Daavidina Goljattien keskellä: Atria Anuga-messuilla

30.10.2023
Liha

Keihäslegenda Seppo Räty aikoinaan päästi suustaan lausahduksen, jonka mukaan Saksa on ”epäkurantti maa”. Tiedä sitten mikä sai miehen moista loiheamaan, mutta ainakaan itseni kohdalla väite ei pitänyt paikkaansa.

Maailman suurin ruoka-alan messu Anuga järjestettiin jälleen Kölnissä, ja ilokseni Atrian viennin porukka pyysi minua paikan päälle keittämään. Atria-urani aikana tutuksi ovatkin tulleet jo Suomen kuluttaja- ja ammattilaismessut, joten miksei sitten tämäkin?

Ruokatalon ominaisuudessa maistatettavat tuotteet olivat lihavalmisteita: Wilhelm-makkaroita ja nakkeja, Murea ja Nopea -sarjan tuotteita ja pekoneita. Näin lihasmiehenä meinasi mennä hieman sormi suuhun tenkkapoon merkiksi, mutta pienen pohdinnan jälkeen – nyt kissa nostaa häntäänsä – maistatusannoksista kehkeytyi varsin mainioita. 

Toinen toistaan monumentaalisemmat naapuriosastot ja siinä olimme me: Atria Suomesta, Daavidina Goljattien keskellä.

Jo saapumispäivämme, joka oli myös messujen viimeinen rakennuspäivä, ravisteli hartioita niin että ropina kävi lattialla. Pisteemme sijaitsi valmisruokahallissa, parmankinkkujen ja muiden jamónien keskellä. Toinen toistaan monumentaalisemmat naapuriosastot ja siinä olimme me: Atria Suomesta, Daavidina Goljattien keskellä.

Päivien kuluessa pienuuden haaste osoittautui tietynlaiseksi vahvuudeksi. Olimme outolintu Pohjolasta, ja monet kokivatkin yllätyksen, kunhan arastellen olivat kynnyksemme yli astuneet. Sympaattiset ja hymyilevät ihmiset, skandinaavinen miljöö ja mielenkiintoiset tuotteet saivat aikaan uteluita niin Tanskasta, Saksasta kuin Ranskasta.

Muumien maasta ponnistava sympaattinen ruokatalo saattaa juuri nyt ollakin se mitä maailma tarvitsee – vaikka ei vielä tiedä sitä.

Ennen kaikkea tuotelupauksemme antibiootittomuudesta ja salmonellavapaudesta olivat arvoja, joista vierailijat halusivat kuulla enemmän. Rakennusiltana osastollamme kävi naureskelijoita, jotka naama virneessä kysyivät: ”Näilläkö te tätä myytte?” Ja kyllä, niillä ja totta kai loistavalla puhtaalla maulla. Sen osoittivat jo epäuskoiset hymyt, kun maistiainen löysi tiensä kielen päälle. 

Siinä missä Atria on Suomessa suuri ja tunnettu, olemme maailmalla vielä pieni ja eksoottinen. Toisaalta Muumien maasta ponnistava sympaattinen ruokatalo saattaa juuri nyt ollakin se mitä maailma tarvitsee – vaikka ei vielä tiedä sitä.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Tomi Nevala

Tomi Nevala on Atria Suomen Foodservice -organisaation kehityspäällikkö. Hänestä on hienoa olla mukana Suomen johtavan ruokatalon kehityksessä ja eteenpäin viemisessä. Monipuolinen työnkuva niin asiakkuuksissa, teollisuudessa kuin keittiössä pitää mielenkiinnon virkeänä ja uuden oppiminen viehättää aina. Tomi nauttii monipuolisesta lukemista, etenkin Don Rosan Aku Ankka -tarinat ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen niin kieleltään kuin visuaalisuudeltaan. Ruoka-ala on avoin hiekkalaatikko, jonka joka kulmasta löytyy kaiken aikaa uutta opittavaa ja mielenkiintoisia haasteita. Tomi pyrkii hyödyntämään työssään ajattelua boksin ulkopuolelta, toki järjen rajoissa.

Lue kirjoittajan muita blogeja