8 x makutrendit sekä grillimarinadi, joka räjäyttää makunystyrät

05.5.2020
Ruoan näköalat

Joko sinunkin maustehyllystäsi löytyy lipstikkaa? Koostimme makutrendit, jotka kutkuttelevat kieliä juuri nyt. Jutun lopussa marinadi, jolla pääsee autenttiseen New Orleans -fiilikseen.

Texmexin voittokulku
Nachoja, guacamolea, tortilloja… Texmexistä on hyvää vauhtia tulossa toinen kotiruokamme. Ruotsissa se sitä jo onkin. Trendi on rantautunut lahden toiselta puolen myös Suomeen ja kasvattaa tietouttamme autenttisesta meksikolaisesta ruoasta, jolloin medium salsat jäävät unholaan. Suomalaisia puhuttelee texmex etenkin grillauksen mauissa.

Aasia on tullut jäädäkseen
Makumaailmassa Aasia on pitänyt pitkään pintansa ja sen voittokulku jatkuu. Aasialaiset maut ovatkin jo niin vakiintuneita, ettei niitä voi enää pitää trendinä; Aasia on tullut jäädäkseen. Ruokiin haetaan suolaisuutta ja happamuutta muun muassa fermentoiduilla tuotteilla kuten korealaisella gochujang-chilitahnalla ja erilaisilla fermentointiliemillä.

Kotiruoan paluu
Isoäidin keittokirja on jo tehnyt paluun ravintoloihin, mutta koronakotoilun myötä myös kotikeittiöissä perinteisen ruoan suosio on lähtenyt reippaaseen nousuun. Kenties lapsuudessa koetut lämpimät makumuistot halutaan kokea uudelleen ja tarjota myös uusille sukupolville. Vanhoista resepteistä on myös turvallista aloittaa, nyt kun joutuvat kokkaamaan myös monet sellaiset, jotka eivät ole halunneet tai osanneet ruokaa aiemmin tehdä.

Vanhan kansan mausteet
Paluu vanhan kansan resepteihin, kuten karjalanpaistiin ja pitkään haudutettuihin ruhonosiin, merkitsee myös perinteisten mausteiden uutta nousua. Lipstikka, litulaukka ja karhunlaukka ovat kokemassa uuden renessanssin. Viimeksi näitä on nähty Nordic Cuisinen nousussa vuosina 2006-2008. Jää nähtäväksi, palataanko ravintolamaailmassa ylipäätään takaisin Nordic Cuisinen alkuun.

Oikeaa kermaa
Aitojen makujen kaipuu näkyy myös maitotuotteissa, joissa täysrasvaiset tuotteet ovat tällä hetkellä hitti: käytetään créme fraîchea, smetanaa ja oikeaa kermaa. Maltilla, muistuttavat ravitsemusasiantuntijat!

Yhden mausteen annokset
Ravintolamaailmassa nouseva trendi on maustamisen minimalismi: yhden mausteen annokset. Annoksissa tutkitaan, mikä basilika tai mustapippuri on, miten se käyttäytyy, mitä kaikkea siitä voi tehdä. Yhden mausteen makuvivahteista saa monipuolisia, rikkaita ja yllätyksellisiä annoksia.

Merlota lautasella
Maailmalla on nousussa myös viinintekoon käytettyjen rypäleiden pariuttaminen ruokiin. Ajatuksena on, että samat rypäleet, jotka viininä sointuvat jonkin ruoan kanssa yhteen, toimivat myös itse annoksessa. Esimerkiksi Merlot-rypälettä voidaan siivuttaa mukaan riista-annokseen.

Grillaamisen next level
Hifistely on löytänyt tiensä grilleihin. Hiiligrillaamisessa haetaan uusia kokemuksia ja autenttisuutta esimerkiksi panostamalla tiettyyn puutyyppiin. Sama ajatus nousee esiin maustamisessa, joka tehdään vimpan päälle Louisiana cajun -tyyppisesti tai New Orleansin tyyliin. Texmex korostuu grillauksessa erilaisten salsojen ja mausterubien muodossa. Toisaalta aasialaisen makumaailman arvostus näkyy myös grillaamisessa. Aasialaistyyppisessä grillauksessa käytetään hapatettuja tuotteita ja tehdään esimerkiksi smetana-sitruunaruoho-marinadeja.

Tulossa:
➡️ Valmiit maut, joilla saa sekä helpotusta arkeen että helposti uutta makua lautaselle. Risotto, jambalaya tai paella onnistuvat käden käänteessä valmiiden mausteseosten avulla.
➡️ Kastikesekoitukset: Majoneesi ja ketsuppi samassa purkissa.
➡️ Etelä-Amerikka? Toistaiseksi tutkimaton maaperä makumaailmassa. Esimerkiksi Perussa on vahva grillitrendi.


Marinadi à la New Orleans

Atria Suomen Food Service -kehityspäällikkö Tomi Nevala antoi kesägrillaukseen taatusti ajan hermolla olevan marinadiohjeen:

Terästä Poppamiehen Louisiana rubia tequilalla ja sekä halutessasi Scotch bonnet -chilikastikkeella ja hiero lihan pintaan. Viimeistele grillaaminen Sweet Liquorice BBQ-kastikkeella.

”Tässä marinadissa maistuu New Orleans. Tequila tuo annokseen terävyyttä ja agave kaktus -makua. Pieni lakritsaisuus antaa kokonaisuudelle lisäpotkua. Suosittelen grillaamiseen luonnollisesti Atrian takuumureita lihoja!”, Tomi kommentoi.

Makutrendien koostamiseen osallistuivat ruoka-alan asiantuntijat Tomi Nevala Atria Food Servicestä, Petteri Kanerva Pauligilta, Tommi Virranta Unileveriltä, Harri Weckman Arlalta ja Mikko Viitanen Mestari Forsmanilta.

Teksti: Merja Haverinen
Kuva: Pixabay

Lue myös: 
Afternoon tea "in vitro"

Jaa