Traineesta siipikarjainvestoinnin suunnittelijaksi

30.10.2020

Olin vuosien varrella kuullut Atrian trainee-ohjelmasta paljon hyvää, jonka myötä ajatus siihen hakemisesta oli jäänyt elämään. Kun hakuilmoitus tuli vastaan sopivalla hetkellä, päätin laittaa hakemuksen vetämään.

Olin vuosien varrella kuullut Atrian trainee-ohjelmasta paljon hyvää, jonka myötä ajatus siihen hakemisesta oli jäänyt elämään. Kun hakuilmoitus tuli vastaan sopivalla hetkellä, päätin laittaa hakemuksen vetämään.

Aikanaan opintojen päättymisen jälkeen minulle ehti kertyä vuosien työkokemus sekä teollisuuden esimiestyöstä että investointiprojektin toteuttamisesta. Opiskeluajoilta oli kuitenkin takaraivoon jäänyt ajatus tutkimustyön tekemisestä ja kenties jatko-opintojen suorittamisesta siinä sivussa. Erään isomman projektin päätteeksi totesin, että nyt tai ei koskaan ja päätin tavoitella tämän toteuttamista.

Päädyin osin onnekkaiden sattumienkin kautta tekemään elintarvikealan tutkimusta Turun yliopiston leipiin ja vähän sen jälkeen rupesin työstämään omaa väitöskirjaani. Muutamaa vuotta myöhemmin se prosessi saavutti päätöksensä ja elokuussa 2018 valmistuin tekniikan tohtoriksi pääaineenani elintarvikekehitys.

Väitöksen jälkeen tietty aikakausi saavutti päätepisteen työurallani ja edessä oli pohdinta siitä, jatkanko edelleen tutkimuksen tekemistä vai palaanko taas teollisuuden pariin. Tietyllä tapaa tuotannollinen työ ja sen dynamiikka vetivät puoleensa ja mietinkin, olisiko tällä haavaa akateemisen polun tallaaminen tullut päätökseensä. Samoihin aikoihin Atrian trainee-ohjelman haku alkoi ja ajattelin, että se voisi olla sopiva polku, jossa tähänastisen koulutuksen ja työkokemuksen mukanaan tuomat opit voisi yhdistää.

Tuotannollinen työ ja sen dynamiikka vetivät puoleensa. Trainee-valmennus tuntui sopivalta polulta yhdistää koulutuksen ja työkokemuksen opit.

Trainee-ohjelmaan haku oli melko pitkä prosessi. Hakurupeama käynnistyi syyskuussa 2018 varsinaisen hakemuksen ja videohaastattelun muodossa. Tämän jälkeen seurasi vielä syksyn aikana pari haastattelua sekä työpäivän mittainen henkilöarviointi. Ilmeisesti näistä selvisin kunnialla, sillä joulun aikana sain tiedon valituksi tulemisesta ja tammikuun puolen välin jälkeen aloittelin trainee-polkuani Atrian leivissä.

Atria oli minulle aiemmin tuttu lähinnä vahvan brändin ansiosta ja Etelä-Pohjanmaan alueen merkittävänä työllistäjänä. Monella työntekijällä on pitkää Atria-historiaa jo kesätöistä asti ja usein talossa tapaa jo useamman polven atrialaisia. Itseltäni länsirannikon kasvattina tämä kytkös puuttuu, mutta olen tuntenut oloni kotoisaksi siitä huolimatta tai sen ansiosta.

Monella työntekijällä on pitkää Atria-historiaa jo kesätöistä asti ja usein talossa tapaa jo useamman polven atrialaisia.

Kotipesäkseni Atrialla oli valikoitunut siipikarjayksikkö eli tutummin siippari. Varsinainen työrupeama käynnistyi melko vauhdilla, sillä jo pari tuntia töiden aloittamisen jälkeen olin työvaatteissa perehtymässä broilerteurastamon toimintaan. Kevään aikana kiersin siipikarjayksikön kaikki tuotannolliset osastot läpi sekä perehdyin lisäksi laatuorganisaation tehtäviin, alkutuotantoon sekä tuotannonsuunnitteluun. Kesän aikana toimin työjohdon tuurajana leikkaamossa, jossa alaisia riitti pitkälti toista sataa. Kesä on grillaussesongin myötä varsin hektistä aikaa tuotannossa ja sitä myöden varsin opettavaista. Uutta asiaa ja haasteita tuli vastaan päivittäin, mutta hyvällä yhteistyöllä päivän tuotanto saatiin aina jollain tavalla valmiiksi. Iso kiitos siitä kuuluu eritoten leikkaamon uutteralle väelle, joka päivästä ja viikosta toiseen pystyi venymään.

Kesä on grillaussesongin myötä varsin hektistä aikaa tuotannossa ja sitä myöden varsin opettavaista.

Kesän jälkeen jätin väliaikaisesti siipikarjayksikön taakseni ja tutustuin syksyn aikana muun muassa naudan- ja sianlihan tuotantoon aina tiloilta lihan pakkaamiseen asti, makkaratehtaan sekä valmisruoan tuotantoon. Kaikissa yksiköissä ohjelmani oli suunniteltu siten, että sain aina mahdollisimman monipuolisen kuvan kyseisen laitoksen tuotannosta.

Kaikissa yksiköissä ohjelmani oli suunniteltu siten, että sain aina mahdollisimman monipuolisen kuvan kyseisen laitoksen tuotannosta.

Ihan kaikkia toimintoja en ehtinyt kiertää, kun lokakuun lopulla minulle tarjoutui tilaisuus siirtyä uuden siipikarjayksikön esisuunnittelua tekevään tiimiin, jolla tiellä ollaan edelleen. Toimenkuva on melko laaja ja olen päässyt projektiryhmän osana valmistelemaan laitoksen suunnittelua. Nyt Atria on päättänyt tehdä tämän historiansa suurimman investoinnin. On upea tunne olla mukana tällaisessa hankkeessa. 

- Tommi

Jaa