Tuotekehityksessä tärkein valtti on intohimo ruokaan

11.11.2020

Haku kuudenteen Atria Trainee -valmennukseen on alkanut. Nyt haetaan osaajia sekä tuotekehitykseen että tuotantoon. Kysyimme tuotekehitysjohtaja Aaro Mäkimattilalta, miksi Atria haluaa panostaa trainee-valmennukseen ja millainen osaaminen tuotekehityksessä on olennaista.

Miksi Atrialle haetaan trainee-valmennettavia?

Atrialla on hyvä kokemus trainee-valmennuksista. Tämä on jo kuudes valmennus, ja olemme sitä kautta löytäneet paljon hyviä osaajia.

Tällä alalla on paljon erityispiirteitä, joihin vaikea saada oppia koulun penkiltä. Prosessien ja raaka-aineiden hallinta on kriittistä, ja siihen tarvitaan omaa erityistä ammattitaitoa. Siksi on järkevää kouluttaa osaajat sisäisesti. Ymmärrys toimintaan kasvaa pitkän polun kautta.

Trainee-valmennus on Atrialle investointi tulevaisuuteen. Se tarkoittaa myös sitä, että työnantajana sitoudumme antamaan vahvan panoksen valmennettavien kouluttamiseen. Esimerkiksi mentorit valitaan siten, että valmennukseen valittujen henkilöiden kehitysalueet ja vahvuudet huomioidaan.

Millaisia työtehtäviä tuotekehityksessä on?

Tuotteemme syntyvät tuotekehitystiimien työn pohjalta. Tiimeissä on yleensä tuotekehityspäällikkö, tuotekehittäjiä sekä muiden toimintojen edustajia, ja he vastaavat tuotteen kehittämisestä ideasta lanseeraukseen. Tuotekehitys muun muassa valmistaa tuotekehitysnäytteet, järjestää katselmoinnit ja koeajot. He tuottavat tietoa siitä, miltä tuote näyttäisi ja maistuisi. Tuotekehittäjät tekevät myös reseptiikkaa ja raaka-aineiden tuntemus on oltava hyvä.

Mitkä ovat urakehityksen mahdollisuudet?

Suurin osa tuotekehityksen työntekijöistä on jo nyt oman talon kasvatteja. He ovat aloittaneet harjoittelijoina tai kesätöiden kautta tai hakeutuneet tuotekehitykseen Atrian muilta osastoilta. Uralla on erinomainen mahdollisuus kehittyä, mutta samalla pitää muistaa, että tämä on pitkän sitkeä tie eikä sovellu kärsimättömille. Heti alussa kukaan ei saa kruunua tai valtikkaa, vaan se pitää itse ansaita oman työn kautta.

Aloitin itse työurani Atria Traineena vuonna 2010 ja toimin tuotannon esimiestehtävissä vuosina 2010-2012. Syvällinen ymmärrys tuotteista ja niiden tekemisestä on ollut suureksi hyödyksi tehtävissäni. Siksi näen, että työssäoppiminen pitkän kaavan kautta ehdottoman tärkeää.  

Millaisia osaajia kaivataan?

Haemme ihmisiä, joilla on kyky ja halu oppia. Hakijoiden ei tarvitse olla juuri koulusta päässeitä, vaan taustalla voi olla myös kokemusta muulta alalta – kunhan on valmis aloittamaan opintien puhtaalta pöydältä. Kuluttajakokemuksen, makujen ja gastronomian ymmärtäminen on hyvä pohja tuotekehitystyössä. Tekniset asiat voi oppia, mutta makuaistia ja intohimoa ruokaan ei voi opettaa.

Mitä terveisiä haluat hakijoille lähettää?

Hyvä ruoka on laaja poikkitieteellinen kokonaisuus eikä sen hanskaamiseen ole yhtä oikeaa sapluunaa. Atrialla on mahdollisuus kasvaa monella eri taustalla. Intohimo hyvään ruokaan on kaikkein tärkein ominaisuus.

Jaa