Kuinka selviytyä kesälomasta?

02.7.2018
Henkilöstö

Toukokuussa lomailleet ovat saaneet nauttia ennätyksellisen lämpimistä keleistä, ja sopii vain toivoa että kelejä riittää myöhemminkin lomaileville. Toki sää on sama kaikille, niin työssä käyville kuin vapaallakin oleville, ja jokaisen on syytä ottaa lämmöstä ja auringosta (sekä grillauksesta) ilo irti silloin kun siihen vain on mahdollisuus.

Niin, kesälomaan tavannee useimmilla latautua hyvän lomasään toiveiden lisäksi kaikenlaisia paineita, ellei peräti stressin aiheita. Lomastressi ei ole lainkaan urbaania legendaa, vaan hyvinkin todellinen ja yleinen ilmiö. Itsekin joudun muistuttelemaan jo keväästä lähtien itselleni, että haloo mies, hellitä nyt vähän noiden odotusten ynnä suunnitelmien suhteen ja nauti elämästä juuri nyt!

Itsekin joudun muistuttelemaan jo keväästä lähtien itselleni, että haloo mies, hellitä nyt vähän noiden odotusten ynnä suunnitelmien suhteen ja nauti elämästä juuri nyt!

Lomastressi tapaa siihen taipuvaisilla alkaa jo hyvissä ajoin ennen loman alkua ottaen eksponentiaalisesti lisää kierroksia lomakamman piikkien huvetessa.

Pitäisi käydä pohjoisessa ja etelässä (ehkä myös lännessä ja mahdollisesti idässäkin), PowerParkkailla, kyläillä siellä ja täällä, olla hermostumatta lapsiin ja sukulaisiin, sietää yhdessäoloa puolison kanssa ja pitää avioliitto kasassa loman aikana ja vielä sen jälkeenkin. Täytyisi maalata talo, rakentaa autotalli, laittaa piha, mökkeillä, uida, veneillä, meloa, suppailla, shoppailla, pyöräillä, kalastaa, saunoa ja päästä ainakin kerran savusaunaan. Tietysti pitäisi myös grillata paljon ja ottaa vähän olutta, mutta kuitenkin vahtia, ettei paino nouse kovin paljoa (kun on – tietenkin - päästy kesälomaksi siihen rantakuntoon)...

Täytyisi maalata talo, rakentaa autotalli, laittaa piha, mökkeillä, uida, veneillä, meloa, suppailla, shoppailla, pyöräillä, kalastaa, saunoa ja päästä ainakin kerran savusaunaan.

Eihän tuosta pelkkää stressiä tule, siitä seuraa myös loma-ahdistus jonka sisaroireyhtymiä ja jalostuneempia muotoja ovat kesälomablues, lomauupumus ja kesälomalaisen burn-out! Sitten pirteänä ja voimaantuneena takaisin töihin. Jopa onkin kerätty voimia kylmän, pimeän ja työntäyteisen talven varalle.

Kuinka sitten välttää kesäinen burn-out? No, viivaa listastasi yhdeksän kohtaa kymmenestä yli. Tai unohda koko lista. Tee mitä huvittaa, nauti vapaudesta ja luonnosta ja vietä sitä laatuaikaa perheesi ja läheistesi kanssa. Harrasta liikuntaa jonkun verran, nuku, nauti kesäaamuista tai ole nauttimatta (aamu-uniset), haistele kesän tuoksuja, ihmettele luonnon vihreyttä ja kuuntele sen ääniä. Syö tuoreita marjoja, sauno, grillaa mutta älä ylensyö tai -juo, ime energiaa auringosta mutta älä polta itseäsi, ui luonnonvesissä mutta älä hukuta itseäsi.

Kuinka sitten välttää kesäinen burn-out? No, viivaa listastasi yhdeksän kohtaa kymmenestä yli. Tai unohda koko lista.

Nautitaanhan jokaisesta päivästä mihin heräämme!

Teksti on julkaistu Atrian henkilöstölehti Wilhelmissä 2/2018.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Timo Kinnunen

Timo Kinnunen on Atrian johtava työterveyslääkäri. Hän arvostaa suuresti sekä Atriaa työnantajana että työtovereitaan Atrialla – töihin onkin aina ilo tulla. Monipuolisella miehellä on tavoitteena pitää kroppa ja pää kunnossa. Kesäisin urheilullinen Timo rentoutuu meloen ja talvella hiihtäen, mieluiten Lapissa tai Koillismaalla. Timon ruokabravuuri on konstailematon karjalanpaisti, tietysti Atrian paketista. 

Lue kirjoittajan muita blogeja