Soijasta luopuminen pudotti possun hiilijalanjälkeä huomattavasti

10.11.2021
Atrialaisilta

Honkalan tilalla Seinäjoen Keski-Nurmossa on tehty jo pitkään työtä vastuullisen tuotannon eteen. Tilan isäntä Pentti Honkala on aina lähtenyt avoimin mielin mukaan erilaisiin tutkimushankkeisiin ja kokeiluihin.

Yksi suurista ponnistuksista on ollut sikojen ruokinnassa tehty uraauurtava muutos: Honkalan tilan siat eivät enää vuosiin ole kasvaneet soijalla, vaan kotimaisella valkuaisrehulla. Muutos on pienentänyt possun hiilijalanjälkeä jopa yli 30 prosentilla.

Tehty pioneerityö on mahdollistanut sen, että myös muut Atrian possutilat ovat voineet luopua soijasta, mikä on vähentänyt ilmastokuormitusta huomattavasti.

– Soijasta luopuminen on ollut suurin yksittäinen tekijä hiilijalanjäljen kannalta. Kun vielä Atrian Nurmon tehtaan yhteyteen rakennettava biokaasulaitos saadaan käyttöön ja lanta käsitellään siellä, possun hiilijalanjälki putoaa nollatasolle, iloitsee Honkala.

Hän aikoo pienentää jälkeä myös uusilla investoinneilla, kuten tilan omalla aurinkovoimalalla.

– Aurinkopaneelit ovat seuraavana hankintalistalla, ja tarkoitus on saada ne käyttöön ensi kesän mittaan. Energiatehokkuutta kehitetään koko ajan, samoin peltoviljelyä ja ruokinnan tarkkuutta. Tärkeintä kaikessa on kuitenkin aina eläinten hyvinvointi, se että possut voivat hyvin.

Honkalan possujen ruuasta 80 prosenttia on oman tilan viljaa tai yhteistyötiloilta ostettua.

Peltoviljelyssä sikatilan isäntä pyrkii siihen, ettei peltoon laiteta mitään turhaa ja tuotantopanokset kohdennetaan täsmällisesti ja oikein. Viljelyssä hyödynnetään satelliittikuvia sekä yhä älykkäämpiä peltoviljelykoneita.

– Hiilensidonnan kannalta on tärkeää, että peltojen kasvukunto pysyy hyvänä, sillä mitä paremmin pellot kasvavat ja tuottavat vihermassaa, sitä enemmän ne sitovat hiiltä. Samalla huolehditaan siitä, että ruokamulta säilyy ja paranee isältä pojalle. Yhtälailla metsiä hoidetaan kestävästi ja niin, että ne sitovat hiiltä.

– Maataloutta paljon syyllistetään, ja jää huomaamatta, miten vastuullisesti tiloja hoidetaan. Meille vastuullisuus on käytännön arkipäivää, toteaa nurmolaisisäntä ja kritisoi maatalouden tukipolitiikkaa.

– Tukipolitiikka ei aina ole ajan tasalla eikä kannusta muutoksiin, joita tässä ajassa tarvittaisiin.

Siitä Pentti Honkala on hyvin innostunut, että saa olla mukana joukossa, jonka tuottama sianliha on päässyt ensimmäisenä maailmassa hiilijalanjäljen kertovaan pakkaukseen.

– Sianlihan kunnian palauttaminen on tärkeä päämäärä. Honkalan tilalla on kasvatettu sikoja vuodesta 2002.

Ensimmäisenä maailmassa - Atria kertoo possun hiilijalanjäljen pakkauksissaan 

Teksti: Pirjo Latva-Mantila
Kuvat: Tuukka Kiviranta

Jaa