Tunne ruokasi

15 syytä valita suomalainen liha

Tunne ruokasi

 1. Lihantuotanto on suomalaisen elintarviketeollisuuden suurin toimiala. Ostamalla kotimaista lihaa autat työllistämään suoraan 10 000 ja välillisesti jopa 300 000 suomalaista: maanviljelijöitä ja tilallisia, eläinlääkäreitäja rehuntoimittajia, kuljetusyrittäjiä, tuotekehittäjiä, pakkaajia ja vähittäiskaupan työntekijöitä.
 2. Lihantuotanto tuo elinvoimaa ja hyvinvointia niin maaseudulle kuin kaupunkeihin. Vuonna 2015 Suomessa toimi noin 1 300 lihasikatilaa, 124 broilerinkasvattamoa ja yli 3 000 naudanlihaan erikoistunutta tilaa ympäri maata.

 3. Suomalaiseen lihaan käytetty euro palaa takaisin kuluttajan kukkaroon. Elintarvikealalta kerätyt verot ylittävät selvästi valtion alalle ohjaaman tuen.

 4. Kotimainen liha tuo ruokaturvaa. Vuonna 2014 kaiken lihantuotannon omavaraisuusaste oli noin 94 prosenttia.

 5. Suomalainen liha on lähiruokaa, jonka kuljetuspäästöt ovat ulkomaista vähäisemmät. Suomessa suurin osa lihasta on peräisin maitokarjasta, jonka hiilijalanjälki on pihvilihaa pienempi.

 6. Suomessa tehdään jatkuvasti töitä lihantuotannon ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Maataloussektorin kasvihuonekaasupäästöt vähenivät Suomessa 11 prosenttia vuosina 1990–2011, ja vuosina 2005–2020 päästöjä on tavoitteena vähentää 13 prosentilla.

 7. Eläinten hyvinvointi turvataan kaikissa tuotannon vaiheissa. Suomessa lihantuotantoa koskeva lainsäädäntö on yksi maailman tiukimmista, ja viranomaisvalvonnan lisäksi lihaketjun toimijoita sitoo omavalvontasuunnitelma. Sopimustuotannossa tilat sitoutuvat järjestelmälliseen terveydenhuoltotyöhön sekä tautisuojaa ja eläinten ja rehun tuontia koskeviin ohjeisiin.

 8. Suomalaisen sian saparoa ei typistetä. Stressaantuneet siat purevat toistensa häntiä, minkä vuoksi saparot typistetään monissa maissa. Suomessa stressiä ehkäistään huolehtimalla sian elinolosuhteista ja tarjoamalla sille riittävästi virikkeitä.

 9. Suomalaisella broilerilla on nokka ja höyhenet. Virikkeettömissä olosuhteissa broilerit nokkivat lajitovereiden höyheniä, minkä vuoksi nokka typistetään monissa Euroopan maissa. Suomessa broilerit saavat kasvaa vapaana pehkupäällysteisellä lattialla, jossa ne voivat toteuttaa lajinmukaisia tarpeitaan kuopsuttamalla ja nokkimalla kuiviketta.

 10. Suomalainen tuotantoeläin saa turvallista ja laadukasta rehua. Tämän takaavat Eviran rehutoimijoiden rekisteri, Eviran ja Ely-keskuksen rehuvalvontasuunnitelma sekä ETT ry:n tautiriskien hallintaan sitoutuneiden rehutoimittajien positiivilista.

 11. Suomalaisessa lihantuotannossa käytetään merkittävästi vähemmän eläinantibiootteja kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Antibiootteja käytetään vain tarpeeseen, ei ennaltaehkäisyyn. Myös kasvuhormonit on Suomessa kielletty.

 12. Kotimainen broilerituotanto on käytännössä salmonellaton. Kansallisen salmonellavalvontaohjelman mukaiset toimet kaikissa broilerin elinkaaren vaiheissa varmistavat, että tartunnan saaminen suomalaisesta lihasta on hyvin epätodennäköistä.

 13. Kansallinen eläinten terveydenhuolto ETU asettaa tuotannolle tiukemmat vaatimukset kuin Suomen laki tai EU. Terveydenhuoltoa tukevat Sikava- ja Naseva-seurantajärjestelmät, joiden kautta valvotaan terveydenhuolto-ohjelman toteutumista. Sikavaan kuuluu yli 90 prosenttia suomalaisista sikatiloista ja Nasevaan noin 60 prosenttia nautatiloista.

 14. Suomalaista lihaa ostaessasi voit valita Laatuvastuu-merkittyä lihaa, joka on tuotettu kansalliseen laatujärjestelmään kuuluvalla, sertifioidulla tilalla. Sikavaan perustuvassa Laatuvastuu-järjestelmässä eläinten terveys ja lihan tuoteturvallisuus ylittävät merkittävästi lakisääteisen minimitason.

 15. Kun suosit kotimaista lihaa, tiedät, mitä syöt. Suomalaisen lihan tuotantoketju on aina läpinäkyvä ja jäljitettävä tilalta kaupan hyllylle saakka.

Miksi valita suomalaista naudan ja broilerin lihaa!

Atrian ammattilaisten uutiskirje - tehokkain tapa saada ajantasaista tietoa.
Kirje on suunnattu ravintoloille ja ammattikeittiöille.

Me Atrialla pyrimme helpottamaan asiakkaidemme arkea monin tavoin. Tilaajana saat tuoreimmat kuulumiset Atriasta ja Atrian ammattilaisilta sähköpostiisi. Lähetämme kirjettä kerran kuukaudessa ja voit sen perua helposti milloin tahansa jokaisen uutiskirjeen yhteydessä peruuta-linkistä.

 

Tilaa uutiskirje