Atria 100 Nuorta Kokkia inspiroi nuoria ruoka-alan ammattilaisia

03.4.2023

Atria 100 Nuorta Kokkia luotiin 20 vuotta sitten Atrian 100-vuotisjuhlavuoden tekona. Onnistunut konsepti kukoistaa yhä ja kasvattaa nuoria kunnianhimoisia ravintola-alan tekijöitä. Nyt Atrian 120-vuotisjuhlan kunniaksi ohjelma jalkautetaan kouluihin saakka.

Ravitsemisalalla ainutlaatuinen koulutusohjelma syntyi aikanaan palosta ruoka-alaan.
– Halusimme puhua suomalaisen ruokahetken puolesta, kertoo Atrian markkinointi- ja markkinatiedon johtaja Pasi Luostarinen, joka oli perustamassa ohjelmaa.

"Näen että ohjelma täyttää yhä sen alkuaikoina luodut lupaukset."

Atrian 100-vuotisjuhlavuoden teoiksi luotiin kolme kokonaisuutta: ruokavaikuttajille suunnattu tulevaisuuden ruokaseminaari, kuluttajille suunnatut pallogrillauksen SM-kisat ja kolmanneksi ruoka-alan tulevaisuuden tekijöille Atria 100 Nuorta Kokkia. Viimeisin elää yhä.

Koulutusohjelman avulla Atria halusi tukea nuoria kokkeja alan liiketoimintapuolen ymmärtämisessä. Lisäksi Atria halusi auttaa verkostoitumisessa ja inspiroida nuoria urillaan eteenpäin. Atria tarjosi puitteet ja kokosi opinnälkäiset nuoret kokit sekä alalla jo nimeä tehneet vaikuttajat yhteen.
– Me kuuntelimme oppilaita ja heidän toiveitaan, jotta osasimme antaa heille juuri oikeanlaisia eväitä, kertoo Luostarinen, joka vaikutti ohjelmassa vuoteen 2007 asti.
– Alkujaan haimme koko matkailu- ja ravintola-alalta 100 nuorta kokkia kurssittaaksemme heidät. Ensimmäisenä vuonna hakijoita oli lähes 400 ja kurssitimme 97 kokkia.

Juhlavuodeksi suunniteltu kurssi oli suurmenestys, joten se sai jatkoa. Koulutusohjelma vakiintuikin vuosiksi noin 80–90 nuoren kokin kolmeksi kaksipäiväiseksi yhteiskurssiksi.

Konseptin luomisessa olivat mukana suunnittelutoimisto Pluton vetäjä Mikko Leisti ja ravintoloitsija Jyrki Sukula, joka toimi koulutusohjelman johtajana. Atrialla ohjelman syntyyn vaikutti vahvasti oppilaiden kesken ”äiskäksi” kutsuttu Erja Mäntysalo, hän työskentelee Atrialla markkinointi- ja tuotekehitysjohdon assistenttina.
– Näen että ohjelma täyttää yhä sen alkuaikoina luodut lupaukset, Luostarinen sanoo.

Koulutusohjelma vetää vuodesta toiseen

Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman nykyinen rehtori ja Atrian markkinointisuunnittelija Sofia Lind on vetänyt koulutusohjelmaa vuodesta 2018 lähtien. 15 vuoden aikana maailma on muuttunut paljon, ja nuorten kokkien pelikenttä on erilainen kuin koulutusohjelman perustamisen aikaan. Aloittaessaan rehtorina Lind veti läpi mittavat uudistukset: koulutusohjelma muokattiin vastaamaan entistä paremmin tämän päivän kokkien tarpeita.

"Olemme yhä halunneet satsata siihen, että kurssilaiset saavat monenlaisia vinkkejä oman liikeidean rakentamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen."

– Suurin muutos on ollut se, että nykyisessä koulutusohjelmassa on luentojen lisäksi myös kokemista ja tekemistä. Aikaisemmin koulutusohjelma koostui luentopäivistä. Nyt teemme kurssin aikana monenlaisia vierailuja, ja lopuksi koko koulutusohjelman anti kiteytyy pop up -ravintoloihin, jotka opiskelijat toteuttavat joukkueina. Tämän kaiken mahdollistamiseksi olemme pienentäneet osallistujajoukkoa, Lind kertoo.

