Kun perusta on kunnossa, sen huomaa maussa – Suomi sai jälleen maailman parhaan pihvin tittelin

24.11.2021
Eläinten hyvinvointi Liha Kotimaisuus & alkuperä

Atrian pihvi voitti kolmannen kerran maailman paras pihvi tittelin World Steak Challenge -kilpailussa Dublinissa 10. marraskuuta 2021. Kerrataan lyhyesti: suomalainen liha on voittanut jälleen maailman parhaimman pihvin tittelin. Tämä on täysin poikkeuksellista ja ainutlaatuista, kunnon juhlan paikka. Voitto tuli kaiken kaikkiaan yli 400 erilaisen pihvin ja 23 kilpailijamaan joukosta.

Mitään kummallista tässä voitossa ei kuitenkaan ollut. Ei ole sattumaa, että voitto tuli Suomeen Atrian toimittamalla lihalla. Kysymys on pitkäjänteisestä työstä pellolta pöytään, sujuvasta yhteistyöstä tanskalaisen lihatoimijan JN Meatin Internationalin kanssa ja siitä erityisestä tekijästä, joka syntyy kaiken lopputuloksena. Nimittäin kun perusta on kunnossa, sen huomaa maussa.

Pysähdytään hetkeksi JN Meat Internationaliin. Tanskalainen lihasommelier – ja tittelin erinomaisesti ansaitseva – John Sashi-Nielsen on tehnyt vuosien ja vuosien työn rakentaessaan brändiään suomalaisen lihan ympärille. Nielsen tilaa muun muassa Atrian asiakkaana Atrian suomalaista lihaa ja me toimitamme sitä hänelle. Nielsen on se, joka on ilmoittautunut kisaan ja ottanut voiton kotiin atrialaisella naudanlihalla. Nielsen on ammattitaidollaan tehnyt suomalaista lihaa tutuksi ja näyttänyt maailmalle, mihin suomalaisesta lihasta on.

Olemme Atrialla itse asiassa saaneet oppia Nielseniltä laatumielikuvasta, mutta myös siitä, mitä maailmalla lihassa arvostetaan. Pohjoismaissa naudan toivotaan monesti olevan rasvatonta. Mutta esimerkiksi Etelä–Euroopassa pointtina on, että mitä rasvaisempi pihvi sen parempi.

Tästä päästäänkin kysymykseen, mikä tekee suomalaisesta lihasta voittamatonta? Suomalaisen lihan profiili vahvistuu kaiken aikaa. Suomalainen liha koetaan puhtaana ja turvallisena laatutuotteena. Uskallan sanoa, että tämä näkemys jaetaan nykyään kasvavasti ja maailmanlaajuisesti.

Meillä on tässä koko ketju mukana ja kaikki lähtee tilalta. Tänäkin vuonna voitto pihvikisassa tuli Ayrshire-rotuisella nurminaudan lihalla, liha tuli puolestaan Karvialta Hautakorven tilalta. Atrialaisten ja ylipäätään suomalaisten eläinten pito on ensiluokkaista. Se on sitä niin eläinten hoidon, ruokinnan kuin käsittelyn osalta. Hyvä hoito taataan sopimustuottajiemme erinomaisella ammattitaidolla. Sopimustilan eläinten hyvinvoinnin on vastattava eläinten terveydenhuollon kansallisen tason vaatimuksia. Kaikesta huolehditaan aina kuljetuksiin ja leikkaamoon saakka.

World Steak Challenge -kilpailun päätuomari kertoi voittajapihvistä, että sen maku jäi suuhun ja sai haluamaan lisää. Kun eläin voi hyvin, sen liha on kunnossa. Kilpailun sadoista pihveistä valtaosa oli aivan samannäköisiä ja oloisia, erot eivät olleet kovin suuria parhaimpien kesken. Mutta voittajapihvissä maku oli kohdillaan.

Ennen kilpailuun osallistumista ruhon osista valikoitiin tarkkojen kriteereiden ja kategorioiden mukaan JN Meatille eteenpäin toimitettava tuote. Kuten aina tässä vaiheessa toimitusketjua, seula oli tarkka. Ja tällä kertaa se oli pettämätön. Maailman luokan kilpailussa arvostettiin erityisesti voittajapihvin marmoroitumista ja makua. Maitorotuinen Ayrshire on poikkeuksellisen hyvä juuri maun osalta. Ja mitä enemmän rasvaa, sitä marmoroituneempi liha on.

Lihasta haetaan nykyään yhtä elämystä muiden joukosta, vähän parempaa premium-laatua. Atria on tässä kohtaa loistava tekijä. World Steak Challenge -kilpailun voitossa oli lopulta kyse koko ketjun onnistumisesta ja vuosien saatossa loppuun saakka hiotusta prosessista.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Seppo Pellikka

Seppo Pellikka työskentelee Atrialla myyntipäällikkönä ja tekee kotimaan teollisuusmyyntiä ja -vientiä. Hän arvostaa erityisesti Atrian juuria ja sitä, että yhtiö on tuottajiensa omistama. Se jos mikä saa miehen ylpeäksi. Samoin se, miten Atrialla hommat ylipäätään hoidetaan. Sen takana on helppo itse seisoa. Seppo toivoisi kehittyvänsä edelleen myynnin ja viennin maailmassa, erityisesti viennin monipuolistamisessa.
Paremmalle mielelle miehen saa perhe ja hyvä ruoka sekä siinä onnistuminen. Seppo onkin intohimoinen kokki, jonka motto on, että ”hyvä pihvi, ei perunoita kaipaa”. Grillissä hän valmistaa mieluiten naudan entrecotepihvin kasvislisukkeilla. Arkisin Seppo rentoutuu kuntosalilla, ja muutaman kerran vuodessa hän tekee vaellusreissuja erityisesti Suomen lappiin. Sosiaalisena ihmisenä Seppo kokee olevansa juuri oikeassa paikassa myyntimiehenä kauppaa tehden.

Lue kirjoittajan muita blogeja