Maittavaa grilliruokaa kesästä nauttien

01.6.2020
Ravitsemus Grillaus Liha

Koulut päättyivät ja lämpimät kesäiset ilmat houkuttelevat siirtämään ruoanvalmistuksen ja ruokailun ulos. Kesä ja kesäloma on perinteisesti grillaamisen ja kiireettömän yhdessä olemisen aikaa perheen, läheisten ja ystävien kanssa. Grilliruoka valmistuu nopeasti ulkona ja samalla voi nauttia kesäisestä luonnosta ja ruokaseurasta sekä valmistaa ruokaa yhdessä. Tuntuu, että ruoka maistuukin niin paljon paremmin ulkona nautittuna. 

Moni ajattelee, että grilliruoka on rasvaista, energiapitoista ja epäterveellistä. Grilliruoasta kuitenkin saa helposti monipuolisen ja terveellisen ateriakokonaisuuden. Kesällä kaupat ovat pullollaan ihania grilliin sopivia herkkuja. Valitsemalla monipuoliset ja vaihtelevat grillattavat ja täydentämällä ateriaa kasviksilla ja salaatilla voi grilliruokaa syödä hyvällä omalla tunnolla.

Grilliruoasta kuitenkin saa helposti monipuolisen ja terveellisen ateriakokonaisuuden.

Mitä grilliin kannattaa valita?

Punainen liha ja makkara kuuluvat grillikesään ja nehän myös mahtuvat osaksi monipuolista kesäruokaa, kun muistetaan välillä grillata myös muita herkkuja. Pihvien ja makkaran lisäksi kannattaa grillata välillä kanaa, kalaa ja runsaasti kasviksia. Lohen lisäksi grilliin sopii myös muut kalat, kuten siika ja ahven. Kalan voi laittaa grillissä vaikka folionyyttiin kasvisten sekaan. Grilliin on hyvä valita monipuolisesti eri proteiinin lähteitä. Punainen liha on monipuolinen ravintoaineiden lähde. Liha on hyvä raudan ja proteiinin lähde ruokavaliossa, joten sitä ei tarvitse eikä kannata jättää kokonaan pois, vaan nauttia kohtuudella.

Liha on hyvä raudan ja proteiinin lähde ruokavaliossa, joten sitä ei tarvitse eikä kannata jättää kokonaan pois, vaan nauttia kohtuudella.

Kevyempi vaihtoehto makkaralle on broileri, jossa on vain vähän rasvaa. Possun ja naudan lihasta voi myös valita vähärasvaisia vaihtoehtoja. Broilerin ja possun lihassa rasvan laatu on myös hyvä eli 2/3 osaa rasvasta on pehmeää. Grillatessa kannattaa käyttää hyviä kasviöljyjä, kuten rypsiöljyä. Oliiviöljykin käy hyvin, jos oliiviöljyn maku miellyttää enemmän.

Mikään yksittäinen ruoka ei tee ruokavaliosta terveellistä eikä epäterveellistä vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Kaikkea voi syödä, kunhan syö monipuolisesti ja kohtuudella.

Mikään yksittäinen ruoka ei tee ruokavaliosta terveellistä eikä epäterveellistä vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

Kasvista lihan kaveriksi

Hedelmä- ja vihannesosastolta löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja grilliin. Grilliin sopivat muun muassa kesäkurpitsa, munakoiso, porkkana, sienet, sipuli, maissi, paprika, tomaatti, parsa ja parsakaali.

Maukkaita kasvisnyyttejä voi tehdä folioon. Nyytteihin voi lisätä erilaisten kasvisten lisäksi perunaa, hiukan tuorejuustoa, grilli- tai halloumijuustoa. Kasvikset voi myös maustaa yrteillä ja kasviöljyllä. Nyytit on helppo valmistaa ja folion sisällä niistä tulee meheviä.

Kasvinyyttien lisäksi voi valmistaa värikkäitä, kasviksista koostuvia vartaita, jotka voi marinoida oliiviöljyllä ja mausteista tehdyllä marinadilla. Vartaisiin sopii hyvin esimerkiksi kesäkurpitsa, pikkutomaatit, sienet, paprikat, sipuli ja maissi. Hedelmiä voi myös grillata esimerkiksi ananasta, omenaa ja nektariinia. Hedelmäpaloja voi myös laittaa vartaisiin lihan tai kasvisten kaveriksi.

Täydennä grilliateria salaatilla

Jos grilliin ei tykkää laittaa kasviksia, voi ne myös keittää tai syödä tuoreena esimerkiksi dippikasviksina. Porkkanasta, paprikasta, kurkusta, kukkakaalista, nauriista, lantusta ja retiisistä saa kesällä maistuvia dippivihanneksia grilliruoan kaveriksi. Dippikastikkeen kasviksille voi valmistaa kermaviilistä.

Grilliruokaa kannattaa täydentää salaatilla ja koota aterian lautasmallin mukaisesti. Neljännes lautasesta proteiinin lähdettä lihaa, kalaa, kanaa tai kasviproteiinia, neljännes lautasesta perunaa tai viljalisäkettä ja puolet lautasesta salaattia ja kasviksia. Kun koostat grilliateriaa, hyvä muistisääntö on, mitä värikkäämpi ateria, sen parempi.

Kun koostat grilliateriaa, hyvä muistisääntö on, mitä värikkäämpi ateria, sen parempi.

Nautitaan kesästä ja grilliherkuista ulkona ja muistetaan pitää turvavälit myös kesällä.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Sara Pohjavuori

Sara Pohjavuori työskentelee ravitsemusasiantuntijana. Hän on ylpeä Atriasta työnantajana – siellä tehdään töitä ammattitaidolla, laadukkaasti ja rakkaudesta ruokaan. Saran tavoitteena on kehittää itseään ammatillisesti ja liikunnallisesti. Vapaa-ajallaan hän käy mielellään juoksemassa, ryhmäliikuntatunneilla ja on aktiivisesti mukana lasten harrastuksissa. Perheen molemmat tytöt harrastavat kilpatasolla joukkuevoimistelua. Arkisin heillä kokataan/lämmitetään helppoa arkiruokaa, sillä ruoan pitää olla nopeasti valmista ennen treenejä tai heti treenien jälkeen. Perheessä syödään usein arkena pasta-, keitto- tai laatikkoruokia, arkiruoan pitää olla sellaista, jonka voi lämmittää, joko ennen treenejä tai treenien jälkeen. Pilkottuja kasviksia on aina tarjolla lämpimän ruoan lisukkeena. Tärkeässä roolissa ovat myös monipuoliset välipalat, joita syödään koulun jälkeen ennen treenejä. Tyttöjen mielestä äidin bravuuri on kasvissosekeitto reajuuston kanssa. Viikonloppuisin laitamme ruokaa yhdessä, se on perheen yhteistä aikaa ja siitä tulee hyvä mieli. Samalla käydään läpi viikon kohokohdat. Saran saa hymyilemään myös arkiset pienet asiat, kuten juoksulenkki, ystävien kohtaamiset jumpassa ja mukavat työkaverit sekä tehokkaat työpalaverit.

Lue kirjoittajan muita blogeja