Koulutusohjelmaan valitaan nykyään parikymmentä 18–30-vuotiasta ruoka-alan ammattilaista. Uudistuksen myötä myös koulutusohjelman yläikärajaa nostettiin.
– Moni löytää oman alansa vasta hieman myöhemmin. Liian matalalla ikärajalla rajaisimme useita huipputyyppejä pois. Koulutusohjelman asiat on myös helpompi sisäistää, kun on jo hieman kokemusta ja näkemystä taustalla.

Lind iloitsee, että koulutusohjelma vetää ja kurssilaisten taso on varsin korkea. Hakemuksia tulee 10-kertaisesti valittuihin nähden.

Idea, tuote ja minä

Lind kertoo, että uudistuksista huolimatta koulutusohjelma pyörii yhä samojen teemojen ympärillä kuin sen perustamisen aikaan: idean, tuotteen ja kokin oman minän.
– Olemme yhä halunneet satsata siihen, että kurssilaiset saavat monenlaisia vinkkejä oman liikeidean rakentamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen, Lind kertoo. Puhujina ja inspiraation lähteinä ovat olleet esimerkiksi yrittäjä ja konseptimuotoilija Kalle Ruuskanen, joka on yksi koulutusohjelman pitkäaikaisimmista luennoitsijoista, sekä ääniguru Lauri Domnick, jonka äänimaiseman merkitystä ja sillä vaikuttamista avaava puheenvuoro on kerännyt oppilailta huippupisteet vuodesta toiseen.

"Inspiroivien uratarinoiden avulla olemme pyrkineet tuomaan näkyväksi sen, kuinka monenlaisia urapolkuja ravintola-alalla voikaan rakentaa."

Tuote-osion puitteissa opiskelijat pääsevät esimerkiksi tutustumaan tiloille siihen, kuinka suomalaista lihaa tuotetaan. Minä-osiossa saadaan paitsi vinkkejä oman henkilöbrändin kehittämiseen, myös eväitä pitkän ja antoisan uran luomiseen.
– Inspiroivien uratarinoiden avulla olemme pyrkineet tuomaan näkyväksi sen, kuinka monenlaisia urapolkuja ravintola-alalla voikaan rakentaa. Esimerkiksi koulutusohjelmassa luennoinut Alex Nurmi osallistui aikoinaan itse Atria 100 Nuorta Kokkia -kurssille, nykyään hän on yrittäjä ja työllistää itsensä ruokastylistinä.

Atrian 120-vuotisjuhlavuosi on merkkivuosi myös ohjelmalle

Atria juhlii tänä vuonna 120-vuotisjuhlavuottaan ja samalla Atria 100 Nuorta Kokkia -kulutusohjelma 20-vuotisjuhlaansa. Sen kunniaksi on parhaillaan käynnissä oppilaitoskiertue Oulussa, Seinäjoella, Turussa ja Helsingissä.
– Menemme ammattikouluihin kokkiopiskelijoiden pariin ja yläkouluihin yhdeksäsluokkalaisten pariin. Tommi Tuominen avaa omaa uratarinaansa ja vetää master class -kurssin, jonka jälkeen opiskelijat ja koululaiset pääsevät kokkaamaan Tommin ohjauksessa, Sofia Lind avaa juhlavuoden ohjelmaa.

Tavoitteena on inspiroida koululaisia ja opiskelijoita alalle ja alalla pysymiseen. Varsinainen Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelma toteutetaan tuttuun tapaan syksyllä, haku siihen on toukokuussa.

Ravintola-alasta puhuttaessa ei voi välttyä keskustelulta työvoimapulasta. Vaikka koulutusohjelma ei ole suora ratkaisu työvoimatilanteeseen, on sen välillinen merkitys suuri.
– Me haluamme inspiroida ja tukea nuoria ammattilaisia, jotta he voivat saada alasta yhä enemmän irti, ja rakentaa itselleen antoisan ja pitkänkin urapolun, Lind kertoo.

