Kolumni: Paras tae toimitusvarmuudelle on avoin vuoropuhelu

08.2.2023
Atrialaisilta Ruoan näköalat

Viime vuosi oli monella tapaa hyvin erikoinen. Ensin kohtasimme merkittäviä rehuviljojen hintojen nousupaineita, jotka johtuivat vuoden 2021 ennätysheikosta sadosta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 siivitti vielä viljatuotteiden inflaatiota mutta vaikutti myös muun muassa lannoitteiden, polttoaineiden sekä energian hintojen nousuun nopeasti ja voimakkaasti. Tässä kohtaa haluan osoittaa suuret kiitokset asiakkaillemme yhteistyöhalukkuudesta ja neuvottelujoustavuudesta, jota osoititte erityisesti viime kevään aikana. Sen ansiosta pystyimme yhdessä sopimustuottajiemme kanssa turvaamaan raaka-ainetarpeet tuotteitamme varten ja huolehtimaan tavarantoimituksista sovitusti.

Elämme edelleen maailmanpoliittisesti erilaista ja vaikeasti ennustettavaa aikaa. Tästä syystä sana huoltovarmuus on nostanut päätään monissa yhteyksissä. Elintarviketeollisuus määritellään kansallisen huoltovarmuuden kannalta kriittiseksi toimialaksi yhdessä energian, vesihuollon, kuljetusten ja terveydenhuollon kanssa. Tuoreiden elintarvikkeiden tuotanto edellyttää aivan omanlaistaan, varsin vaativaa koko toimitus- ja tuotantoketjun hallintaa.

Tuoreiden elintarvikkeiden tuotanto edellyttää aivan omanlaistaan, varsin vaativaa koko toimitus- ja tuotantoketjun hallintaa.

Suuret toimijat ovat elintarvikkeiden huoltovarmuuden näkökulmasta avainasemassa. Aina ei juolahda mieleen, että pelkästään atrialaisesta toimitusvarmuudesta kaupalle, foodservice- ja teollisuusasiakkaille huolehtivat tuhannet suomalaiset ihan joka ikinen päivä. Tuottajat vastaavat maailman mittapuussa erinomaisesta eläintenpidosta. Eri tuotantolaitoksilla työskentelevät jalostavat erinomaisia liha-, lihajaloste- ja valmisruokatuotteita. Logistiikan ja kuljetusten ammattilaiset huolehtivat, että raaka-aineet ja tavarat siirtyvät oikea-aikaisesti ketjussa eteenpäin unohtamatta sitä, että lukuisat it- asiantuntijat varmistavat tilaus- ja toimitusjärjestelmien ja tuotantojärjestelmien toimivuuden.

Aina ei juolahda mieleen, että pelkästään atrialaisesta toimitusvarmuudesta kaupalle, foodservice- ja teollisuusasiakkaille huolehtivat tuhannet suomalaiset ihan joka ikinen päivä.

Tämänkertaisen lehtemme pääjutussa kerromme lisää siitä, kuinka atrialaisesta toimitusvarmuudesta huolehditaan.

Ei sovi unohtaa, että vaikka suomalaisen ruoantuotannon huoltovarmuudesta on säädetty laissa, se ei automaattisesti turvaa tuoreen ruuan toimituksia poikkeusoloissa. Paras tae toimitusvarmuuden korkean tason pitämiseksi on avoin ja rehellinen vuoropuhelu ketjun toimijoiden välillä aina asiakkaisiin asti. Näin on ollut ja näin haluamme jatkaa. Avoin ja jatkuva yhteys on edellytys sille, että luomme toimijoiden välille luottamuksellisen ilmapiirin, jossa on hyvä toimia, ja jossa ketjun jokainen osa tietää tekevänsä arvokasta työtä arvokkaan asian puolesta.

Paras tae toimitusvarmuuden korkean tason pitämiseksi on avoin ja rehellinen vuoropuhelu ketjun toimijoiden välillä aina asiakkaisiin asti.

Tässä hengessä lähdetään jälleen rakentamaan meille kaikille hyvää kaupallista vuotta 2023.

Antti Paavilainen
Atria Suomi, johtaja, myynti

Tutustu kevään Hyvä Ruoka 1/2023 -lehteen!

Jaa