Kolumni: Varmoja kevään merkkejä

01.3.2022
Ruoan näköalat

Kevät toi, kevät toi muurarin
Kevät toi, kevät toi maalarin
Kevät toi keittiöön kiivin ja ananaksen
Ja grilliin hampparin

Viimeiset kuukaudet ovat kuluneet sorkkarauta toisessa kädessä, toisessa mikroon sujautettava pizza. Olen remontoinut 70-luvun taloa kuin viimeistä päivää ja unohtanut siinä samalla, mitä normaali kotielämä on. Kun elää kuukausitolkulla raksalla pohtien lähinnä tasoitteiden karkeuksia, muistaa taas arvostaa tavallista arkea. Ja tavallisella tarkoitan tietysti sellaista, että käy enemmän ruokakaupassa kuin rautakaupassa.

Onneksi asiat talolla helpottuvat hiljalleen. Vesi juoksee yhdessä talon kolmesta kylpyhuoneesta ja nykyisen kotimme uunissa muhii keväinen pata. Samaa tahtia, kun talon pinnat valmistuvat, valmistuvat myös tutut kotiruoat perheemme keittiössä. En olisi ikinä uskonut, että sipulin pilkkomistakin voi tulla ikävä!

En olisi ikinä uskonut, että sipulin pilkkomistakin voi tulla ikävä!

Jos marraskuun pimeydessä pataan laitettiin tuhtia lihaa ja juureksia, niin kevään korvilla sinne sujautetaan muhevaa kanan paistileikettä ja sesongissa olevia eksoottisia hedelmiä. Ananasta, papaijaa, kiiviä, appelsiinia — kuulostaa talomme värikartalta.

Hedelmillä on muutakin virkaa kuin näyttää värikkäiltä ja tuoda ruokaan makeutta: hedelmien entsyymit mureuttavat lihan ihanan pehmeäksi. Toimisipa kikka yhtä hyvin myös omiin remontista pysyvästi kivikoviksi muuttuneisiin hartioihini. Entsyymien sijaan taidan tarvita hierojaa.

Hedelmien entsyymit mureuttavat lihan ihanan pehmeäksi.

Talon valmistuttua keväämmällä en suinkaan pääse vain uuteen keittiööni kokkailemaan. Tärkein hankintani uuteen taloon oli jättikokoinen puupellettigrilli, eli pääsen ensimmäistä kertaa elämässäni grillaamaan omalla pihalla. Tulevaan koitokseen olen muina välineurheilijoina valmistautunut hankkimalla jopa toisen jääkaapin puhtaasti grillauskäyttöön. Lumien sulettua naapurisopua hierotaan kulmien mehevimpien pihvien ja maukkaimpien hampurilaisten äärellä, kuinkas muutenkaan.

Ennen kuin sinne asti päästään, edessä on jokaisen muuttoprojektin herkullisin urakka: pakastimen tyhjentäminen. Maistuisiko nyhtöpossu vai pasta bolognese? Tämän työn taidan osata hoitaa ilman ulkopuolisia urakoitsijoitakin.

Jaa