Lind on itse käynyt koulutusohjelman vuonna 2005 ja muistaa yhä elävästi esimerkiksi Helena Puolakan inspiroivan puheenvuoron sekä oman valtavan palonsa alaa kohtaan.
– Olin tuolloin ensimmäisen vuoden restonomiopiskelija, enkä olisi osannut kuvitellakaan, että olen jonain päivänä tässä. Mutta muistan sen, kuinka mielissäni ja onnellinen olin, kun pääsin mukaan koulutusohjelmaan.

Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelma

  • Perustettiin 20 vuotta sitten Atrian 100-vuotisjuhlavuoden tekona, sittemmin se on järjestetty siitä lähtien.
  • Tavoitteena on antaa nuorille kokeille inspiraatiota ja eväitä oman uran rakentamiseen, auttaa henkilöbrändin rakentamisessa, luoda mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja osoittaa ruoka-alan moninaiset uramahdollisuudet.
  • Kautta ohjelman historian sen luennoitsijat ovat olleet alalla tunnettuja tekijöitä, joiden inspiroivat puheenvuorot ovat saaneet vuodesta toiseen kiitosta oppilailta.
  • Ohjelma uudistettiin vuonna 2018, jonka jälkeen ohjelmassa on kouluttautumisen lisäksi myös tehty ruokaa aidoissa ravintolatilanteissa, kuten esimerkiksi pop uppeja huippukokkien opastuksella.
  • Haku seuraavaan Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelmaan käynnistyy toukokuussa: atria.fi/100nuortakokkia

Intohimosta ruoka-alaan

Ravintola Palacen pastry-kokkina työskentelevä Annika Arolainen on yksi viimeisimmän 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman nuorista menestyjistä. Koulutusohjelmaa hän kiittelee erityisesti monipuolisen tiedon tarjoamisesta ja inspiroivista puheenvuoroista.

– Ohjelma oli hyvin avartava ja antoisa. Saimme esimerkiksi valtavan määrän tietoa lihantuotannosta. Sikalavierailulla näimme konkreettisesti sen, mistä liha tulee. Puhujat olivat loistavia ja puheenvuorot tarjosivat uusia ajatuksia, ideoita, tsemppiä, rohkaisua ja ylipäätään motivoivat minua. Useilla luennoilla kirjoitin kynä sauhuten kaiken ylös, Arolainen kertoo.
– Oli hienoa kuulla, miten tällä alalla voi rakentaa toimivan bisneksen. Erityisen hienoa oli se, että pääsin tutustumaan ja verkostoitumaan muiden tekijöiden kanssa. Koskaan ei tiedä, onko joku heistä tulevaisuuden yhtiökumppani.

"Ruoka on muutakin kuin kotiruoan ja ravinnon tuottamista – ja se on aivan huippua! Ruoka voi olla hauskaa ja sen parissa voi kehittyä hyvin pitkälle."

Arolainen valmistui vuonna 2017 ravintolakoulu Perhosta ja perusti sen jälkeen pian oman pitopalveluyrityksen. Loppuvuodesta 2022 hän haki ja pääsi Palaceen, jossa työskenteleminen oli ollut hänen unelmansa jo pitkään.
– Palacessa työskennellessäni olen halunnut keskittyä täysillä siihen, että voin tehdä kahden Michelin-tähden tasoista ruokaa, Arolainen kertoo.

Arolaisen mukaan Atria 100 Nuorta kokkia -koulutusohjelman parasta antia oli juuri opiskelijoiden motivoiminen.
– Ruoka on muutakin kuin kotiruoan ja ravinnon tuottamista – ja se on aivan huippua! Ruoka voi olla hauskaa ja sen parissa voi kehittyä hyvin pitkälle. Uskon, että ohjelman nostattaman motivaation avulla alalla saadaan pidettyä hyviä tekijöitä.
– Tämä ravintola-ala on intohimoala. Vallitsevaa työvoimapulaa ei saada ratkaistua ilman, että alalle saadaan intohimoisia tekijöitä, hän toteaa.

Annika Arolainen kiertää tällä hetkellä Tommi Tuomisen apukokkina Atria 100 Nuorta Kokkia 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyllä oppilaitoskiertueella.

Tutustu:

Atria 100 Nuorta kokkia

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen