Niinistön perheen ruoka-arjessa kiire selätetään ennakoimalla

18.1.2018
Ruoan näköalat

Vantaalainen Niinistön jalkapalloperhe elää kiireisellä rytmillä, ruoka täytyy nopeasti saada pöytään. Tiukoista aikatauluista huolimatta viikon ruokalista on monipuolinen ja huolella mietitty.

Keskimmäinen lapsista, Pihla (12), on lähdössä joukkueensa kanssa jalkapalloturnaukseen Tallinnaan. Erikoistutkija Sari Niinistö on kolmen nuoren jalkapalloilijan äiti.

– Jokaiselle päivälle sattuu jonkun treenit. Yleensä ennakoin ja teen ruoan jo etukäteen edellisenä iltana, hän kertoo.

Urheilijoiden riittävästä ravintoaineiden saannista on huolehdittava, joten Niinistö kiinnittää huomiota ruoan monipuolisuuteen. Arkena hän valmistaa pääruuan usein kananpojasta tai kalasta, punainen liha on ennemmin viikonloppuruoka. Myös kasviksia syödään reilusti joka aterialla.

Sari Niinistö pitää kiinni siitä, että perhe syö yhdessä ainakin kerran päivässä. 

– Päivästä riippuen se voi olla mikä tahansa ateria, vaikka aamu- tai iltapala. Treenejä on niin paljon, että päivälliselle ei välttämättä ehditä arkipäivisin yhdessä.

Lapset osaavat jo olla omatoimisia keittiössä. Joskus, kun äiti tulee töistä kotiin, siellä on ruoka valmiina. Usein vastaan leijailee myös leivonnaisten tuoksu.

14-vuotias Paavo pitää liharuoista ja esittää toivomuksia perheen ruokalistalle, kuten jauhelihapihvejä ja tulista nautacurrya. Pihlaa kiinnostavat tällä hetkellä myös uudet kasvisproteiinivaihtoehdot, ja Kaisla (10) tykkää kaikesta, niin lihaperunasoselaatikosta ja broilerikiusauksesta kuin kasvissosekeitostakin 

Antibiootittomuus myyntivaltti Yhdysvalloissa

Perheenäiti on kiinnostunut ruoan alkuperästä ja kestävästä kehityksestä. Hän valitsee kaupassa pääosin suomalaista ruokaa. Lihaa ostaessaan hän tarkistaa kotimaisuuden pakkauksesta. Pari vuotta sitten Sari Niinistö työskenteli jonkin aikaa myös Yhdysvalloissa, ja siellä hän huomasi, että lihan antibiootittomuutta käytettiin myyntivalttina.

– Kiinnitin huomiota siihen, että ravintoloiden ruokalistoissa oikein mainittiin, jos liha oli tuotettu ilman antibiootteja.

Hän on tyytyväinen, kun Suomessa voi luottaa lihan puhtauteen.

Kun liha-kasvispata on syöty, hypätään autoon. HJK:n 12-vuotiaiden tyttöjen edustusjoukkue lähtee pian kohti Tallinnaa.

Koko Niinistön perheen voimin valmistuu helppo ja maukas viikonloppuruoka, jota varten karjalanpaistilihaa, juureksia ja vihanneksia haudutetaan pitkään uunissa. Katso resepti täältä

Teksti: Soili Soisalo
Kuvat: Kimmo Räisänen

Lue myös: 

Näin luistaa liikkuvan lapsen arki 

Urheileva nuori tarvitsee laadukasta polttoainetta

Jaa