Fleksaamista, tiedostavaa kuluttamista ja ripaus glamouria ruokahetkiin

01.1.2019
Ruoan näköalat

Mitä ruokamaailmassa tapahtuu ja mikä puhuttaa juuri nyt? Selvitimme vuonna 2018 alkaneita ruokailmiöitä ja kulmakarvoja nostattavia aiheita sekä edelleen vuonna 2019 jatkuvia kuumia trendejä. 

Fleksaus
Pullataikinan tavoin paisunut ja ruokamaailmaa puhuttanut ilmiö, joka alkoi jo vuonna 2018, on fleksaaminen. Se on monipuolisen ruokavalion ylläpitämistä – liha- ja kasvisruokatilanteiden vuorottelemista. Professori Piia Jallinojan ja tutkimusryhmän mukaan kasvis- ja lihansyöntiä vaihdellaan muun muassa matkoilla, anoppilassa ja ravintoloissa. Tätä tehdään tilanteen vaatimalla tavalla, jottei tule esimerkiksi tietämättömyyden vuoksi syytetyksi nirsoksi. Fleksaaminen jatkaa paisumistaan ja siitä ennustetaankin yhä kasvavaa ruokatrendiä.

Tiedostava kuluttaminen
Keskon Ruokailmiöt 2019 -julkaisussa on käsitelty muun muassa ruokavalintoja, joita teemme vuoden 2019 aikana. Julkaisun mukaan tiedostava kuluttaminen on kasvanut vuodesta 2017 noin 10 prosenttia ja sen odotetaan kasvavan yhtä paljon tänä vuonna. Se vaikuttaa ruokakorin sisältöön jopa 55 prosentilla meistä kuluttajista. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa lähiruoan suosimista sekä muovituotteiden välttämistä. Tulevaisuudessa kuluttaja haluaa tuntea ruoan koko ketjun yhä paremmin ja valitseekin siksi hevi-osastolta ostoskoriinsa perunasäkin – tämän koisokasvin alkuperä kun on monesti hyvin esillä.

”Aika vallata sunnuntai takaisin!”
Atria järjesti marraskuussa 2018 Tulevaisuuden ruoka -keskustelutilaisuuden, jossa ruoka-alan ammattilaiset ja vaikuttajat uumoilivat ruoan ja ruokakulttuurin seuraavia askeleita. Yksi keskustelusta esille noussut seikka oli ruokailun juhlavuus. ”On aika vallata sunnuntai takaisin!”, maa- ja metsätalousministeriön erikoisavustaja Risto Lahti julisti. Kiireettömän herkuttelun ja juhlavuuden tuntu näkyy ja maistuu jo nyt ruokakulttuurin ilmiönä. Myös Fazerin Tulevaisuuden ruokatrendit 2019 -raportissa  on tuotu esiin glamourin tuominen ruokapöytiin: terveellisten ja kestävien valintojen ohella luvassa on näyttäviä esillepanoja, raportissa luvataan.

Tillin haistelu
Palataan hetkeksi edellisvuoden kuumiin aiheisiin. Muistatko vielä tilli-episodin? Joulun alla, jouluaterian valmistelun lomassa ihmisiä puhutti tillin haistelu. Kaikki sai alkunsa siitä, kun kauppakeskus Jumbossa otettiin kiinni tilliruukkua haistellut mies. Hän oli napannut siitä itselleen oksan taskuunsa napannut, ja tehnyt näin ollen tuotteen myymäkelvottomaksi. Asia päätyi poliisin tiedotteeseen ja siitä edelleen mediaan. Erityisesti sosiaalisessa mediassa keräännyttiin joukoittain sekä #tillinhaistelija'n puolelle että vastaan. Innostuipa tästä myös jyväskyläläisen K-supermarketin kauppias ja vastineena tilligatelle asetti esille tilliruukun, jota kaikki saivat haistella seuraamuksetta.

Nähtäväksi jää, mitkä trendit meitä vielä tänä vuotena hämmästyttävätkään! Mainiota ruokavuotta 2019! 

Teksti: Saara Ignatius
Kuvat: Atria

Lue myös:
Blogi: Miten vuosi 2018 meni niinku omasta mielestä?

Jaa