Sikojen elämä tutuksi Sikala Showroomissa

24.1.2018
Vastuullinen Ruoka

Nurmolaisen Honkalan tilan yhteyteen on avattu erillinen Sikala Showroom, jossa sikojen elämää voi seurata ikkunoiden takaa. Pentti Honkalan isännöimä tila kuuluu Atrian antibioottivapaaseen sianlihantuotantoketjuun.

Mistä idea Sikala Showroomin rakentamiseen sai alkunsa?

– Tammikuussa 2016 vierailimme muutaman tuottajan kanssa hollantilaisella tilalla, jossa oli vähän vastaava showroom. Sieltä jäi idea mieleen.

Showroom on sisustettu puna-valkoraitaisella, lattiaan maalatulla räsymatolla sekä pirtinpöydällä ja heinäseipäistä nikkaroidulla naulakolla. Kenen käsialaa tämä pohjalaishenkinen sisustus on?

– Sisustusta mietittiin Atrian väen ja vaimoni Annen kanssa.

Miten siat suhtautuvat vieraisiin? 

– Sikahan on utelias eläin. Aluksi ne vähän säikähtelivät, kun näkivät liikettä täällä ikkunoiden takana, mutta tottuivat aika nopeasti. On kuitenkin hyvä välttää äkkinäisiä liikkeitä.

Sika on utelias eläin. Aluksi ne vähän säikähtelivät, kun näkivät liikettä täällä ikkunoiden takana, mutta tottuivat aika nopeasti.

Mitä arvelet, millaisia katsojia siat saavat?

– Koululaisia täällä luultavasti tulee käymään paljon, samoin Atrian ihmisiä. Voi tulla kiinalaisiakin. (Toim. Huom. Atria on aloittanut sianlihan viennin Kiinaan)

Mikä tulee olemaan sikalavieraille suurin yllätys?

– Varmasti se, miten rennosti sika voi asiat ottaa. Kun sikojen elämää seuraa hetken, huomaa, että niillä on selvä nokkimisjärjestys.

(Tarkka katsoja voi myös huomata, että jokaisella sikaosastolla on leikkikaluna pesäpallo.)

Kun sikojen elämää seuraa hetken, huomaa, että niillä on selvä nokkimisjärjestys.

Showroomista on näkymä 11 sikalaosastoon, joissa on yhteensä 120 sikaa. Onko tämä tyypillinen nykypäivän sikala?

– Kyllä, tässä on haettu juuri sitä, mitä lihasikala tänä päivänä on. Sianlihantuotanto on suoraviivaista toimintaa.

Sikala Showroomin avaaminen on yksi askel avoimempaan ja läpinäkyvämpään sianlihantuotantoon. Avoimuus on alan tulevaisuutta, mitä ajattelet tästä?

– Avoimuus on hieno asia. Vaikka eihän suomalainen maatalous ja lihantuotanto ole koskaan mitään salatiedettä ollut, sitä vain ei ole aiemmin osattu tai ymmärretty tuoda päivänvaloon.

Millä mielin lähdit mukaan antibioottivapaaseen sikatuotantoon?

–  Tähän oli helppoa lähteä, sillä Suomessa on lääkkeiden käyttö muutenkin hyvin vähäistä. Lääkitseminen on yksilö-, ei massalääkintää, kuten monissa muissa maissa.

Hyvältä tuntuu silloin, kun mikään ei aharista!

Minkälaisina hetkinä koet työssäsi onnistumisen iloa?

– Ei kai pohjalaiselle tai varsinkaan nurmolaiselle tule sellaisia hetkiä. Hyvältä tuntuu silloin, kun mikään ei aharista (naurua).

Teksti: Pirjo Latva-Mantila
Kuvat: Tuukka Kiviranta

Lue myös: 

Tiedote: Atria Sika -ketjuun kuuluva Honkalan tila avasi ikkunansa yleisölle

Blogi: Atrian antibioottivapaa sikaketju nousee MM-tasolle

Jaa