Kaupan mestarien kanavinkit

30.3.2022
Kauppa

Kananlihan suosion vahva kasvu näkyy ruokakaupoissa ainakin kanatuotteiden laajentuneena valikoimana. Kuluttajat kaipaavat uusia ideoita ja vaihtoehtoja tutuille resepteille. Kysyimme kaupan alan ammattilaisilta, kuinka kanabuumi on vaikuttanut heidän arkeensa.

1. Miten kanan menekin kasvu on näkynyt kaupassanne?
2. Mikä on sinun suosikkikana-reseptisi hyvään arkeen?

TIMO NIEMINEN

1. Kanatuotteiden myynti ja myynninosuus sekä myös tuotevalikoima ovat meillä kasvaneet. Kuluttajat ovat löytäneet fileetuotteiden rinnalle yhä useammin myös kanan paisteja ja paistileikkeitä.
Tämä näkyy erityisesti kesällä grillisesongin aikana. Olemme tuoneet valikoimiin myös omat lihamestareiden valmistamat kanatuotteet valintalihaan sekä palvelutiskillemme.

2. Suosikkireseptejäni ovat kanapastat. Yksinkertaisimmillaan laitetaan hornetit uuniin ja tehdään maukas chilimajoneesidippi. Pöytään patonkia tai ciabattaa valkosipulituorejuuston kera. Yksi ehdottomista suosikeista on tällä hetkellä kanan ohutleikkeestä valmistettu italialaisen keittiön saltimbocca
herkkutattirisoton kera.

Timo Nieminen työskentelee lihamestarina Heinolan K-Citymarketissa.

MIKKO TAMMILA

1. Siipikarjan kasvava myynti ja valikoimat on meillä huomioitu. Tarvittavaa lisätilaa on raivattu ja olemme valmiina vieläkin kovempaan menekkiin.

2. Kolmen lapsen isänä kiireiseen arkeen helpotusta tuovat nopeat kanaruuat. Lasten suosikki on pestokana. Suikaleista olen siirtynyt kuutioihin – ne ovat erittäin monikäyttöisiä. Grillatessa parhaita ovat ehdottomasti paistileikkeet, ja savustuksessa aivan ihana tölkkikana.

Mikko Tammilalla on kaupan alalta 30 vuoden kokemus, ja K-Citymarket Kupittaan osastopäällikkönä Turussa hän on toiminut 10 vuotta.

TIMO SALMINEN

1. Kaupassamme kanan myynnin kasvu näkyy eniten pihveissä ja fileissä, erityisesti pintamaustetuissa, maustamattomassa sekä suuren lihaprosentin omaavissa tuotteissa. Kasvu näkyy myös omissa tehdyissä maissileivitetyissä file-pihveissä joita myydään hyvin. Valmiiden marinoitujen suikaleiden ja alhaisen lihapitoisuuden tuotteiden myynti laskee tasaisesti. Luullisen ja kokonaisen kanan sekä jauhelihan myynti on pientä. Lihaosaston viikoittaisista lihatarjouksista on kanan osuus 70–80 prosenttia.

2. Oma suosikkikanareseptini on kana-nuudeliwokki.

Timo Salminen on Turun K-Citymarket Ravattulan lihamestari.

TAPIO EINOLA

1. Meillä Prismoissa on kanatuotteissa ollut kasvua viime vuoteen 3 prosenttia ja edellisenä vuonna oli 6 prosenttia eli kanan kysyntä on ollut viime vuosina tasaisesti nousevaa.
2. Helppo ja nopea broileri bravuurini on chilipasta. Maustamaton broilerisuikale ruskistetaan pannulla, maustetaan broilerimausteella, lorautetaan soijakastiketta ja oman maun mukaan chilikastiketta, lisätään purkki pippurikermaa
ja annetaan hautua noin vartti – sillä aikaa pastakin valmistuu. Valuta vesi pois pastasta ja sekoita kastike pastan joukkoon ja tarjoile.

Tapio Einola on ollut ruokakaupassa töissä vuodesta 1976 alkaen ja viimeiset 13 vuotta Prisma Mikkolassa päivittäistavaran myyntipäällikkönä. Viime syksystä alkaen hän on toiminut Satakunnan Osuuskaupassa ruokakaupan kehityspäällikkönä.

Lue myös:
Millaista kanaa kuluttaja haluaa

Jaa