Selfiessä: Pieniä isoja tekoja

18.10.2018
Vastuullinen Ruoka

Kaupoissa ja ravintoloissa tehdään paljon työtä jo etukäteen vastuullisempien valintojen edesauttamiseksi, jotta kuluttajan olisi helpompi toimia. Pienistä teoista syntyy merkittäviä virtoja, joita voidaan avittaa vielä teknologisilla ratkaisuilla.

Paljon on kiinni asenteista ja päätöksistä, joilla kestäviä valintoja tehdään. Miten kaupoissa ja ravintolassa edistetään ympäristövastuuta?

Tätä kysyimme:

1. Miten teidän yrityksessänne edistetään ympäristövastuuta? Mainitse 1–2 arjen vastuullisuustekoa.
2. Miten kotioloissa vaikutat ympäristöjalanjälkeesi? Mitkä ovat parhaimmat talviset ruokamuistosi?

Kauppias Hannu Aaltonen
K-citymarket Kupittaa
Turku

1. Hoidamme vastuullisuusasioita pitkäjänteisesti. Katollemme on asennettu 2 648 aurinkokennoa tuottamaan energiaa. Kierrätämme mahdollisimman paljon kauppatoiminnan sivussa syntyviä jakeita; pahvit, biojätteet, lasi, metalli, muovi ja lähtevät kaikki kiertoon.

Pyrimme myymään vastuullisesti kasvatettuja tuotteita, kuten kalaosaston tuotteet. Hävikkimme on suhteessa liikevaihtoon yksi alan pienempiä.  

Ammattitaitoinen henkilökuntamme osaa hallita kaupan tilauksia niin, että tuotteiden hävikkiä syntyy todella vähän.

2. Kotona kierrätän biojätteet, lasit, muovit ja sekajätteen. Myös lehdet lähtevät kiertoon. Vapaa-ajalla pyrin käyttämään tuotteita, joita ei ole ylipakattu. Olutta ostan aina pienissä pakkauksissa, jotta ei syntyisi ylimääräistä pahvijätettä.

K-Citymarket Kupittaa panostaa erityisesti monipuoliseen valikoimaan ja lähituotteisiin. Asiakkaan ongelmat pyritään aina ratkaisemaan ja luomaan kauppaan hyvä fiilis. Hannu Aaltosen luotsaama kauppa valittiin Suomen parhaaksi K-Citymarketiksi vuonna 2015. 

Kauppias Jukka Juhajoki
K-market Taateli
Tarvasjoki 

1. Tarjoamme asiakkaille itsepalveluun erilaisia pakkausvaihtoehtoja. Kesätyövaatteet ovat reilun kaupan tuotteita ja niissä on huomioitu eettiset ja luontoa säästävät ominaisuudet. Logistiikan puolella noudatamme K-ryhmän ohjeistuksia, jotta muun muassa tavarantoimitukset ja tuotteiden palauttaminen takaisin kiertoon on mahdollisimman ympäristöystävällistä.

2. Kotioloissa olemme lajitelleet jo pitkään. Viime aikoina ostoksilla käydessä muovikassi on vaihdettu uusiokassiin, mistä on kiittäminen vaimoani. 

K-market Taateli palvelee asiakkaitaan Tarvasjoella Varsinais-Suomessa. Kauppa tarjoaa hyvän perusvalikoiman lisäksi erityisesti paikallisten tuottajien lähiruokaa. Kyläkaupassa kuunnellaan tarkalla korvalla asiakkaita ja panostetaan hyvään palveluun.

Kauppias Ari Pyky
S-market Kiiminki 

1. Jätteen kierrättäminen on tietysti perusjuttu. Iso asia ympäristön kannalta on myös hävikkiruoan alennukset. 60 prosentin alennus muuten hävikkiin menevästä ruoasta on vähentänyt meillä pois heitettävän ruoan määrää huomattavasti. Se, mikä jää

jäljelle, lähtee meiltä ruoka-apuun Kiimingin seurakunnan kautta. Meille ympäristövastuu on paljon pieniä tekoja. Sekin on ympäristövastuuta, että S-ryhmän lihan myynnistä 97 prosenttia on kotimaista. Muovin käyttöä on vähennetty niin, että pienet muovipussit on otettu kassoilta pois. Asiakas saa sellaisen kyllä pyytämällä.

2. Kuljen pyörällä töissä kesät talvet ja lisäksi kotona kierrätetään. Myös kotona olemme kiinnittäneet huomiota muovin määrään. Etenkin vaimo muistuttaa kauppaan lähtiessä, että otetaanko ekokassi mukaan.

S-market Kiiminki kuuluu Arinaan, pohjoissuomalaiseen kuluttajaosuuskuntaan, jonka tarkoitus on tuottaa palveluja ja hyötyjä kotitalouksille. Arina palkitsi S-market Kiimingin vuoden 2017 työryhmänä, samalla Ari Pyky valittiin vuoden esimieheksi. S-market Kiiminki panostaa laajaan tuoretuotevalikoimaan ja paikallisuuteen.

Minna-Mari Mentula
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – XAMK
Mikkeli

1. Ravintolapalveluidemme vastuullista toimintaa ohjaa Joutsenmerkin laatukriteerit ja -mittarit. Tavoitteemme on, että kaikki seitsemän ravintolaamme olisivat lähivuosina Joutsenmerkittyjä. Kaikissa ravintoloissa on käytössä ympäristömerkityt kemialliset tuotteet. Kertakäyttöastiat ovat biohajoavia ja niiden käyttöä pyritään vähentämään mm. Xamkin Keep Cup -alennuksin.

Ruokahävikkiä pyrimme vähentämään järjestämällä teemaviikkoja, parantamalla lajittelua ja tarjoamalla tähderuokaa edullisin hinnoin. Xamkin ravintolapalveluiden hankinnoissa painotamme kestävää kehitystä kilpailutuskriteerinä.

Lisäksi käytämme runsaasti luomua, vastuullisia kaloja ja pääraaka-aineiden alkuperä tulee tuntea. Kotimaisuus, lähellä tuotettu ja tuotteiden jäljitettävyys ovat tärkeitä valintakriteereitä. Kestävää toimintaa edellytetään myös tavarantoimittajilta.

2. Jätteiden lajittelussa olen siirtynyt kierrättämään muovin erikseen osana taloyhtiöni jätteiden lajittelua. Pyrin valitsemaan kotimaisen vaihtoehdon käydessäni ruokaostoksilla ja noudatan satokausiajattelua myös kotikokkauksessa.  Olen myös kiinnostunut kierrätysmateriaaleista tehdyistä käyttötavaroista.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, eli Xamkin ravintolapalveluihin kuuluu seitsemän ravintolaa Mikkelissä, Kotkassa ja Kouvolassa. Kaikki ravintolat tarjoavat Xamkin opiskelijoille, henkilökunnalle sekä muille asiakkaille lounas- ja kahvilapalveluita, sekä tilaustarjoiluita ja palveluja. Ravintoloiden ruokalistoilla suositaan lähialueen raaka-aineita ja luomutuotteita.

Jaa