Ympäristölle ystävällinen pakkaus on myös toimiva – näillä keinoilla muovia vähennetään Atrialla

25.4.2022
Ruoan näköalat

Atrian pakkauskehityksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on ympäristölle ystävällisten pakkausten kehittäminen. Tähän Atria on sitoutunut myös hiilineutraali ruokaketju 2035 tavoitteessaan. Pakkauskehityksessä tehtävät ratkaisut ovat yksi osa energia- ja resurssitehokkaan tuotannon tavoittelua. Samalla kun Atria vähentää muovia pakkauksissaan reilusti, pitää se napakasti kiinni käytettävyydestä ja varmistaa tuoteturvallisuutta.
 
– Ekologisten pakkausten suunnittelu on todella iso tekijä pakkauskehitysprosessissa ja ohjaa koko ajan valintojamme sekä vaikuttaa uusiin ratkaisuihin. Sillä on vaikutusta siihen, mitä materiaaleja käytetään ja kuinka paljon käytetään. Kestävät pakkausratkaisut sisältyvät Atrian pakkausstrategiaan, kertoo Atrian pakkauskehityspäällikkö Jarmo Marttala.
– Lisäksi tässä pääsee haastamaan itseään, kun asioita pitää ajatella vähän eri tavalla, Marttala jatkaa.
 
Kuluttajat vaativat yhä voimakkaammin ympäristöystävällisyyttä ostamiltaan päivittäistavaratuotteilta aina pakkausratkaisuista lähtien, kertoo Atrian tuotekehitysjohtaja Aaro Mäkimattila. Muovin vähentämisellä on tässä iso merkitys.
– Monet ehkä muistavat menneiltä vuosilta lanseeraamamme Grilliboxin, joka on varsin raskaasti muovipitoinen pakkaus. Tuollaisia pakkauksia olisi nykyään vaikea lanseerata. Kuluttajat ovat hyvin tiedostavia ympäristöystävällisten ratkaisujen suhteen ja tunnistavat ne kyllä nopeasti. Se on meille kaikille hyvä asia, Mäkimattila toteaa.

"Tässä pääsee haastamaan itseään, kun asioita pitää ajatella vähän eri tavalla."
Jarmo Marttala

Yksittäisen pakkauksen ohentaminen grammoissa tuo tuhansien kilojen materiaalisäästöt

Ympäristöystävällisten ratkaisujen lisäämiseksi Atrian pakkauskehityksessä on seuraavat tavoitteet: muovin määrän vähentäminen, pakkausmateriaalien kierrätettävyyden tukeminen, biopohjaisten pakkausratkaisujen kehittäminen ja käyttöönotto sekä loppukäyttäjien informointi esimerkiksi pakkausten yhteydessä olevien kierrätysohjeiden avulla.
– Kaikessa tekemisessämme on taustalla tavoite pienentää kokonaispäästöjämme, muistuttaa Aaro Mäkimattila.
 
Vuonna 2021 Atria vähensi 45 000 kiloa muovia pakkauksissaan. Suomessa kaikissa tuoteryhmissä tutkitaan pakkausmateriaalin keventämistä tai ohentamista edelleen.
– Jos kaikki menee nappiin, tänä vuonna 2022 muovin vähentämistä tehdään yhteensä 109 000 kiloa, Jarmo Marttala sanoo.

"Jos kaikki menee nappiin, tänä vuonna 2022 muovin vähentämistä tehdään yhteensä 109 000 kiloa."

Se on yli puolet enemmän kuin edellisenä vuonna. Millaisia ratkaisuja Atria on siis tehnyt ja tekee parhaillaan?
– Suurin yksittäinen muutos tuorelihapuolella oli se, kun erääseen päivittäistavarakauppaan myytävän jauhelihan pakkaus vaihdettiin rasiapakkauksesta vakuumipakkaukseen, Marttala kertoo.
 
Valmisruokapuolella Atria teki 10 000 kilon muovisäästön, kun foodservice-tuotteiden pakkaukset vaihdettiin perinteisestä rasiasta isompaan suojakaasupakkaukseen.
 
– Tällä hetkellä meillä on meneillään kanatuotteiden pakkausten ohentaminen. Loppuvuoteen mennessä tällä vähennetään arviolta yhteensä 54 000 kiloa muovia, Marttala kertoo.
 
Samanlaista ohentamista tehdään myös leivänpäällispakkauksien osalta, jonka seurauksena tälle vuodelle odotetaan peräti 55 000 kilon materiaalisäästöjä Suomen osalta.
 
– Jokainen yksittäinen ratkaisu pienessä mittakaavassa vaikuttaa isompaan kokonaisuuteen, muistuttaa Mäkimattila.
 
Kun yhtä pakkausta ohennetaan puolitoista grammaa, se tekee miljoonien tuotepakkausten määrillä tuhansia ja tuhansia kiloja materiaalisäästöjä.
 
Pakkauksien ympäristövaikutukset punnitaan aina kokonaisvaltaisesti. Toistaiseksi monille elintarvikkeille muovi on ympäristöystävällisin vaihtoehto, sillä se suojaa tuotetta, pidentää sen säilyvyyttä ja estää ruokahävikkiä. Hävikki aiheuttaa huomattavasti suurempia ympäristövaikutuksia kuin pakkaukset.

"Kaikessa tekemisessämme on taustalla tavoite pienentää kokonaispäästöjämme." Aaro Mäkimattila

Konsernin tasolla merkittäviä ratkaisuja

Atria-konsernilla on yhteiset tavoitteet hiilineutraalisuuteen pyrkimiseksi. Eri liiketoiminta-alueella pakkauskehityksessä tehdään kuitenkin hieman eri toimenpiteitä markkinan erilaisuudesta johtuen.
 
Atria tekee esimerkiksi jatkuvaa kehitystyötä mahdollisten biopohjaisten, eli uusiutuvien raaka-aineiden käyttöönottamiseksi ja fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseksi. Konsernitasolla erityisesti Ruotsissa biopohjaisten raaka-aineiden kehitystyö on ottanut suuria harppauksia.

Viime vuonna Ruotsissa uudistettiin myös Lönnberga-kanapakkaus, joka vähentää muovia yli puolet aiempaan pakkaukseen verrattuna.
– Ruotsissa kuluttajat vaativat voimakkaammin ekologisempia pakkauksia kuin esimerkiksi Suomessa, Aaro Mäkimattila sanoo.
 
Atria Tanska on puolestaan lisännyt kierrätysmuovia peräti 80 prosenttia. Viime vuonna kierrätettävä materiaali oli ensimmäistä kertaa käytössä, ja testauksia tehdään koko ajan.
 
Atrian tavoitteena, on että tällä vuosikymmenellä kaikki pakkausmateriaalit olisivat kierrätettäviä.
– Pitkäjänteinen ja useiden vuosien tutkimustyö sekä materiaalien testaukset ovat nyt käynnissä. Työtä on yhä, mutta koko ajan menemme eteenpäin, Mäkimattila sanoo.

Tällainen on hyvä ja ekologinen pakkaus

  • Helppo käyttää: pakkauksen pitää olla helposti avattava ja suljettava.
  • Turvallinen
  • Pienentää hävikkiä
  • Siinä on mahdollisimman vähän muovia
  • Kompakti kuljettaa
  • Helppo kierrättää

Jaa