Välipalalla on väliä

09.8.2019
Vastuullinen Ruoka Ruoan näköalat Atrialaisilta

Evijärvellä lapset tietävät, millainen on terveellinen välipala ja miksi riittävä uni on tärkeää.

Evijärven 4H-yhdistys sekä kirkonkylän koulun vanhempainyhdistys järjestivät toukokuussa Kesäeväät-retken, joka huipentui tietovisaan ja lettukesteihin.

Kartanohotelli Ruurikkalan kauniissa järvimaisemassa tehty retki oli osa Atrian ja Suomen 4H-liiton yhteistä Välipalalla on väliä -kampanjaa. Kampanjan tavoitteena on lisätä lasten kiinnostusta ruokaan ja ruoanvalmistukseen.

Kampanjan tavoitteena on lisätä lasten kiinnostusta ruokaan ja ruoanvalmistukseen.

Evijärvellä välipala-asiat ovat tulleet tutuiksi muun muassa kokkikerhossa, jota 4H-toiminnanjohtaja Hanna Honkaniemi pitää alakouluikäisille lapsille. Kirkonkylän 1–3-luokkalaiset kokoontuvat kerran viikossa koulun jälkeen Hannan kerhoon, jossa muun muassa nautitaan kotona tehtyjä välipaloja.

– Joskus on hauskaa seurata, kun lapset tarkastelevat toistensa eväitä ja saattavat hämmästellä, jos jollain on mukana ihan tavallinen voileipä, Hanna hymyilee.

Munakoiso puun juurella

Kesäeväät-retken osallistujat tutustuivat välipaloihin muun muassa rastilla, jossa arvuuteltiin käsillä tunnustelemalla, mitä hedelmiä ja vihanneksia Hanna oli kätkenyt pyykkinarulla roikkuviin kangaspusseihin.

Eniten hankaluutta tuotti greipin ja sipulin tunnistaminen. Myös puun juurella köllötellyt munakoiso oli monille outo ilmestys. Riemu repesi viimeistään vanhempainyhdistyksen pantomiimipisteellä, jossa lapset saivat esittää toisilleen maatilan eläimiä.

Herkullisen retkieväspöydän tarjoilut tulivat Atrialta. Eväiden maistelu- ja makkaranpaistorastiin liittyi myös pakkaustehtävä, jossa lapset vanhempineen selvittivät, mistä aineosista Rehti Porkkananakki ja Kanan Minifileet on valmistettu. Tietovisassa taas kysyttiin esimerkiksi ruokahävikistä, riittävästä unen määrästä, ateriarytmistä ja terveellisistä välipaloista.

– Todella valistuneita lapsia täällä, hihkaisi Hanna nähtyään, että lähes jokainen osanottaja nappasi tietovisasta täydet pisteet.

Omat kokkaukset parhaita

8-vuotias Verneri Paalanen oli tullut kesäretkelle äitinsä ja isänsä kanssa. Hänelle eväiden tekeminen on tuttua puuhaa, ja kokintaidotkin ovat jo kehittyneet.

– Joskus teen ruokaa kotona. Ainakin kananmunia olen paistanut itse, ja hyvin on onnistunut, sanoo Verneri, jonka suosikkivälipala on suklaakeksi.

 

Isä Mikko Paananen sujauttaa kerhopäivänä Vernerin reppuun yleensä voileivän ja hedelmän. Suklainen välipalakeksi odottaa poikaa vasta kotona. Laukkosen perheessä taas valitaan välipalat allergioiden ehdoilla.

– Meillä ruoan on oltava viljatonta, maidotonta ja munatonta. Lisäksi on pitkä lista kaikkia yksittäisiä ruoka-aineita, ja esimerkiksi sokeroituja ja prosessoituja ruokia täytyy välttää. Kaikkeen kyllä tottuu, ja meille ne ovat ihan perusruokaa, kertoo Sanna-Mari Laukkonen, joka arvelee perheensä syövän todella terveellisesti.

– Leivon itse leivät, ja meillä käytetään paljon vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä, samoin syödään kanaa ja kalaa ja paljon erilaisia marjoja.

Kesäeväät-retkiä järjestettiin eri puolilla Suomea. Evijärvellä tapahtumaan osallistui noin 15 lasta vanhempineen. Lapset ovat perehtyneet terveellisten välipalojen valmistamiseen 4H-kerhoissa myös Atrian ja 4H:n yhdessä tuottamien reseptikorttien avulla.

 

Teksti: Pirjo Latva-Mantila
Kuvat: Timo Aalto

Katso täältä välipalavinkkejä energiseen arkeen. 

Jaa