Ohjeita valmistuville – ja vähän muillekin

02.6.2023

Kevät on valmistumisen ja koulujen päättämisen aikaa. Juhlapuheissa on tapana antaa elämän ja oppimisen käyttöohjeita. Tässäpä muutama viisaiden ajattelijoiden ajatuksia katekismusmaisesti mukaellen.

Älä koskaan kasva niin isoksi, ettetkö voisi esittää kysymyksiä. Älä koskaan tiedä niin paljon, ettetkö voisi oppia jotain uutta. — Og Mandino

Uuden oppiminen ei ole vain nuorten etuoikeus – oppiminen kuuluu kaikille, muodot muuttuvat. Ihmisen pää ei toimi myöskään niin, että sieltä pitää tipauttaa jotakin pois, että mahtuu lisää. Pää ja aivot eivät ole mikään kaupan hylly, johon mahtuu vain tietty määrä paketteja. Ne ovat ennemminkin kuin ruoka-annos: uusi aineosa muuttaa makua ja rakennetta.

Älä koskaan kasva niin isoksi, ettetkö voisi esittää kysymyksiä.

Kuulen ja unohdan. Näen ja muistan. Teen ja ymmärrän.

Tekemällä oppii. Jokainen ammattilainen on joskus ollut aloittelija. Kantapään kautta oppiminen on tehokas oppimisen muoto – toki joskus toivoisi, että oppisi muidenkin kantapäiden kautta eli toisilta. Oppimista ja mieleen painamista saattaa edeltää kaaos mielessä – ei pidä pelätä sellaista tilannetta, että pää on ihan tyhjä, eikä yhtään tiedä, mitä tehdä. Itseänsä voi niissä tilanteissa lohduttaa, että nyt minä varmasti opin uutta! Silloin tapahtuu uudelleenjärjestäytymistä aivoissa.

Huono asenne on kuin tyhjä rengas. Mihinkään ei pääse, jos sitä ei vaihda.

Negatiivinen mieli ei koskaan anna sinulle positiivista elämää. Kysymys ei tässä ole mistään naminami-positiivisuudesta, vaan uskosta siihen, että kaikki järjestyy. Aivomme ja mielemme kuulevat kaiken sen, mitä me puhumme. Eli jos puhumme vain negatiivisia, ikäviä, pessimistisiä asioita — aliarvioimme itseämme — se muuttaa meidän ajatteluamme. Tarjotaan niille aivoillemme ja toisillemme positiivista, kannustavaa puhetta.

Ainoa paikka, missä menestys tulee ennen työtä, on sanakirja. — Vidal Sassoon

Kun ammattilaiset tekevät työtään, se näyttää helpolta. Tuntuu, että asiat tapahtuvat automaattisesti, ajattelematta. Työ sujuu, virheitä ei tule. Se, mikä ei näy päälle, ovat kaikki ne toistot, tekemiset, virheet, uudelleentekemiset, turhautumiset, jotka ovat johtaneet tuohon ammattitaitoon. Tämä pätee niin ammatin oppimiseen kuin vaikka asiakaspalvelutaitoon. Minun mielestäni yksi lahjakkuuden lajeista on sinnikkyys. Ammatin oppiminen ja taidot vaativat toistoja. Pelkkä lahjakkuus ei riitä taidon kehittämiseen eikä ammatin oppimiseen — se on hyvä alku.

Pelkkä lahjakkuus ei riitä taidon kehittämiseen eikä ammatin oppimiseen — se on hyvä alku.

Minkä ilotta oppii sen surutta unohtaa.

Kun nauru loppuu, ongelmia on odotettavissa. Sillä, joka ei osaa nauraa itselleen, onkin aihetta vakavuuteen. Huumori. Ilo. Hauskuus. Pilke silmäkulmassa. Asiat jäävät aina paremmin mieleen silloin, kun on keveyttä tuovaa huumoria mukana. Ei tämä niin vakavaa ole! ”Ei ryppyotsaista tekemistä”, sanoo Atria Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi.

Elämä on suora lähetys – se ei sisällä uusintoja.

Elämä on kuin piirtämistä ilman pyyhekumia. Elämä on tässä ja nyt. Suunnitellaan huomista, muistellaan mennyttä – eletään tätä päivää!

Suunnitellaan huomista, muistellaan mennyttä – eletään tätä päivää!

Ja erityisesti nuorille, työuransa alussa oleville: teillä on se kaikki, mitä tarvitaan oppimiseen ja kehittymiseen tästä eteenpäinkin. Ei tarvitse olla mitään enempää tai vähempää — te kelpaatte sellaisina kuin olette.  Sinnikkyys ja oppimisen halu riittää — niin yksinkertaista se on.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Kaija Ketola-Annala

Kaija työskentelee henkilöstön kehittämispäällikkönä. Hänestä on erityisen mukavaa että riippumatta siitä, missä hän kulkee, työssään tai vapaa-ajalla, Atria tunnetaan aina. Ihmisillä on paljon hyviä ja mielenkiintoisia muistoja Atrian tuotteista ja ruokahetkistä. Tilannekomiikka sekä hyvät tarinankertojat saavat Kaijan hymyilemään. Läsnäolon taitoa Kaija haluaisi itsessään kehittää. Erityisen hyvä Kaija on omien lastensa äitinä ja vapaa-ajalla hän rentoutuukin parhaiten perheensä ja ystäviensä parissa. Kaijan ruokabravuuri on lasagne, mutta arjen pelastuksena toimii hunajamarinoidut broilerinsuikaleet. Kaija palkittiin Atrian vuoden 2018 somettajana.

Lue kirjoittajan muita blogeja