Iällä on merkitystä

11.1.2018
Ruoka & tuotteet

Elintarvikkeissa ikää tarkastellaan monella tavalla. Viimeinen käyttöpäivä on merkintä, joka ilmoitetaan Suomessa helposti pilaantuvissa elintarviketuotteissa, merkityn päivämäärän jälkeen tuotetta ei saa enää käyttää. Tästä lievempi versio on parasta ennen -merkintä, jolla kerrotaan ajankohta, mihin asti tuote säilyttää ominaisuutensa ja on vielä syötävissä merkityn päiväyksen jälkeenkin.

Elintarvikkeen ikää voidaan tarkastella myös toisin. Hyvä viini paranee vanhetessaan – sanonta lienee usealle tuttu. Luonnehdinta ei kuitenkaan taida kohdistua kaikkiin viineihin vaan pelkästään niihin laadukkaimpiin. Myös laadukkaat ilmakuivatut kinkut ovat voineet kypsyä jopa useita vuosia ja ovat sitä kalliimpia mitä kauemmin niitä on kypsytetty.

Laadukkaat ilmakuivatut kinkut ovat voineet kypsyä jopa useita vuosia ja ovat sitä kalliimpia mitä kauemmin niitä on kypsytetty.

Merkityksellistä on myös elintarvikkeen ikä siinä mielessä, kuinka kauan tuote on ollut markkinoilla. Monelle tuttua Coca-Colaa on myyty jo yli sata vuotta eikä tuotteen voittokululle näy loppua. Atrian yksi pitkäikäisimpiä tuotteita on Gotler. Tämä leivänpäällinen täyttää tänä vuonna 55 vuotta. Gotlerin vahvasta asemasta kuluttajan mielessä kertoo se, että tuotteen nimeä käytetään ajoittain yleisnimenä kinkkumakkaroista. Sen konkreettisesta asemasta kertoo sijoittuminen eniten myytyjen leikkeleiden listalle aivan kärkipäähän.

Gotlerin vahvasta asemasta kuluttajan mielessä kertoo se, että tuotteen nimeä käytetään ajoittain yleisnimenä kinkkumakkaroista.

Ikävä kyllä Gotlerin asema on uhattuna usealta eri taholta. Yhteiskunnan toimesta tuotesegmentistä on annettu ohjeet, että Gotlerin kaltaisia lihavalmisteita tulisi välttää ja toisaalla Kansainvälisen syö-väntutkimuslaitoksen IARC:n mukaan segmentti on asetettu samaan haittaluokkaan tupakan kanssa. Samassa yhteydessä myöhemmin todetaan, että vaikka lihavalmisteet ja tupakka ovatkin samassa haittaluokassa ei se merkitse sitä, että ne olisivat yhtä vaarallisia. Tämän kaltainen tiedottaminen lihavalmisteiden haitallisuudesta luo todellisuutta negatiivisemman kuvan.

Tämän kaltainen tiedottaminen lihavalmisteiden haitallisuudesta luo todellisuutta negatiivisemman kuvan.

Pari siivua Gotleria leivän päällä tuo makua ja ruokaisuutta. 11 grammaa painavan siivun lihapitoisuus on 68 prosenttia, eli yhdessä siivussa on lihaa noin 7,5 grammaa. Toisaalta yhä useammalle lihapitoisuuskaan ei ole enää pelkästään hyvä asia, vaan valintaperusteena onkin lihaton leikkele. Uhkana on myös leikkeleiden unohtaminen. Monet ihmiset ovat unohtaneet leikkelemakkarat, kun pienemmän rasvaprosentin omaavat lihaleikkeleet ovat vieneet leikkelemakkaroiden aseman arjessa käytettävinä leivänpäällisinä.

Leikkelemakkaratutkimuksissa nousee toisinaan esiin se, että leikkeleet muistetaan lapsuudesta ja niitä pidetään unohdettuna herkkuna. Hyvä maku onkin kantanut Gotleria läpi vuosikymmenten. Gotlerin ikä kertoo siitä, kuinka pidetty tuote se on. Vaikka makkaraleikkeleiden osuus leivän päällä onkin pienentynyt, Gotler on pitänyt pintansa Suomen suosituimpana leikkelemakkarana.

Gotlerin ikä kertoo siitä, kuinka pidetty tuote se on.

Pitkä ikä merkitsee onnistunutta tuotetta.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Mervi Mäkynen

Mervi Mäkynen työskentelee Atrialla markkinatutkimusanalyytikkona. Hän kokee tyytyväisyyttä siitä, että on saanut olla mukana aitiopaikalla tarkastelemassa Atrian tapaa tehdä töitä. Se on tapa, jossa oikeanlaiselle ylpeydelle ja onnistumisen ilolle on aina oma paikkansa – oli sitten kyse kananlihan pakkaamisesta tai tuoteryhmätekemisistä. Mervi on huomannut, että iän karttuessa tulee yhä selvemmäksi, että aina ja kaikessa voi kehittyä. Avoin mieli on hyvä työase.

Lue kirjoittajan muita blogeja