Chimaek — kanan ja oluen pyhä liitto

08.9.2022
Lihan parhaat osaajat Ruoan näköalat

Etelä-Koreassa kulttistatusta nauttiva chimaek on muurattu maan ruokakulttuurin peruskiveen niin tiukasti, että aiheelle omistettuihin ravintoloihin saattaa joutua jonottamaan pitkänkin aikaa. Yksinkertaistettuna kyse on kanan ja oluen liitosta, joka nousi historian hämäristä takaisin suosioon vuoden 2002 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen aikana.

Alun perin Chimaekin suosiota on alettu rakentamaan jo 1960-luvulta lähtien, kun kehiteltiin ensimmäisiä kaupallisia korealaiseen makuun paahdettuja kanoja. Suosiota paransi 70-luvulla alkanut pienpanimokulttuuri ja pian ruokalistoille ilmestyi itsenäiseksi annokseksi kanaa oluen kera.

Variaatioita löytyy aina kanamakkarasta nyhtöön ja kaikkeen siltä väliltä. Tämän kertaisessa reseptissä tykitetään Chimaekia hieman suuremmalle yleisölle, sillä pääosaa näyttelee kokonainen Atrian Jyväbroileri. 

 

Friteerattu Ssamjang kana

  • Jyväbroiler Kokonainen Naturelli
  • Seesamiöljyä
  • Ssamjang-tahnaa
  • Paahdettuja seesaminsiemeniä

Leivittämiseen ja friteeraamiseen:

  • Vehnäjauhoja
  • Kananmunia
  • Pankojauhoa
  • Syväpaistoöljyä

Valmista maustetahna yhdistämällä ainekset keskenään. Hiero mauste kanaan. Voit nostaa nahkaa ja hieroa tahnan suoraan lihaan.

chimaek_hiero.jpg

Paahda kana 120-asteisessa uunissa 20 % höyrytoiminnolla noin tunti, tai kunnes rinnan sisälämpötila on 70 astetta. Mikäli kana uhkaa paahtua liikaa, peitä se kannella kypsennyksen loppuajaksi.

chimaek_paahda.jpg

Pyöritä kokonainen kana vehnäjauhoissa, kananmunassa ja pankojauhossa.

chimaek_jauhota.jpg

Friteeraa kana suuressa kattilassa tai tilavassa rasvakeittimessä.

chimaek_friteeraa.jpg

Nosta kana valumaan keittiöpyyhkeen päälle ja tarjoile.

chimaek_valuta.jpg

Marie Rose -kaalisalaatti:

  • Valko- tai kesäkaalia
  • Sitruunanmehua
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Majoneesia
  • Ketsuppia

Suikaloi kaali ja mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita majoneesi ja ketsuppi, tarkista maku. Sekoita kastike kaalin sekaan varovasti nostellen ja tarjoile.

Lisäksi:

  • Chilinen kurkkusalaatti
  • Marinoitua munakoisoa
  • Pinaatti-munakasrulla

chimaek_tarjoile.jpg

Tomi Nevala on Atria Suomen Food Service -kehityspäällikkö. Urallaan Tomi on kolunnut niin Englannin kuin Helsinginkin parhaita ravintoloita ja saavuttanut myös tiimigrillauksen Guinnes World Recordin vuonna 2017. Harrastuksenaan Tomi taiteilee sokeritöitä.

Kuvat: Juho Paavola

Lue myös:
Chimaek-festivaalit ovat Koreaa aidoimmillaan

Kuvauksen astiat E. Ahlström:
Aterimet: Pintinox • Syömäpuikot: Serax • Pihdit: ASA • Lautaset: Palmer, Dudson, Revol • Lasit: Bormioli Rocco, Spiegelau • Tarjotin: tilaustuote

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Tomi Nevala

Tomi Nevala on Atria Suomen Foodservice -organisaation kehityspäällikkö. Hänestä on hienoa olla mukana Suomen johtavan ruokatalon kehityksessä ja eteenpäin viemisessä. Monipuolinen työnkuva niin asiakkuuksissa, teollisuudessa kuin keittiössä pitää mielenkiinnon virkeänä ja uuden oppiminen viehättää aina. Tomi nauttii monipuolisesta lukemista, etenkin Don Rosan Aku Ankka -tarinat ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen niin kieleltään kuin visuaalisuudeltaan. Ruoka-ala on avoin hiekkalaatikko, jonka joka kulmasta löytyy kaiken aikaa uutta opittavaa ja mielenkiintoisia haasteita. Tomi pyrkii hyödyntämään työssään ajattelua boksin ulkopuolelta, toki järjen rajoissa.

Lue kirjoittajan muita blogeja