Lounas on etätyöpäivän hemmotteluhetki

22.2.2021
Ravitsemus Ruoka & tuotteet

Lähes vuoden ajan on eletty poikkeusaikoja, kun iso joukko työikäisiä on tehnyt töitä kotoa käsin. Etäilyä on kestänyt yhtäjaksoisesti jo poikkeuksellisen kauan ja turnausväsymystä alkaa olla jo havaittavissa. Omasta ja läheisten hyvinvoinnista huolehtiminen saattaa jo uuvuttaa ja päivän aikana saattaa pohtia, että kunhan tästä päivästä selviän.

Monet yritykset, kuten myös Atria, ovat hienosti kannustaneet ja tukeneet työntekijöitä pitämään huolta hyvinvoinnista tarjoamalla taukojumppia, kehonhuoltoa ja muuta liikuntaa netissä livenä tai tallenteena. Työssä jaksaminen on nyt monella etätyötä tekevällä koetuksella, pienet mikrotauot työpäivän aikana auttaa selkiyttämään ajatuksia ja parantaa keskittymistä. Jos mahdollista, niin käy lyhyellä happihyppelyllä ja valohoidossa ulkona työpalaverien välissä, säät ovat ainakin suosineet ulos lähtemistä.

Nopea ja toimiva etätyölounas

Etätyöläisenä pitäisi muistaa huolehtia omista hemmotteluhetkistä, joista lounas on työpäivän tärkein hemmotteluhetki. Nyt jos koskaan on hyvä hyödyntää valmisaterioita kotikonttorilla, jos edellisen päivän tähteitä ei ole jäänyt lounaaksi tai haluaa välttyä kaaokselta keittiössä. Valmisaterioista koetaan usein huonoa omatuntoa, mutta ihan turhaan. Valmisruoasta saa hyvän ja monipuolisen aterian, kun aterian kaveriksi lisää värikkäitä kasviksia, salaattia ja salaatinkastiketta. Lounasta voi vielä täydentää kuitupitoisella leivällä ja pehmeällä rasvalla ja jälkiruuaksi ottaa vaikka hedelmän tai marjoja. 

Valmisruoasta saa hyvän ja monipuolisen aterian, kun aterian kaveriksi lisää värikkäitä kasviksia, salaattia ja salaatinkastiketta.

Runsas kasvisten määrä, kuitupitoiset viljatuotteet sekä riittävä proteiinin määrä ovat monipuolisen ja ravitsevan aterian kulmakivet. Kun lounas sisältää kasviksia, kuitua sekä riittävästi proteiinia ja hyvää pehmeää rasvaa, on ateria riittävän monipuolinen. Monipuolisen lounaan saa sekä kylmistä, että lämpimistä aterioista.

Proteiinin riittävä saati

Me työikäiset saamme suosituksiin nähden riittävästi proteiinia ruokavaliosta, sitä ei siis tarvitse lisätä. Lasten ja vanhusten kohdalla proteiinilähteiden monipuolisuuteen ja proteiinin riittävään saantiin on erityisesti kiinnitettävä huomiota. He tarvitsevat proteiinia painokiloa kohden hieman enemmän kuin työikäiset. Riittävän proteiinin saannin voi turvata sillä, että kaikilla päivän aterioilla on proteiinin lähteitä. Kasvavien lasten ja nuorten aterioilta ja välipaloilta hyvä löytyä monipuolisesti proteiinin lähteitä lihaa, kalaa, kanaa, kananmunaa, maitotuotteita tai kasviproteiineja. Maito on lapsilla tärkeä proteiinin lähde aterioilla, jos maito ei kuulu ruokajuomaksi, on hyvä huolehtia, että pääruokalautaselta löytyy proteiinin lähteitä.

Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa syödä oikein

Ruokavalioomme mahtuu niin eläinperäistä kuin kasviperäistä ruokaa. Mitä värikkäämpää ja monipuolisemmin syömme eri ruokia, sitä varmemmin saamme kaikki välttämättömät suojaravintoaineet. Korona-aikana on erityisen tärkeää saada runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita ruoasta, koska ne auttavat meitä jaksamaan ja saattavat parantaa vastustuskykyä flunssa-aikana. 

Mitä värikkäämpää ja monipuolisemmin syömme eri ruokia, sitä varmemmin saamme kaikki välttämättömät suojaravintoaineet.

Muistetaan, että ruokavalio on kokonaisuus eikä yksittäinen tuote tee siitä hyvää tai huonoa! Keskustelu ruokavalioiden ympärillä on tällä hetkellä aika kärjistynyttä, ja keskustelu ajautuu helposti mustavalkoiseksi ääripäiden väittelyksi. Meillä jokaisella on mahdollisuus edistää rakentavaa keskustelua monipuolisesta ruokavaliosta yksipuolisuuden sijaan. Syödään siis monipuolisesti ja nautitaan itselle maistuvista ruoista. Hemmotellaan maukkailla lounailla työpäivän aikana ja ollaan armollisia itsellemme, aina ei tarvitse olla täydellistä!

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Sara Pohjavuori

Sara Pohjavuori työskentelee ravitsemusasiantuntijana. Hän on ylpeä Atriasta työnantajana – siellä tehdään töitä ammattitaidolla, laadukkaasti ja rakkaudesta ruokaan. Saran tavoitteena on kehittää itseään ammatillisesti ja liikunnallisesti. Vapaa-ajallaan hän käy mielellään juoksemassa, ryhmäliikuntatunneilla ja on aktiivisesti mukana lasten harrastuksissa. Perheen molemmat tytöt harrastavat kilpatasolla joukkuevoimistelua. Arkisin heillä kokataan/lämmitetään helppoa arkiruokaa, sillä ruoan pitää olla nopeasti valmista ennen treenejä tai heti treenien jälkeen. Perheessä syödään usein arkena pasta-, keitto- tai laatikkoruokia, arkiruoan pitää olla sellaista, jonka voi lämmittää, joko ennen treenejä tai treenien jälkeen. Pilkottuja kasviksia on aina tarjolla lämpimän ruoan lisukkeena. Tärkeässä roolissa ovat myös monipuoliset välipalat, joita syödään koulun jälkeen ennen treenejä. Tyttöjen mielestä äidin bravuuri on kasvissosekeitto reajuuston kanssa. Viikonloppuisin laitamme ruokaa yhdessä, se on perheen yhteistä aikaa ja siitä tulee hyvä mieli. Samalla käydään läpi viikon kohokohdat. Saran saa hymyilemään myös arkiset pienet asiat, kuten juoksulenkki, ystävien kohtaamiset jumpassa ja mukavat työkaverit sekä tehokkaat työpalaverit.

Lue kirjoittajan muita blogeja