Kolumni: Mistä helpotusta ravintoloiden henkilöstöpulaan?

14.9.2021
Atrialaisilta

Korona-aika on haastanut ravintola-alaa monella tapaa. Toimintaa rajoittavien määräysten lisäksi ongelmia tuottaa kasvava pula osaavasta henkilökunnasta. Koronarajoitusten aikana jopa 20 prosenttia ravintola-alan ammattilaisista on vaihtanut työpaikkaa. Se on kova isku alalle, jossa oli pulaa henkilöstöstä jo ennen poikkeusaikaa.

Koronan hellittäessä asiakkaat ryntäävät takaisin ravintoloihin. Halu päästä taas nauttimaan hyvästä ruoasta ja palvelusta on havaittavissa. Hyvä niin, mutta miten saadaan homma toimimaan, kun työntekijät ovat kortilla?

Kun osaavista työntekijöistä on pula ja ravintolasulut ovat syöneet taloudellisia resursseja, voinee tarkistella tekemisen tapaa. Miten arkea voisi helpottaa kustannustehokkaasti laadusta tinkimättä? Mitä kannattaa tehdä itse, missä voisi hyödyntää muita alan osaajia?

Ammattikeittiöiden näkökulmasta valmisruoan skaala on laaja. On olemassa avaimet käteen -ratkaisuja vaikkapa lounaskonseptin luomiseen, täysin valmiita ruokia ja ratkaisuja, joilla toiminnan pyörittäminen on erittäin helppoa. On myös tuotteita, joita on käsitelty sen verran, että ne sopivat ravintolan määriteltyyn prosessiin ja tehostavat sitä nopeuttamalla ja helpottamalla valmistamista.

Tehokas ja tarkoituksenmukainen, silti laadukas ja maistuva ruoka voi syntyä kimpassa muiden alan toimijoiden kanssa. Haasteet on tehty ratkaistaviksi. Korona-pandemian aikana olen nähnyt useita mielenkiintoisia, uusia tapoja jatkaa ravintolaliiketoimintaa, vaikka haasteet ovat olleet valtavia. Keinot kannattavaan liiketoimintaan löytyvät, kun tehdään oikeita asioita ja painotetaan ratkaisuja ja tuotteita, jotka toimivat omassa konseptissa. Kaikkea ei ole pakko tehdä itse.

Tehokas ja tarkoituksenmukainen, silti laadukas ja maistuva ruoka voi syntyä kimpassa muiden alan toimijoiden kanssa.

Uskon, että jatkossakin suurkeittiöalan menestyjiä ovat ne toimijat, jotka suhtautuvat ennakkoluulottomasti muutoksiin, hakevat ratkaisuja ja tekevät yhteistyötä. Tehokas ja tarkoituksenmukainen, silti laadukas ja maistuva ruoka voi syntyä kimpassa muiden alan toimijoiden kanssa.

Atria Food Servicen ammattilaiset kehittävät alan toimijoille valmiimpia tuotteita, jotta ammattikeittiöiden toiminta olisi tehokasta ja tarkoituksenmukaista. Ratkaistaan henkilöstöpulasta syntynyt ongelma yhdessä. Kartoitetaan avoimin mielin tilanne ja keinot kannattavan toiminnan pyörittämiseksi. Valitaan sellaiset tuotteet ja ratkaisut käyttöön, jotka toimivat konseptissa parhaiten. Lopputulos ratkaisee.

Ollaan valmiina, kohta toiminta normalisoituu.

Kim Westerling

Atria Food Service, Myyntijohtaja

Lue myös: 

Kolumni: kekseliäisyyttä vaaditaan

Jaa