Somessa pinnalla: robotit ravintolassa, voileipäkakku ja Ultima

24.5.2018
Ruoan näköalat

Kevään juhlissa ruoka on luonteva small talkin aihe. Keräsimme viime viikkojen kiinnostavimmat ruoka-aiheet somesta: voileipäkakun uusista tuulista ja robottiravintolasta saa monta näppärää keskustelunavausta puolituttujen kanssa!

#voileipäkakku
Hot or not? Hesarissa terveyssosiologian professori Piia Jallinoja totesi voileipäkakun olevan hankala tarjottava nykyisen individualismin kaudella. Voileipäkakussa kaikki ainekset ovat kiinni toisissaan, mutta vieraat haluavat valita itse omat syötävänsä myös juhlissa. Voileipäkakku sai kuitenkin heti monta puolustajaa somessa ja loistaa myös kevään trendijuhlaruokien listoilla. Ja onpa muuntuvasta klassikosta kehitetty myös vegaaninen versiokin. 

#robotit
Miltä tuntuisi odottaa ravintolassa ateriaa, jota keittiössä valmistelevat robotit? Bostonissa tämä on mahdollista. Ravintola Spycen keittiössä häärii seitsemän robottia, jotka kokkaavat aterian jopa alle kolmessa minuutissa. Ilman ihmisiä ei tämäkään ravintola silti pärjää, vaan henkilöstöä tarvitaan mm. opastamaan asiakkaita tilauksen tekemisessä sekä annosten viimeistelyyn. Somessa ravintolaan on suhtauduttu monin tavoin innostuksesta pelonsekaiseen hämmästykseen.  

#ultima
Tämän kevään ravintolatulokkaista huomatuin on Henri Alénin ja Tommi Tuomisen Ultima, joka kasvattaa kestävän kehityksen nimissä kasvattaa ison osan ravintolan ruoista itse ravintolassa. Ravintolan kasvatusjärjestelmässä varttuu jopa 500 kasvia, tällä hetkellä erityisesti salaatteja ja yrttejä, mutta jatkossa ravintola kasvattaa itse myös perunansa. Unohtamatta sirkkoja, jotka näkyvät paitsi annoksissa myös vähentävät ravintolan hävikkiä syömällä mm. salaatintähteitä.

#kotimainenruoka
Turun Sanomien juttu Turun kaupungin koulujen ja päiväkotien lihahankinnoista herätti paheksuntaa kaupunkia kohtaan. Lehden selvityksen mukaan Turun kaupungin hankkimista lihatuotteista reilu kolmannes on ulkomaista. Kaupunki perusteli ulkomaisen lihan osuutta hankintalailla, mutta somessa moni huomautti kotimaisen lihan hankinnan olevan mahdollista myös hankintalain puitteissa.

Jaa