Poimi trendejä, tuota elämys

06.3.2019
Ravintolat

Mistä on suosikkiravintolat tehty? Elämyksistä, yksilöllisistä räätälöinneistä, tarinoista, julkkiskokeista, konstailemattomista lähitarjoomuksista, somesuosituksista. Niistä on menestyskonseptit tehty.

Viime vuosina monen kokeneenkin ravintolayrittäjän konseptit ovat menneet sekaisin, sen verran navakka vinkka on alalla puhaltanut. Kilpailu on kovaa, mutta pääkilpailija alkaa olla ruokatrendien marinoima kokeilunhaluinen ja taitava kotikokki. Ravintolaan kyllä mennään yhä mielellään, jos siihen liittyy jotain ekstraa.

– Erottautuminen, segmentointi, trendikkyys, laadukkaat lähituotteet, elämykset, puhtaat maut, kestävä kehitys, yllättävät ja ennakkoluulottomat yhdistelmät sekä tarinat, listaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun lehtori Pekka Lampi toimivan konseptisopan aineksia.

Mausteeksi keitokseen ripautetaan vielä vähän yksilöllistä räätälöintiä ja vegaanisuutta. Ensimmäisten joukossa lusikkansa soppaan laittaa sosiaalinen media, jonka vaikutus konseptireseptiikkaan on melkoinen.

Sosiaalisen median vaikutus ravintolakonsepteihin on melkoinen. 

Sosiaalisessa mediassa ravintola nousee tai uppoaa hyvin tehokkaasti. Asiakkaiden sitoutuminen on nykyään harvinaista, jolloin hypearvo ratkaisee uusintakäynnin.

Kunnon postaukseen tarvitaan tietenkin mojova, muiston jättävä elämys, eikä niissä säästellä: aisteja työllistävä illallinen pilkkopimeässä, olutjooga, murhamysteeri-illallinen tai aikuisten aarteenetsintä juomalippupalkintoineen.

Rentoa, luonnollista ja viihtyisää

Luoston bistrotyylisessä ruoka- ja viihderavintola Punaketussa konsepteista ei stressata. Kodikas tunnelmallinen sisustus ja välitön seurusteluilmapiiri silaavat tunturin ja rinteiden tarjoamat luonnolliset elämykset.

– Vieraamme nauttivat ulkoilupäivän jälkeen ravintolan antimista kynttilöiden valossa ja takkatulen lämmössä seurustellen, yrittäjä Kerttu Heikkilä kuvailee. 

– Perinnetarjoomustemme yrttien, lihojen, kalojen, hillojen ja muiden lähimättäiden antimien toimittajat ovat meille kuin perheenjäseniä. Kiireettömän ruokailun ohessa kerromme asiakkaillemme esimerkiksi tutun porotilan elämästä. Ruoka saa tarinoinnista tavallaan sielun, Heikkilä iloitsee.

Ruoka saa tarinoinnista sielun. 

Vaativimmankin elämysnälkäisen vierailijan hiljentää keskellä rauhoittavinta Lapin luontoa nököttävä Torvisen maja, joka sijaitsee vain muutaman patikkakilometrin päässä Punaketusta.

1950-luvulla tiettömän taipaleen taakse rakennetun Luoston alueen ensimmäisen vierailumajan autenttisuus ja äärimmäinen kodikkuus ovat kokemus sinänsä. Kahvilanpitäjä poimii majassa päivittäin tekemiensä monien herkkujen ainekset paikan päältä.

Kahvilanpitäjä poimii monien herkkujen ainekset paikan päältä. 

Oikea idea oikeassa paikassa riittää

Ravintolakonseptien uudistamistahti on nykyisellään hengästyttävä. Ideoita ammennetaan ulkomaisista trendeistä, inspiroivilta tutustumismatkoilta sekä blogeista.

– Asiakkaan ilahduttaminen on melkoista tasapainoilua: hyvää liikeideaa tukien konseptiin on ujutettava jatkuvasti jotain uutta, ravintolaliiketoiminnan kehittämistä opettava Lampi tietää.

Lampi kuitenkin toppuuttelee, ettei toimivaa konseptia ole syytä rustata itsetarkoituksellisesti.

– Esimerkiksi matkailukeskuksissa hyvä perusliikeidea oikeassa ympäristössä pitää turistit tyytyväisinä.

Matkailukeskuksissa hyvä perusliikeidea oikeassa ympäristössä pitää turistit tyytyväisinä. 

Tämä on huomattu myös Himoksen hiihtokeskuksessa. Kauden aikana laskettelurinteistä nauttivien noin 200 000 kävijän suurimpana ruokatoiveena on saada hyvää syötävää helposti ja nopeasti laskupäivän lomassa.

Himos-Yhtiöiden rinneravintolat, HimosBistro, Himos-Buffet ja HimosCafé, ovat vuosien mittaan kokeilleet rohkeasti erilaisia konsepteja, joista toimivimmat osat ovat jääneet elämään.

– Laskettelureissuilla odotusten keskiössä ovat rinteet, rinnetapahtumat ja after ski, mutta tärkeä on laadukkaista raaka-aineista tehty hyvä ruokakin, toimitusjohtaja Elsi Ojala kertoo.

– Toisaalta arjesta irrottautuessaan vierailijamme sallivat itselleen myös kaloriherkut: hodarit, burger-ateriat, munkit ja kaakaot maistuvat hyvin. Asiakasmäärien ja säätilan vaikeaan ennakoitavuuteen vastaamme pakasteiden käytöllä, jolloin pystymme tehostamaan ruoanvalmistusta ja minimoimaan ruokahävikin, Ojala sanoo. 

"Arjesta irrottautuessaan vierailijamme sallivat itselleen myös kaloriherkut." 

Monipuolinen tarjonta vetää Himokselle lapsiperheiden lisäksi paljon karavaanareita, alppihiihtoseuroihin kuuluvia ja lähiseudun asukkaita.

– Kanta-asiakkaitamme ja perheiden pienimpiä huomioimme ravintola-alennuksin. Oleellinen osa konseptiamme ovat myös pitkin kautta järjestettävät kisat ja tapahtumat, Ojala summaa.

 

Teksti: Lea Penttilä
Kuvat: Punakettu, Himos-yhtiöt

Lue myös: 

Grocerant: Kaupan ja ravintolan monipuolinen symbioosi

Jaa