BIOPOHJAINEN MUOVI PIENENTÄÄ PAKKAUKSEN HIILIJALANJÄLKEÄ

14.4.2023
Vastuullinen Ruoka

Atrian vakuumipakattu jauheliha myydään jatkossa biopohjaisessa pakkauksessa.

Jauhelihapakkauksen hiilidioksidipäästöt pienenevät 48 prosenttia, kun fossiiliseen raaka-aineeseen perustuva muovi korvataan biopohjaisella muovilla.
– Vakuumipakattu jauheliha on suurimpia tuoteryhmiämme. Uudella pakkauksella mennään markkinaan heti isosti, Atrian pakkauskehityspäällikkö Jarmo Marttala kertoo. Pakkauksiin käytetyn fossiilisen muovin määrä vähenee uuden pakkauksen myötä noin 120 000 kiloa vuodessa.

Pakkausmateriaalin raaka-aine vaihtelee saatavuuden mukaan. Aluksi se on suomalaista mäntyöljyä, mutta jatkossa se voi olla myös muuta uusiutuvaa raaka-ainetta. Muovinjalostajayritys tekee raaka-aineesta muovigranulaattia, josta valmistetaan pakkauskalvoa Valkeakoskella. Uudistuvan pakkauksen pakkausmateriaalista 60 prosenttia on biopohjaista.
– Pakkauksen hiilijalanjälki ja biopohjaisuus on monimutkainen asia, johon liittyy monia termejä. Haluamme olla mahdollisimman ymmärrettäviä ja selkeitä, joten pakkauksessa ohjataan Atrian verkkosivuille, josta kuluttaja pääsee lukemaan tarkemmin asiasta.

"Uusi pakkaus on yksi ratkaisuista, joilla pyrimme saavuttamaan hiilineutraalisuustavoitteemme. Olemme valmiita maksamaan vastuullisuudesta."

Vastuullisuus maksaa

Biopohjainen pakkaus on kalliimpi kuin fossiilisesta raaka-aineesta tehty. Tuotteen hinnoitteluun uusi pakkaus ei kuitenkaan vaikuta. Fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentäminen on osa Atrian pakkausstrategiaa, joka tukee Atrian tärkeintä tavoitetta: hiilineutraalia ruokaketjua.
– Uusi pakkaus on yksi ratkaisuista, joilla pyrimme saavuttamaan hiilineutraalisuustavoitteemme. Olemme valmiita maksamaan vastuullisuudesta.
Pakkauksen ominaisuudet eivät muutu muovin vaihtuessa. Pakkaus on yhtä kestävä kuin ennenkin, ja sen voi kierrättää muovinkeräyksessä.
– Uudet pakkaukset tulevat kauppoihin helmi–maaliskuun vaihteessa. Käytämme vanhat pakkaukset ensin pois, jottei synny hävikkiä.

Teksti: Hanna Pehkonen

Lue lisää:
Aikamme suurin ruokamurros

Juttu on julkaistu Atrian asiakas- ja sidosryhmälehdessä Hyvä Ruoka 1/2023

Jaa