivänä yli 80 prosenttia maailmalla tuotetusta soijasta on jo nyt tuotettu muuntelun avulla. Mikä tilanne on puolen vuoden tai kahden vuoden päästä – voimme vain arvailla. Merkit viittaavat siihen, että GM-vapaan soijan saatavuus ei ainakaan tule lisääntymään.

Summa summarum: ihmiset voivat hyvillä mielin ostaa Atrian tuotteita – ne ovat kaikin puolin turvallisia ja laadukkaita. Tuotteemme eivät sisällä mitään sellaista, mistä voisi olla vaaraa kuluttajille ja se on kaiken toimintamme ydin.

Lisää tietoa turvallisesta, ravitsevasta, atrialaisesta ruoasta löytyy esimerkiksi Atrian yritysvastuun sivuilta.

Osallistu keskusteluun

Olemme päivittäneet verkko- ja mobiilipalveluidemme tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen ("GDPR") vaatimuksia. Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme verkko- ja mobiilipalveluidemme käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta. Lue lisää.

Ok