Miksi kanan syönti kannattaa?

10.2.2022
Ruoan näköalat

Moni haluaa yhdistää ruokavaliossaan keveyden, täyttävyyden ja monipuolisen ravintosisällön. Kanan kanssa se onnistuu.

– Kananliha on tärkeä ja hyvä vitamiinien, kivennäisaineiden ja proteiinin lähde. Se sisältää myös hyvin imeytyvää hemirautaa, jodia ja B-vitamiineja. Sen muutenkin vähäisestä rasvasta 2/3 osaa on terveydelle edullista pehmeää rasvaa. Kananlihan terveellisyys on monien tutkimusten mukaan kiistaton, huomioiden tietysti ruokavalion kokonaisuuden, toteaa ravitsemuksen ja terveyden johtava asiantuntija Heli Kuusipalo THL:stä.

"Sen muutenkin vähäisestä rasvasta 2/3 osaa on terveydelle edullista pehmeää rasvaa."

Kanan laadukas proteiini sisältää kaikki tarvitsemamme välttämättömät aminohapot. Noin 70-kiloisen henkilön päivittäinen proteiinintarve on 70–84 grammaa. Ison osan tuosta saa esimerkiksi syömällä yhden 100-grammaisen kananleikkeen, jossa kypsennettynä on proteiinia noin 30 grammaa. Samalla siitä saa kalsiumia, magnesiumia, entsyymien toiminnalle tärkeää sinkkiä sekä sydänterveyttä edistävää seleeniä.

Kuusipalon mukaan parhaillaan päivitettävissä pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa tullaan painottamaan terveysnäkökulman lisäksi ruokavalion kestävyyttä, eettisyyttä sekä kuluttajille tärkeää ruokien jäljitettävyyttä.

Teksti: Lea Penttilä

Jaa