Chimaek — kanan ja oluen pyhä liitto
Etelä-Koreassa kulttistatusta nauttiva chimaek on muurattu maan ruokakulttuurin peruskiveen niin tiukasti, että aiheelle omistettuihin ravintoloihin saattaa joutua jonottamaan pitkänkin aikaa. Yksinkertaistettuna kyse on kanan ja oluen liitosta, joka nousi historian hämäristä takaisin suosioon vuoden 2002 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen aikana.
Alun perin Chimaekin suosiota on alettu rakentamaan jo 1960-luvulta lähtien, kun kehiteltiin ensimmäisiä kaupallisia korealaiseen makuun paahdettuja kanoja. Suosiota paransi 70-luvulla alkanut pienpanimokulttuuri ja pian ruokalistoille ilmestyi itsenäiseksi annokseksi kanaa oluen kera.
Variaatioita löytyy aina kanamakkarasta nyhtöön ja kaikkeen siltä väliltä. Tämän kertaisessa reseptissä tykitetään Chimaekia hieman suuremmalle yleisölle, sillä pääosaa näyttelee kokonainen Atrian Jyväbroileri.
Friteerattu Ssamjang kana
- Jyväbroiler Kokonainen Naturelli
- Seesamiöljyä
- Ssamjang-tahnaa
- Paahdettuja seesaminsiemeniä
Leivittämiseen ja friteeraamiseen:
- Vehnäjauhoja
- Kananmunia
- Pankojauhoa
- Syväpaistoöljyä
Valmista maustetahna yhdistämällä ainekset keskenään. Hiero mauste kanaan. Voit nostaa nahkaa ja hieroa tahnan suoraan lihaan.
Paahda kana 120-asteisessa uunissa 20 % höyrytoiminnolla noin tunti, tai kunnes rinnan sisälämpötila on 70 astetta. Mikäli kana uhkaa paahtua liikaa, peitä se kannella kypsennyksen loppuajaksi.
Pyöritä kokonainen kana vehnäjauhoissa, kananmunassa ja pankojauhossa.
Friteeraa kana suuressa kattilassa tai tilavassa rasvakeittimessä.
Nosta kana valumaan keittiöpyyhkeen päälle ja tarjoile.
Marie Rose -kaalisalaatti:
- Valko- tai kesäkaalia
- Sitruunanmehua
- Suolaa
- Mustapippuria
- Majoneesia
- Ketsuppia
Suikaloi kaali ja mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita majoneesi ja ketsuppi, tarkista maku. Sekoita kastike kaalin sekaan varovasti nostellen ja tarjoile.
Lisäksi:
- Chilinen kurkkusalaatti
- Marinoitua munakoisoa
- Pinaatti-munakasrulla
Tomi Nevala on Atria Suomen Food Service -kehityspäällikkö. Urallaan Tomi on kolunnut niin Englannin kuin Helsinginkin parhaita ravintoloita ja saavuttanut myös tiimigrillauksen Guinnes World Recordin vuonna 2017. Harrastuksenaan Tomi taiteilee sokeritöitä.
Kuvat: Juho Paavola
Lue myös:
Chimaek-festivaalit ovat Koreaa aidoimmillaan
Kuvauksen astiat E. Ahlström:
Aterimet: Pintinox • Syömäpuikot: Serax • Pihdit: ASA • Lautaset: Palmer, Dudson, Revol • Lasit: Bormioli Rocco, Spiegelau • Tarjotin: tilaustuote